PVD: Latvijas pārtikas ražotājiem pieejami pieci jauni eksporta tirgi 0

Sestdiena, 23 apr 2016, 08:00 Versija drukāšanai

PVD: Latvijas pārtikas ražotājiem pieejami pieci jauni eksporta tirgi
Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) šogad saskaņojis veterināros (veselības) sertifikātus, kas paver iespējas Latvijas pārtikas produktu ražotājiem eksportēt produkciju uz pieciem jauniem reģioniem, liecina informācija PVD mājaslapā.


PVD ir saskaņojis sertifikātus piena un piena produktu eksportam uz Irākas Kurdistānas reģionu un Apvienotajiem Arābu Emirātiem, termiski apstrādātas liellopu gaļas un gaļas produktu eksportam uz Austrāliju, zvejas produktu eksportam uz Melnkalni un dzīvnieku barībai paredzētu zivju miltu eksportam uz Moldovu.

 

Uzņēmumiem, kuri vēlas eksportēt dzīvnieku izcelsmes pārtikas un nepārtikas produktus, nepieciešams saņēmējvalsts noteikts un Latvijas PVD apstiprināts veterinārais (veselības) sertifikāts. Lai šādu sertifikātu saņemtu, eksportētājam jāvēršas uzņēmumu uzraugošajā PVD teritoriālajā iestādē.

 

PVD informē, ka patlaban piena un piena produktu eksportam saskaņoti sertifikāti ar 33 pasaules valstīm, dažādu sugu dzīvnieku gaļas produktu eksportam saskaņoti sertifikāti ar 13 valstīm, zvejas produktu eksportam saskaņoti sertifikāti ar 26 valstīm, bet olu produktu eksportam - ar 13 valstīm. Ja uzņēmējs vēlas eksportēt produkciju uz valsti, kurai nav saskaņota sertifikāta, viņš var iesniegt pieteikumu PVD, kurš vēršas pie atbildīgā dienesta attiecīgajā valstī, lai saņemtu informāciju par nosacījumiem sertifikāta saņemšanai, kā arī sekmēt atbilstoša veterinārā dokumenta saskaņošanu.

 

Dienesta Starptautiskās tirdzniecības daļas vadītāja Ērika Pauliņa norāda, ka sertifikātu saņemšana lielā mērā ir atkarīga no importētājvalsts ieinteresētības konkrēto produktu ievešanā un attiecīgās valsts atbildīgā uzraudzības dienesta operativitātes un konstruktīvas darbības. Pēc viņas teiktā, ir valstis, ar kurām saskaņošanas process norit dažus mēnešus, bet ir tādas, ar kurām process ilgst gadu un pat ilgāk, jo pirms sertifikāta saskaņošanas var tikt piestādītas dažādas anketas ražotājvalsts uzraudzības ekvivalences izvērtēšanai, var tikt pieprasīta konkrētu uzņēmumu izvērtēšana, importētājvalsts atbildīgais dienests var vēlēties veikt inspekciju potenciālajā eksportētājuzņēmumā.

 

PVD arī informē, ka, ņemot vērā ierobežotās iespējas eksportam uz Krieviju, uzņēmēji patlaban pauž interesi par jaunu tirgu apguvi Arābu, Āfrikas Dienvidamerikas un Āzijas reģiona valstīs, tādēļ PVD komunicē ar minēto reģionu valstu kompetentajām iestādēm. Visaktīvāko interesi par jaunu trešo valstu tirgu apgūšanu pauž zvejas produktu un piena produktu ražotāji. Pieaug interese par putnu gaļas eksportu uz Āzijas reģionu.

 

Aģentūra BNS jau vēstīja, ka PVD pērn izdevās saskaņot eksporta sertifikātus ar Ķīnu, tādējādi radot iespēju 12 Latvijas piena pārstrādes uzņēmumiem un 33 zvejas pārstrādes uzņēmumiem uz šo valsti eksportēt piena un zvejas produktus. Tāpat pagājušajā gadā saskaņoti veterinārie (veselības) sertifikāti olu eksportam uz ASV, olu un olu produktu eksportam uz Omānas Sultanātu, piena produktu eksportam uz Indiju, Turciju un Maķedoniju, zvejas produktu eksportam uz Ēģipti, Kataru, Maroku un Turciju.

 

PVD ir Zemkopības ministrijas pārraudzībā esoša valsts pārvaldes iestāde, kas veic pārtikas aprites un veterinārmedicīnas nozares valsts uzraudzību un kontroli.

0
Autors:BNS
Foto:Flickr.com

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

Šodien, 14:53 Klimata un enerģētikas ministrijas vadību nosver uz šķeldas svariem Daugavpilī
29. aprīlī, 12:54 Tiek noslēgta apkures sezona
25. aprīlī, 09:55 Sabiedriskā transporta mēnešbiļetes Daugavpilī: vai tas ir izdevīgi?
22. aprīlī, 09:16 No 1. jūlija tekstilizstrādājumiem tiks piemērots jauns nodoklis. Kas notiks ar apģērbu cenām?
17. aprīlī, 17:58 Ar darbnīcām #DrošaLatvija viesojas reģionos, lai veicinātu noturību pret manipulācijām informatīvajā telpā
16. aprīlī, 14:24 “INŽENIERU ARSENĀLA” PIRMĀ GADADIENA - "1 GADS KĀ 1 DIENA"
3. aprīlī, 13:43 Nākamo apkures sezonu Daugavpils uzsāks ar zemāku tarifu
27. martā, 17:47 Daugavpils Inovāciju centrā aizritēja STEAM dienas
19. martā, 19:32 Stilīgas sarunas Daugavpilī
11. martā, 12:08 Izglītojoša izstāde “Kosmoss ikdienā”
6. martā, 10:16 Paziņojums par lokālplānojuma redakcijas nodošanu sabiedriskajai apspriešanai
5. martā, 10:06 AADSO aicina uz semināru par atkritumu apsaimniekošanu
20. februārī, 12:43 Iedzīvotāji var samazināt maksu par atkritumu izvešanu
31. janvārī, 09:46 Ja savlaicīgi neapmaksā apkures rēķinu, to sedz no priekšapmaksas
26. janvārī, 12:55 Tīrot katlus šķeldas katlumājā, sekmē to darbības efektivitāti

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti