Partijas pagaidām nenosauc savu favorītu starp premjera amata kandidātiem 0

Svētdiena, 28 okt 2018, 11:08 Versija drukāšanai

Partijas pagaidām nenosauc savu favorītu starp premjera amata kandidātiem

Valdības veidošanas sarunās iesaistītie politiskie spēki pagaidām nenosauc savu favorītu starp premjera amata kandidātiem.


Valdības veidošanas sarunās iniciatīvu uzņēmušies trīs politiskie spēki, kuri iepriekš parlamentā nebija pārstāvēti - "KPV LV", Jaunā konservatīvā partija (JKP) un "Attīstībai/Par!" (AP). "KPV LV" premjera amata kandidāts ir Aldis Gobzems, JKP - Jānis Bordāns, bet AP - Artis Parbiks.

 

Pagaidām gan sarunās nav iezīmējies konkrēts premjera kandidāts, par kuru varētu vienoties partijas, kā arī nav skaidrs koalīcijas sastāvs. JKP uzsver, ka nesadarbosies ar Zaļo un zemnieku savienību (ZZS), bet pārējie sarunās iesaistītie politiskie spēki mudina veidot plašāku koalīciju kopā ar ZZS.

 

Gobzems šonedēļ pauda, ka Valsts prezidentam Raimondam Vējonim jānominē premjera amata kandidāts, lai valdības veidošanas sarunās būtu jauna dinamika. Viņš arī pauda viedokli, ka "KPV LV" saņēma lielāko atbalstu no jaunajām partijām, tāpēc "KPV LV" arī jāvada valdība.

 

JKP līderis Jānis Bordāns gan uzskata, ka partijas varētu vienoties par topošo valdību arī pirms oficiālās premjera amata kandidāta nominēšanas. Iespējas līdz nākamās Saeimas pirmajai sēdei izveidot jaunu valdošo koalīciju ir vērtējamas kā 50 pret 50, sacīja Bordāns.

 

AP līdzpriekšsēdētājs Juris Pūce sarunā ar aģentūru LETA atturējās vērtēt, kuram no kandidātiem pašlaik varētu būt lielāks atbalsts no potenciālajiem koalīcijas partneriem. Viņš uzsvēra, ka ir būtiska "vienošanās par saturu" jeb topošās valdības darbiem. Vērtējot iecerētus darbus, partijām arī veidosies viedoklis par optimālu koalīciju, piebilda politiķis.

 

Pārējie politiskie spēki, kas iesaistīti valdības veidošanas procesā, bet pašlaik nepretendē uz premjera amatu, arī atturas paust atbalstu kādam vienam no potenciāliem kandidātiem.

 

Nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK Raivis Dzintars sacīja, ka nacionālajai apvienībai nav favorīta starp minētajiem kandidātiem. ZZS politiķis Augusts Brigmanis aģentūrai LETA teica, ka ZZS vienlīdzīgi vērtē gan Gobzemu, gan Pabriku, kā arī ir vienlīdzīgi atvērta sadarbībai ar viņu pārstāvētajiem politiskajiem spēkiem.

 

"Jaunās Vienotības" politiķis Krišjānis Kariņš teica: arvien vairāk šķiet, ka process virzīsies uz priekšu tikai tad, kad prezidents būs nosaucis premjera amata kandidātu. Trīs jaunie spēki saņēmuši lielu atbalstu, tāpēc kādam no tiem būtu jāvada valdība, uzsvēra Kariņš. Viņš piebilda, ka nevar sūdzēties par aktivitāšu trūkumu valdības veidošanas procesā, jo tikšanās bijušas "visvisādas, krustām šķērsām", bet trūkst skaidrības, kurš ir vadošais spēks šajā situācijā. "Jaunā Vienotība" pagaidām neplāno lemt par atbalstu kādam vienam no kandidātiem.

 

Kā ziņots, Vējonis uzskata, ka 13.Saeimā ievēlēto partiju darbs pie jaunās koalīcijas veidošanas vērtējams kā neapmierinošs. Kā aģentūru LETA informēja Valsts prezidenta kancelejā, Vējonis otrdien, 30.oktobrī, uz tikšanos Rīgas pilī aicinājis Gobzemu, Bordānu un Parbiku.

0
Autors:LETA
Foto:Pixabay

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

17. aprīlī, 17:58 Ar darbnīcām #DrošaLatvija viesojas reģionos, lai veicinātu noturību pret manipulācijām informatīvajā telpā
16. aprīlī, 14:24 “INŽENIERU ARSENĀLA” PIRMĀ GADADIENA - "1 GADS KĀ 1 DIENA"
3. aprīlī, 13:43 Nākamo apkures sezonu Daugavpils uzsāks ar zemāku tarifu
27. martā, 17:47 Daugavpils Inovāciju centrā aizritēja STEAM dienas
19. martā, 19:32 Stilīgas sarunas Daugavpilī
11. martā, 12:08 Izglītojoša izstāde “Kosmoss ikdienā”
6. martā, 10:16 Paziņojums par lokālplānojuma redakcijas nodošanu sabiedriskajai apspriešanai
5. martā, 10:06 AADSO aicina uz semināru par atkritumu apsaimniekošanu
20. februārī, 12:43 Iedzīvotāji var samazināt maksu par atkritumu izvešanu
31. janvārī, 09:46 Ja savlaicīgi neapmaksā apkures rēķinu, to sedz no priekšapmaksas
26. janvārī, 12:55 Tīrot katlus šķeldas katlumājā, sekmē to darbības efektivitāti
19. janvārī, 13:14 Renovēto māju iedzīvotāji par apkuri maksā krietni mazāk
1. janvārī, 00:00 Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa apsveikums Jaunajā gadā
27. novembrī, 14:18 “Daugavpils satiksme”: viena pasažiera pārvadājuma pašizmaksa pieaug līdz 1,56 eiro
10. novembrī, 12:57 Šogad oktobrī par apkuri maksāsim mazāk, pat bez valsts atbalsta

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti