Novada seniori devās ekskursijā uz Aukštaitiju Lietuvā 0

Otrdiena, 21 jūn 2016, 07:48 Versija drukāšanai

Novada seniori devās ekskursijā uz Aukštaitiju Lietuvā
Daugavpils novada senioriem tika organizēta ekskursija uz Aukštaitiju Lietuvā. Aukštaitijas nacionālajā parkā ir 126 ezeri, kurus ieskauj brīnišķīgi meži un augstienes. Šo parku nereti dēvē par Lietuvas Šveici – šeit atrodas valsts lielākie un arī dziļākie ezeri.


Šī apvidus simbols ir baltā lilija, kas simbolizē neskarto dabas skaistumu, gaišus sapņus un domas. Tāpēc arī uz Ignalinas rajona ģerboņa un karoga attēlotas trīs sudraboti baltas lilijas. Rajona centrs ir pilsēta Ignalina, kas radusies, izbūvējot dzelzceļu Pēterburga – Varšava. Nosaukums “Ignalina” cēlies no leģendas par krustneša Ignasa un karaļa meitas Linas mīlestību. Ļaužu nolādēta, iemīlējusies meitene noslīcinājās ezerā, tāpēc vietu nosauca par Ignalinu. Par nelaimīgās mīlestības simbolu kļuva tīrākais avots – “Linas asaras”.

 

Ekskursija iesākās Pašjulē. Vietējā restorānā tika piedāvāta iespēja visiem kopā izcept tradicionālo kāzu torti Šakotis. Sākumā meistars pastāstīja par šī kulinārā garduma vēsturi, padalījās ar receptes noslēpumiem un vēlāk kopā ar ciemiņiem to izcepa. Torte tika nodegustēta kopā ar garšīgu tēju.

 

Seniori paciemojās ne mazāk interesantā Genučai ciemā. Genučai tika apskatītas ūdensdzirnavas, kuras joprojām darbojas, kā arī senā apmetne, kurā savulaik notika krustnešu kaujas, kad 1435.gadā slāvu, lietuviešu un poļu karapulki sakāva Livonijas ordeni.

 

Tomēr pati interesantākā bija īstas zvejnieku zupas izgatavošana pēc senlaicīgas vietējo receptes. Mēs bijām liecinieki, kā lielā zupas katlā uz ugunskura pavārs Valdis sākumā ielika sīpolus, burkānus, garšaugus un tikai pēc kāda laika iemeta zivju gabalus. Vra vārījās aptuveni stundu un tikai noslēgumā tika pievienotas dilles, garšvielas, nātres un pat šmakovka. Aromātiskā zupa bija ļoti garšīga, savukārt pasniegtās pankūkas ar zāļu tēju – lielisks deserts.

 

Apmeklējām arī pilsētiņu Salaku, kas atrodas Luodas ezera krastā. Kādreiz te bija medību takas un par aļņiem joprojām brīdina ceļa zīmes. Apskatījām arī Sv. Mocekles Marijas baznīcu - tā ir tik liela un iespaidīga, ka atgādina neieņemamu cietoksni. Tā tika uzbūvēta 14.gs no lieliem izcirstiem granīta akmeņiem, kuru biezums ir 168 cm, savukārt baznīcas augstums ir 72 metri, kas šo celtni padara par otro augstāko Lietuvā. Salakā ir arī jūras muzejs, kurā varēja aplūkot jūras eksponātus pat no Āfrikas, Indonēzijas un Japāņu jūras krastiem.

 

Pēc piepildītas dienas ekskursanti devās mājup. Dažas neērtības radīja ceļu remonts, tomēr laiks pagāja nemanot, klausoties ekskursijas vadītājas Diānas Kešķes stāstījumā.

 

Seniori no sirds izsaka pateicību Pensionāru apvienības vadītājai Lidijai Skrindai par enerģiju ekskursijas organizēšanā un Daugavpils novada domei par saprotošu attieksmi pret senioriem, atvēlot šim mērķim finanšu līdzekļus.

0
Autors:daugavpilsnovads.lv
Foto:daugavpilsnovads.lv

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

8. maijā, 14:53 Klimata un enerģētikas ministrijas vadību nosver uz šķeldas svariem Daugavpilī
29. aprīlī, 12:54 Tiek noslēgta apkures sezona
25. aprīlī, 09:55 Sabiedriskā transporta mēnešbiļetes Daugavpilī: vai tas ir izdevīgi?
22. aprīlī, 09:16 No 1. jūlija tekstilizstrādājumiem tiks piemērots jauns nodoklis. Kas notiks ar apģērbu cenām?
17. aprīlī, 17:58 Ar darbnīcām #DrošaLatvija viesojas reģionos, lai veicinātu noturību pret manipulācijām informatīvajā telpā
16. aprīlī, 14:24 “INŽENIERU ARSENĀLA” PIRMĀ GADADIENA - "1 GADS KĀ 1 DIENA"
3. aprīlī, 13:43 Nākamo apkures sezonu Daugavpils uzsāks ar zemāku tarifu
27. martā, 17:47 Daugavpils Inovāciju centrā aizritēja STEAM dienas
19. martā, 19:32 Stilīgas sarunas Daugavpilī
11. martā, 12:08 Izglītojoša izstāde “Kosmoss ikdienā”
6. martā, 10:16 Paziņojums par lokālplānojuma redakcijas nodošanu sabiedriskajai apspriešanai
5. martā, 10:06 AADSO aicina uz semināru par atkritumu apsaimniekošanu
20. februārī, 12:43 Iedzīvotāji var samazināt maksu par atkritumu izvešanu
31. janvārī, 09:46 Ja savlaicīgi neapmaksā apkures rēķinu, to sedz no priekšapmaksas
26. janvārī, 12:55 Tīrot katlus šķeldas katlumājā, sekmē to darbības efektivitāti

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti