Āboltiņa: uzskatu, ka Nacionālajai apvienībai ir jābūt valdībā 0

Trešdiena, 16 dec 2015, 07:52 Versija drukāšanai

Āboltiņa: uzskatu, ka Nacionālajai apvienībai ir jābūt valdībā
Nacionālajai apvienībai (NA) ir jābūt valdībā, otrdien pēc "Vienotības" Saeimas frakcijas un valdes kopsēdes sacīja izvirzītā premjerministra amata kandidāte Solvita Āboltiņa.


"Neesmu nekad izteikusies, ka NA nav ņemama valdībā. Es uzskatu, ka viņiem ir jābūt valdībā. Viņi ir nepaklausīgs partneris un neprognozējams. Tad atkal ir jāvienojās par to, kā strādājam," viņa teica.

 

Āboltiņa norādīja, ka saskaņā ar Satversmi prezidentam ir izšķirošā loma premjera izvēlē.

 

"Esmu pārliecināta, ka NA tomēr vēlēsies saviem vēlētājiem parādīt savus darbus un cīnīties par tām lietām, kas ir viņiem svarīgi. Es neapstrīdu šobrīd [NA] izvirzīto ultimātu , bet uzskatu, ka ultimāts nav labākais veids kā sākt sarunas. Par kaut kādu nācijas uzplaukumu un attīstību var runāt tikai tad ja ir kopīgi mērķi un vērtība, nevis zīmējot sarkanās līnijas," sacīja Āboltiņa.

 

Āboltiņa informēja, ka viņas izvirzīšana pagaidām bez valdes un frakcijas kopēja balsojuma bijis valdes ierosinājums.

 

"Ir cilvēki, kuri sevi pretnostata pārējiem, līdz ar to ir vajadzīgas demokrātiskas diskusijas, lai būtu skaidrs, kādas ir katram pozīcijas (..) Tad būs pilnīga skaidrība, vai ir "Vienotībā" komanda, un cik viņa ir liela," viņa teica.

 

Taujāta, kādas būs sekas tiem kandidātiem, kuri neatbalstīs viņas kandidatūru premjera amatam, Āboltiņa norādīja, ka šobrīd nevēlas nākt klajā ar "kaut kādiem draudiem, vai solījumiem". "Mēs nesadzirdējām, kāds ir mērķis šiem cilvēkiem, kas dēvē sevi par sešinieku. Tas varētu vienīgi būt pretāboltiņas mērķis. Citu mērķi mēs nesadzirdējām," viņa piebilda.

 

"Šī ir demokrātiska institūcija, katram var būt savs viedoklis. Tāpēc būs atklāts balsojums (..) Tas ir jautājums par tālākiem sadarbības modeļiem," sacīja Āboltiņa.

 

"Šis ir adventes laiks un varbūt ir pareizi, ka mēs šobrīd nesteidzamies ar valdības veidošanu. Neredzu, ka mūsu un Nacionālās apvienības uzskati par to, kādai Latvijai būtu jābūt pēc trīs un vairāk gadiem, būtiski atšķirtos. Domāju, ka tajā brīdī, kad sāksies sarunas par darāmajiem darbiem, mēs varēsim vienoties [ar NA]," izteicās politiķe.

 

Viņa pieļāva iespēju, ka varētu nesaņemt valdes un frakcijas vairākuma atbalstu balsojumā.

 

""Vienotībai" ir nepieciešams balsojums. Ja netiks iegūts vairākums, tad, protams, ir izskatāmas citas alternatīvas. Protams, sāksies spēlēšanās ar balsu skaitu koalīcijā," viņa sacīja.

 

"Darbošanās politikā ir brīvprātīgs process un ja cilvēkus nevieno mērķi, piemēram, simtgades darbi (..) atkārtoju vēlreiz, ka nevajag ielaist kaut kādu aizvainojumu tik dziļi, ka tas kļūst par kaut kādu galveno vadmotīvu," izteicās Āboltiņa.

 

Aģentūra BNS jau vēstīja, ka "Vienotība" premjera amatam izvirzīs partijas līderi Solvitu Āboltiņu.

 

Par Āboltiņas kandidatūru vēl būs nepieciešams valdes un frakcijas balsojums.

 

Esošās koalīcijas partneris Nacionālā apvienība (NA) vairākkārt kategoriski paziņojuši, ka nepiedalīsies koalīcijā, kuras premjera amata kandidāts būtu "Vienotības" līdere Solvita Āboltiņa. NA šādu vienbalsīgu lēmumu pieņēmuši partijas valdes un Saeimas frakcijas kopsēdē. Savukārt ZZS pavēstīja, ka nestrādās koalīcijā, kurā nebūs NA.

 

ZZS savu premjera amata kandidātu plāno paziņot 28.decembrī. Neoficiāli tiek minēts, ka ZZS premjera amatam varētu virzīt deputātu Māri Kučinski.

 

Valsts prezidents Raimonds Vējonis, noslēdzot pirmās sarunas ar partijām par jaunās valdības veidošanu, sacīja, ka šobrīd starp Saeimā esošajiem politiskajiem spēkiem nav atbalsta kādam noteiktam koalīcijas modelim vai premjera amata kandidātam. Viņš izteica aicinājumu Saeimā pārstāvētajām partijām ne vēlāk kā līdz šā gada beigām "nākt ar savu redzējumu valstij būtisku jautājumu risināšanā, piedāvāt Ministru prezidenta kandidātus un iespējamos koalīcijas modeļus".

0
Autors:BNS
Foto:BNS foto

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

Vakar, 09:55 Sabiedriskā transporta mēnešbiļetes Daugavpilī: vai tas ir izdevīgi?
22. aprīlī, 09:16 No 1. jūlija tekstilizstrādājumiem tiks piemērots jauns nodoklis. Kas notiks ar apģērbu cenām?
17. aprīlī, 17:58 Ar darbnīcām #DrošaLatvija viesojas reģionos, lai veicinātu noturību pret manipulācijām informatīvajā telpā
16. aprīlī, 14:24 “INŽENIERU ARSENĀLA” PIRMĀ GADADIENA - "1 GADS KĀ 1 DIENA"
3. aprīlī, 13:43 Nākamo apkures sezonu Daugavpils uzsāks ar zemāku tarifu
27. martā, 17:47 Daugavpils Inovāciju centrā aizritēja STEAM dienas
19. martā, 19:32 Stilīgas sarunas Daugavpilī
11. martā, 12:08 Izglītojoša izstāde “Kosmoss ikdienā”
6. martā, 10:16 Paziņojums par lokālplānojuma redakcijas nodošanu sabiedriskajai apspriešanai
5. martā, 10:06 AADSO aicina uz semināru par atkritumu apsaimniekošanu
20. februārī, 12:43 Iedzīvotāji var samazināt maksu par atkritumu izvešanu
31. janvārī, 09:46 Ja savlaicīgi neapmaksā apkures rēķinu, to sedz no priekšapmaksas
26. janvārī, 12:55 Tīrot katlus šķeldas katlumājā, sekmē to darbības efektivitāti
19. janvārī, 13:14 Renovēto māju iedzīvotāji par apkuri maksā krietni mazāk
1. janvārī, 00:00 Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa apsveikums Jaunajā gadā

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti