Kā atgūt formu un gara možumu pēc svētkiem 0

Pirmdiena, 04 jan 2016, 14:14 Versija drukāšanai

Kā atgūt formu un gara možumu pēc svētkiem
Kurš gan kaut reizi mūžā pēc kārtīgas (un pārmērīgas) svinēšanas nav sev svēti nosolījies nekad vairs tā nedarīt pāri veselībai? Jau sensenos laikos šī tēma bijusi aktuāla, un cilvēki dažādās pasaules malās meklējuši receptes, kā pēc iespējas ātrāk atgūt formu. Lūk, daži varianti, kā atkopties pēc garajām gadumijas brīvdienām.


Kā atgūt gara možumu

 

Lavanda savu vērtīgo īpašību dēļ godā celta jau ilgi pirms mūsu ēras – arī senie grieķi un vēlāk romieši mazgājās vannās ar lavandas piedevu, lai nomierinātu prātu, atjaunotu enerģiju un atsvaidzinātos (ir versija, ka lavandas nosaukums cēlies no latīņu lava – mazgāties). Lavandas eļļa veicina ādas atjaunošanos, savukārt ziedus pielieto dažādiem smaržīgiem drogu maisījumiem telpu gaisa aromatizēšanai, tos mēdz izmantot arī spilvenos – pret pārpūli, bezmiegu.

 

Labvēlīgi organismu ietekmēs, harmonizēs un relaksēs masāžas ar uzsildītiem augu maisiņiem. Ar augu maisījumiem pildīti maisiņi ādai piešķir tvirtumu un reģenerē, nogurušam ķermenim dod enerģiju. Maisījumu var pagatavot pats, izmantojot savus iemīļotos aromātus.

 

Gulēšana klubkrēslā vis nav tas labākais ķermeņa un prāta atslābināšanas veids. Daudz labāka ir – pārsteigums! – sēdēšana uz grīdas, turku pozā sakrustotām kājām. Turku pozā ķermenis atrodas gan fiziskā, gan emocionālā līdzsvarā, atbrīvojas arī prāts. Turklāt šādā stāvoklī labāk darbojas visi ķermeņa apakšējie orgāni. Jāsēž nav ilgi – pietiks ar 5–10 minūtēm, vislabāk – pēcpusdienā vai vakarā.

 

Ko ēst, lai attīrītu organismu

 

Pēcsvētku laikā ir vērts pievērst uzmanību dabiskiem produktiem, kas attīra organismu spēcīgāk par jebkurām zālēm un tāpēc ir nekaitīgi.

 

Sarkanās bietes ir visspēcīgākais organisma attīrītājs, kas aug mūsu platuma grādos. To sastāvā esošā celuloze, varš, fosfors un C vitamīns uzlabo gremošanu, iznīcina pūšanas baktērijas zarnās, savukārt betaīns liek aknām ātrāk atbrīvoties no toksīniem. Derēs arī skaistumam: bietes dos ķermenim folskābi, kas palīdzēs veidot jaunas šūnas, un kvarcu, kas uzlabos ādas, matu un nagu stāvokli. Spied sulu vai gatavo salātus – tas viss nāks veselībai par labu!

 

Kāpostos ir liels daudzums šķiedrvielu, kas izvada no organisma smagos metālus un toksīnus. Kāposti satur organiskajās skābes, stabilizē zarnu mikrofloru un pozitīvi ietekmē gremošanas traktu. Ieteicams lietot svaigā veidā vai dzert sulu.

 

Ķiploka daiviņā ir vairāk nekā 400 dažādu organismam vēlamu vielu, kas attīra asinsvadus un samazina holesterīna līmeni asinīs. Veselībai vislabāk ieteicams svaigā veidā. Specifisko smaku pēc tā lietošanas apkarot palīdzēs svaigi pētersīļi.

 

Āboli, pateicoties pektīniem un šķiedrvielām, stabilizē visu gremošanas sistēmas darbību. Tie palīdz izstrādāt kuņģa sulu un atbrīvo no aizcietējumiem. Visefektīvāk tie, protams, "darbosies" svaigā veidā. Un noteikti nemizoti!

 

Avokado satur ir daudz glutanīna, kas atvieglo aknu darbību, stabilizē holesterīna līmeni asinīs, palīdz gremošanas procesiem un apgādā organisma ar skābekli. Noderēs gan svaigā veidā – salātos vai uz maizītes, gan arī eļļa ēdienu piedevās.

0
Autors:Aija Austruma / Delfi
Foto:freeimages.com

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

Šodien, 14:24 “INŽENIERU ARSENĀLA” PIRMĀ GADADIENA - "1 GADS KĀ 1 DIENA"
3. aprīlī, 13:43 Nākamo apkures sezonu Daugavpils uzsāks ar zemāku tarifu
27. martā, 17:47 Daugavpils Inovāciju centrā aizritēja STEAM dienas
19. martā, 19:32 Stilīgas sarunas Daugavpilī
11. martā, 12:08 Izglītojoša izstāde “Kosmoss ikdienā”
6. martā, 10:16 Paziņojums par lokālplānojuma redakcijas nodošanu sabiedriskajai apspriešanai
5. martā, 10:06 AADSO aicina uz semināru par atkritumu apsaimniekošanu
20. februārī, 12:43 Iedzīvotāji var samazināt maksu par atkritumu izvešanu
31. janvārī, 09:46 Ja savlaicīgi neapmaksā apkures rēķinu, to sedz no priekšapmaksas
26. janvārī, 12:55 Tīrot katlus šķeldas katlumājā, sekmē to darbības efektivitāti
19. janvārī, 13:14 Renovēto māju iedzīvotāji par apkuri maksā krietni mazāk
1. janvārī, 00:00 Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa apsveikums Jaunajā gadā
27. novembrī, 14:18 “Daugavpils satiksme”: viena pasažiera pārvadājuma pašizmaksa pieaug līdz 1,56 eiro
10. novembrī, 12:57 Šogad oktobrī par apkuri maksāsim mazāk, pat bez valsts atbalsta
2. novembrī, 13:47 Informācija mājokļa pabalsta saņēmējiem

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti