Prezidents: nav pārliecinoša atbalsta kādam koalīcijas modelim vai premjera kandidātam 0

Piektdiena, 11 dec 2015, 13:53 Versija drukāšanai

Prezidents: nav pārliecinoša atbalsta kādam koalīcijas modelim vai premjera kandidātam
Šobrīd starp Saeimā esošajiem politiskajiem spēkiem nav atbalsta kādam noteiktam koalīcijas modelim vai premjera amata kandidātam, piektdien, noslēdzot pirmās sarunas ar partijām par jaunās valdības veidošanu, sacīja Valsts prezidents Raimonds Vējonis.


"Sarunas ar politisko partiju pārstāvjiem apliecina, ka pastāv iespēja izveidot stabilu un rīcībspējīgu koalīciju. Taču pārliecinošs atbalsts kādam noteiktam koalīcijas modelim vai Ministru prezidenta kandidātam nav izveidojies," teica prezidents.

 

Viņš izteica aicinājumu Saeimā pārstāvētajām partijām ne vēlāk kā līdz šā gada beigām "nākt ar savu redzējumu valstij būtisku jautājumu risināšanā, piedāvāt Ministru prezidenta kandidātus un iespējamos koalīcijas modeļus".

 

Reizē Vējonis norādīja, ka "no partiju pārstāvjiem sarunu laikā guvu apstiprinājumu, ka jaunās valdības locekļiem jābūt labai reputācijai un atbalstam sabiedrībā. Jaunajai koalīcijai jāveido godīga politika".

 

Prezidents atgādināja, ka vēl pirms sarunām viņš minēja, ka nākamajai valdībai būs jārisina daudzi svarīgi un neatliekami jautājumi.

 

"Partiju pārstāvji sarunās bija vienisprātis, ka valsts drošība, tautsaimniecības attīstība, reformas izglītības sistēmā un veselības aprūpē, kā arī demogrāfiskās situācijas būtiska uzlabošana būs jaunās valdības prioritārie darbi," viņš pauda.

 

Pēc Vējoņa domām, lai nodrošinātu efektīvu valsts budžeta izlietojumu, jaunajam Ministru kabinetam būs jāveic bāzes izdevumu pārskatīšana un jāveido prognozējama nodokļu politika, kā arī jāturpina sarunas par Latvijas iestāšanos Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijā (OECD).

 

"Mēs nedrīkstam ilgāk kavēties ar Eiropas Savienības struktūrfondu finansējuma ieviešanu. Izlēmīgu rīcību prasīs gāzes tirgus atvēršana," uzskata valsts pirmā amatpersona.

 

Prezidents pauda gandarījumu par to, ka visi Saeimā pārstāvētie politiskie spēki "apzinās nepieciešamību veidot spēcīgu, izlēmīgu un saliedētu komandu, kas ir spējīga kopā strādāt valsts interesēs. Tāpēc jaunajam Ministru kabinetam jāsaņem pilnīgs jaunveidojamās koalīcijas atbalsts".

 

Tāpat Vējonis rosināja atcerēties, ka pirms gada tika ievēlēta esošā Saeima, kurai dots uzticēšanās mandāts partijām.

 

"To pašu gribu atgādināt politiķiem – sabiedrība sagaida darbu valsts labā. Tas nozīmē stiprināt sabiedrības uzticēšanos valsts varai kopumā, pieņemt pārdomātus un atbildīgus lēmumus, kā arī prast tos izskaidrot Latvijas tautai," viņš sacīja.

 

Vējonis ceturtdien un piektdien ar visiem parlamenta politiskajiem spēkiem pārrunāja nākamās valdības izveidi un darāmos darbus. Viņš ir norādījis, ka nākamajam premjeram jābūt spilgtam līderim.

 

"Vienotība" ceturtdien iesniegusi prezidentam nākamā Ministru kabineta darba uzdevumus. Zaļo un zemnieku savienība paziņoja, ka nestrādās valdībā, kura ir "sastiķēta ar mazajām partijām". Savukārt "Saskaņa" piedāvāja Vējonim izveidot valdību 10 dienu laikā, kā arī nāca klajā ar rosinājumu apvienot vairākas ministrijas - Ekonomikas ar Finanšu ministriju, kā arī Izglītības un zinātnes ar Kultūras ministriju.

 

Nacionālā apvienība piektdien pēc tikšanās ar prezidentu paziņoja, ka nepieļaus kompromisa iespēju un "Vienotības" līderes Solvitas Āboltiņas vadītā valdībā neiesaistīsies Savukārt Latvijas Reģionu apvienībai ir vismaz seši, septiņi ministru amata kandidāti, kurus izvirzīt, ja partiju apvienību uzaicinās strādāt koalīcijā, tomēr pagaidām tie netiks publiskoti

 

Jau vēstīts, ka Ministru prezidente Laimdota Straujuma ("Vienotība") pirmdien pēc tikšanās ar prezidentu paziņoja par savu demisiju, līdz ar to nepieciešams veidot jaunu Ministru kabinetu.

0
Autors:BNS
Foto:BNS foto

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

17. aprīlī, 17:58 Ar darbnīcām #DrošaLatvija viesojas reģionos, lai veicinātu noturību pret manipulācijām informatīvajā telpā
16. aprīlī, 14:24 “INŽENIERU ARSENĀLA” PIRMĀ GADADIENA - "1 GADS KĀ 1 DIENA"
3. aprīlī, 13:43 Nākamo apkures sezonu Daugavpils uzsāks ar zemāku tarifu
27. martā, 17:47 Daugavpils Inovāciju centrā aizritēja STEAM dienas
19. martā, 19:32 Stilīgas sarunas Daugavpilī
11. martā, 12:08 Izglītojoša izstāde “Kosmoss ikdienā”
6. martā, 10:16 Paziņojums par lokālplānojuma redakcijas nodošanu sabiedriskajai apspriešanai
5. martā, 10:06 AADSO aicina uz semināru par atkritumu apsaimniekošanu
20. februārī, 12:43 Iedzīvotāji var samazināt maksu par atkritumu izvešanu
31. janvārī, 09:46 Ja savlaicīgi neapmaksā apkures rēķinu, to sedz no priekšapmaksas
26. janvārī, 12:55 Tīrot katlus šķeldas katlumājā, sekmē to darbības efektivitāti
19. janvārī, 13:14 Renovēto māju iedzīvotāji par apkuri maksā krietni mazāk
1. janvārī, 00:00 Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa apsveikums Jaunajā gadā
27. novembrī, 14:18 “Daugavpils satiksme”: viena pasažiera pārvadājuma pašizmaksa pieaug līdz 1,56 eiro
10. novembrī, 12:57 Šogad oktobrī par apkuri maksāsim mazāk, pat bez valsts atbalsta

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti