Nikotīns – gan inde, gan pretinde 0

Ceturtdiena, 29 feb 2024, 09:32 Versija drukāšanai

Nikotīns – gan inde, gan pretinde

Puse no iedzīvotāju nāves gadījumiem Latvijā ir veselību ietekmējošu paradumu izraisīti, tostarp 25 % nāves gadījumu ir cigarešu smēķēšanas izraisītu slimību rezultāts (1). Līdz ar to cigarešu lietošanas ieraduma mazināšana ir viena no prioritātēm, lai atslogotu gan veselības aprūpes sistēmu, gan arī uzlabotu iedzīvotāju dzīves kvalitāti un ilgtspēju.


Sabiedriskās domas pētījumu centra SKDS aptauja parāda, ka tabaku un nikotīnu saturošus produktus Latvijā kopumā lieto 35 % iedzīvotāju. Tostarp tipiskais smēķētājs Latvijā joprojām ir tradicionālo cigarešu lietotājs – apmēram divas trešdaļas no visiem tabakas un nikotīna produktu lietotājiem smēķē tieši cigaretes. Savukārt tabakas un nikotīna alternatīvas lieto salīdzinoši mazāks iedzīvotāju skaits.

 

Jārēķinās, ka smēķēšanas atmešana ir ļoti sarežģīta, jo nikotīna atkarība tikai nedaudz atpaliek, piemēram, no kokaīna atkarības. Vairākums smēķētāju šo kaitīgo ieradumu mēģina atmest, tomēr realitātē lielākā daļa pēc kāda laika atkal atsāk smēķēt. Jāņem vērā, ka tā nav tikai fizioloģiska atkarība, bet arī ļoti spēcīga psiholoģiska procesa atkarība.

 

Lai arī nikotīns, līdzīgi kā citas narkotiskas vielas, visai ātri izraisa atkarību, tomēr tas nav galvenais cēlonis ar smēķēšanu saistītajām slimībām. Nozīmīgākais kaitējuma avots ir cigarešu dūmi un tabakas degšanas radīto blakusproduktu izdalīto vielu ieelpošana.

 

Pašam nikotīnam nav ne krāsas, ne smaržas, un nelielās devās ar to varam sastapties arī tādos ikdienā lietojamos pārtikas produktos – kartupeļos, tomātos, sarkanos piparos un baklažānos. Līdz ar to nikotīnu, bet pavisam nelielās devās, mēs patērējam arī ikdienas uzturā. Tomēr visbagātīgākais nikotīna avots ir tieši tabaka, un šī auga dzimtene ir Ziemeļamerika. Tieši tāpēc, vēloties uzņemt nikotīnu, cilvēki smēķē tabaku, kā arī patērē citus tabakas izstrādājumus. Tostarp, cigaretes ir uzskatāmas par viskaitīgāko nikotīna uzņemšanas veidu, jo to degšanas laikā dūmos izdalās līdz pat 7000 dažādu ķīmisko vielu, no kurām vairāk nekā 100 ir kancerogēnas un var izraisīt vēzi.

 

Nikotīns tiek raksturots kā bioloģiski aktīva viela ar ļoti plašu iedarbības spektru: no dabīga pesticīda funkcijas līdz atkarības izraisīšanas tās lietotājiem. Tajā skaitā nikotīns ir dabisks insekticīds, un cilvēki to ir izmantojuši augu aizsardzībai no kukaiņiem jau 16. gadsimtā. Ziemeļamerikas iedzīvotāji tabakas lapas plaši izmantoja arī rituāliem un ārstnieciskām ceremonijām. Nikotīnam piemīt arī stimulējošas funkcijas, tas izraisa asinsvadu sašaurināšanos, asinsspiediena un sirdsdarbības ātruma palielināšanos.

 

Interesanti norādīt, ka nikotīns vienlaikus ir gan inde, gan pretinde, un to arvien plašāk izmanto dažādos medikamentos un nikotīna aizstājterapijā, lai palīdzētu cilvēkiem atmest cigarešu smēķēšanu.

 

Arī tehnoloģiju jomā pēdējos gados parādās dažādas inovācijas, kas piedāvā tradicionālās cigaretes pilnībā aizstāt ar jauniem alternatīviem nikotīna produktiem. Kā svarīgākā šo jauno produkti priekšrocība tiek minēta atteikšanās no dūmiem un tabakas dedzināšanas procesa, kas ir galvenais cigarešu lietotāju slimību cēlonis. Jārēķinās gan, ka arī šie alternatīvie produkti nav bez riska veselībai un pagaidām vēl nav uzkrāti pietiekoši dati, lai spriestu par šo jauno produktu ilgtermiņa ietekmi uz cilvēka organismu. Tomēr esošajiem cigarešu smēķētājiem tas ir potenciāli mazāk kaitīgs nikotīna lietošanas veids.

0
Autors:Preses relīze
Foto:publicitātetas foto

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

Vakar, 16:02 Daugavpils aicinā baudīt mūziku festivālā "Artišoks"
Vakar, 16:02 Daugavpils aicinā baudīt mūziku festivālā "Artišoks"
Vakar, 15:01 Pašvaldība pārņems valstij piederošu ēku kompleksu Ģimnāzijas ielā 12
25. jūlijā, 16:01 Ušakovs ievēlēts par vienu no EP Lūgumrakstu komitejas priekšsēdētāja vietniekiem
25. jūlijā, 14:41 “Muzikālais augusts Daugavpilī”: festivālu atklās džeza un populārās mūzikas hiti
25. jūlijā, 13:49 Iedzīvotājus aicina norādīt savu kontaktpersonu E-veselības portālā
24. jūlijā, 16:49 Lielā Stropu ezera pludmalē ar krāsu skrējienu tiks atklāts jaunatnes un sporta festivāls “Artišoks”
24. jūlijā, 15:32 Daugavpili apmeklēs Latvijas VW Beetle kluba "Vaboles"
24. jūlijā, 14:51 25. jūlijā ierobežos satiksmi Daugavas ielā
22. jūlijā, 16:02 LIAA aicina uzņēmējus pieteikties dalībai Valsts prezidenta un ekonomikas ministra vizītē ASV
22. jūlijā, 15:01 “Dinaburg” komanda uzrāda lieliskus rezultātus “Dragon Boat” sacensībās
22. jūlijā, 14:05 Robežsardzes priekšnieks: Notiek apzināta nelegālo migrantu virzīšana uz Latviju
18. jūlijā, 16:12 Daugavpils uzņēmumi un iestādes aicināti saņemt zīmi “Vieta, kur gaida”
17. jūlijā, 15:02 Latvijas pludmales volejbola duets Tīna Graudiņa/Anastasija Samoilova dosies iekarot Parīzi
16. jūlijā, 14:32 Narkoloģe atklāj, ka trauksmes zvanus par sintētiskajām narkotikām zvana katrā kontinentā

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti