Iedzīvotāji var samazināt maksu par atkritumu izvešanu 0

Otrdiena, 20 feb 2024, 12:43 Versija drukāšanai

Iedzīvotāji var samazināt maksu par atkritumu izvešanu

Daugavpils daudzdzīvokļu māju iedzīvotāji saņēmuši rēķinus par februāri, kuros maksa par atkritumu izvešanu aprēķināta, jau ņemot vērā dabas resursu nodokļa paaugstināšanu.


No 2024. gada janvāra dabas resursu nodokļa likme pieaugа par 15 eiro tonnā: 95 EUR/t (bez PVN) vietā iedzīvotāji maksā 110 EUR/t bez PVN). No 2024. gada janvāra arī ieviesta obligātu bioloģiski noārdāmo atkritumu dalīta vākšana, kas arī rezultējās ar maksas par atkritumu izvešanu pieaugumu. 16,98 eiro (bez PVN) par 1m3 sadzīves atkritumu apsaimniekošanu vietā daugavpilieši maksā 19,40 eiro (bez PVN), informē SIA «Dzīvokļu un komunālās saimniecības uzņēmums».

 

Visneizdevīgākā situācijā ir daudzdzīvokļu māju iedzīvotāji, kuri atkritumus izmet pagalmos uzstādītajos konteineros, tā teikt, atklātā pieejā. Iemesls ir tas, ka šajos konteineros var izmest atkritumus arī tie pilsētnieki, kuri nedzīvo šajās mājās - šādi gadījumi nav retums - bet par izvešanu maksās tikai tie, kuri šeit dzīvo. Izdevīgākā stāvoklī ir daudzdzīvokļu māju iedzīvotāji ar atkritumu vadu, kas tiek slēgts - un iespēja, ka te parādīsies “sveši” atkritumi, minimāla. Šādu māju iedzīvotāji par atkritumu izvešanu maksā mazāk. Piemēram, par janvāri atkritumu izvešanas izmaksas vienai personai daudzdzīvokļu mājā bez atkritumu vada bija 6,71 eiro (bez PVN), mājā ar atkritumu vadu - 4,30 eiro (bez PVN).

 

 

SIA «Dzīvokļu un komunālās saimniecības uzņēmums» valdes locekle Natalja Rustkova norāda, ka ir divi varianti, kā samazināt iedzīvotāju izdevumus par atkritumu izvešanu: «Iedarbīgākais veids - pagalmā uzstādīt slēgtu konteineru laukumu (nojumi). Piekļuve būs tikai konkrētās mājas iedzīvotājiem, un atkritumu daudzums jūtami samazināsies, attiecīgi iedzīvotāji maksās mazāk. Otrs variants - samazināt konteineru izvešanas biežumu. Vairumā gadījumu konteineri pie SIA «DDzKSU» mājām tiek iztukšoti katru dienu. Ne vienmēr visi šie konteineri ir pilni. Tāpēc ir iespēja izvēlēties vienu dienu nedēļā, kad atkritumi netiks izvesti. Mūsu uzņēmums tagad veic monitoringu un aprēķinus, lai izmēģinātu šo metodi praksē».

 

Dabas resursu nodoklis paaugstināsies arī turpmāk. Iedzīvotājiem, kuri vēlas samazināt maksu par atkritumu izvešanu un padarīt šo procesu maksimāli efektīvu, ir vērts aizdomāties par slēgtu konteineru laukumu (nojumju) uzstādīšanu. Šādas nojumes uzstādīšanas izmaksas sākas no 2000 eiro - piemēram, ja mājā ir 60 dzīvokļi, tad no katra īpašnieka summa būs pavisam neliela. Lemt par šādas nojumes uzstādīšanu var vairāku māju iedzīvotāji, tad gala izmaksas būs vēl mazākas. Grūtākais ir atrast piemērotu vietu šādam laukumam, taču SIA «Dzīvokļu un komunālās saimniecības uzņēmums» sola palīdzēt. Nojumju uzstādīšanas jautājumos var vērsties savā namu apsaimniekošanas iecirknī.

 

 

 

 

 

0
Autors:Grani.lv
Foto:publicitātetas foto

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

25. aprīlī, 09:55 Sabiedriskā transporta mēnešbiļetes Daugavpilī: vai tas ir izdevīgi?
22. aprīlī, 09:16 No 1. jūlija tekstilizstrādājumiem tiks piemērots jauns nodoklis. Kas notiks ar apģērbu cenām?
17. aprīlī, 17:58 Ar darbnīcām #DrošaLatvija viesojas reģionos, lai veicinātu noturību pret manipulācijām informatīvajā telpā
16. aprīlī, 14:24 “INŽENIERU ARSENĀLA” PIRMĀ GADADIENA - "1 GADS KĀ 1 DIENA"
3. aprīlī, 13:43 Nākamo apkures sezonu Daugavpils uzsāks ar zemāku tarifu
27. martā, 17:47 Daugavpils Inovāciju centrā aizritēja STEAM dienas
19. martā, 19:32 Stilīgas sarunas Daugavpilī
11. martā, 12:08 Izglītojoša izstāde “Kosmoss ikdienā”
6. martā, 10:16 Paziņojums par lokālplānojuma redakcijas nodošanu sabiedriskajai apspriešanai
5. martā, 10:06 AADSO aicina uz semināru par atkritumu apsaimniekošanu
20. februārī, 12:43 Iedzīvotāji var samazināt maksu par atkritumu izvešanu
31. janvārī, 09:46 Ja savlaicīgi neapmaksā apkures rēķinu, to sedz no priekšapmaksas
26. janvārī, 12:55 Tīrot katlus šķeldas katlumājā, sekmē to darbības efektivitāti
19. janvārī, 13:14 Renovēto māju iedzīvotāji par apkuri maksā krietni mazāk
1. janvārī, 00:00 Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa apsveikums Jaunajā gadā

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti