Labākie mājas energoefektivitātes uzlabojumi šajā gadā 0

Ceturtdiena, 11 jūl 2024, 15:01 Versija drukāšanai

Labākie mājas energoefektivitātes uzlabojumi šajā gadā

Dēļ dārgākiem komunālajiem pakalpojumiem un klimata izmaiņām, mājas energoefektivitātes uzlabošana ir viens no labākajiem veidiem, kā samazināt ilgtermiņa izdevumus. Tomēr ar to vien energoefektivitātee neaprobežojas - uzlabojot savu mājokli jūs arī saudzēsiet dabu un rūpēsieties par zaļāku nākotni.


Logu un durvju nomaiņa


Ja jūsu mājās ir veci logi vai durvis, ir vērts tos nomainīt pret jaunākiem un siltumu noturīgākiem. Lai gan tas nav lēts prieks, apsildīt mājokli un ļaut visam siltumam izmukt pa vecu logu vai druvju spraugām ir vēl dārgāk. Ja jūs šobrīd nevarat atļauties, tad apsveriet, vai jums nav izdevīgs energoefektivitātes kredīts. Labāk šos darbus ir izdarīt ātrāk, nekā turpināt apsildīt gaisu otrpus jūsu logiem un durvīm.

 

Siltumsūkņi

 

Siltumsūkņi ir viens no efektīvākajiem veidiem kā samazināt savus apsildes izdevumus, aizstājot dārgāku un videi nedraudzīgu enerģiju ar lētāku un pilnībā zaļu. Šī tehnoloģija nodrošina gan apsildi ziemas laikā, gan atvēsināšanu vasaras karstumā.

 

Atšķirībā no tradicionālajām apsildes sistēmām, kas ģenerē siltumu, siltumsūkņi to vienkārši pārvieto. Tie apsilda māju ar pazemes siltumu, bet atvēsina to, iesūknējot vēsu gaisu no āra. Lai gan siltumsūkņi jums palīdzēs ietaupīt ilgtermiņā, tā pirkšanas un uzstādīšanas cena ir visai prāva. Toties būtisks siltumsūkņu ieguvums ir tas, ka tiem nav regulāri jāveic apkopes, jātīra pelni vai jāsagādā kurināmais - tādā veidā nodrošinot daudz lielāku Tavas ikdienas komforta līmeni.

 

Saules baterijas

 

Ja jūs esat gatavs ieguldīt ievērojamu naudas summu savas mājas energoefektivitātes uzlabošanā, jums vajadzētu apsvērt arī saules bateriju paneļu uzstādīšanu. Lai gan Latvija nav ar saules stariem apdāvinātākā zeme, arī mūsu platuma grādos ir iespējams ietaupīt lielas naudas summas, uzstādot saules bateriju paneļus.

 

Diemžēl, saules bateriju uzstādīšana nav lēts prieks un, līdzīgi kā ar siltumsūkņiem, to uzstādīšanas izmaksas var pārsniegt 10 tūkstošu eiro robežu. Neskatoties uz to, ilgtermiņā jūs šo naudu atpelnīsiet, tādēļ māju saimniekiem, kuriem energoefektivitāte ir prioritāra, vajadzētu apsvērt šo risinājumu.

 

Latvijas valsts turpina atbalstīt saules paneļu uzstādīšanu privātmājās. Mājsaimniecības, kuras plāno uzstādīt saules paneļus, var saņemt atbalstu ne tikai saules paneļu, bet arī elektroenerģijas uzglabāšanas iekārtas iegādei.

 

Vājo vietu apzināšana

 

Ja jūs nevēlaties ieguldīt lielu naudu savas mājas energoefektivitātes uzlabošanā, sāciet ar vienkāršākām lietām. Pēc mūsu domām, labs sākums ir sava mājokļa energoefektivitātes vājāko punktu apzināšanās. Lai noteiktu siltuma zudumus mājokļos, var izmantot vairākas metodes un mērierīces, atkarībā no tā vai jūs dzīvojat privātajā vai daudzdzīvokļu mājā:

 

● Ar termogrāfisko kameru var vizualizēt siltuma zudumus, jo tā atklāj temperatūras atšķirības uz ēkas ārējām un iekšējām virsmām, piemēram, ap logiem, durvīm vai sienām. Līdzīgu rezultātu var iegūt ar siltuma plūsmas mērītājiem.

 

● Ar Blower Door Test tiek radīta spiediena starpība, lai noteiktu gaisa noplūdes. Mērierīce palīdz noteikt, cik hermētiska ir ēka, un kur ir potenciālie siltuma zudumu punkti.

 

● Energoefektivitātes audits ar sertificēta enerģijas auditora piesaisti. Viņš veiks detalizētu ēkas enerģijas patēriņa analīzi, izmantojot dažādas mērierīces un aprēķinus, lai noteiktu siltuma zudumus un ieteiktu uzlabojumus.

 

● Infrasarkanās termometrijas mērierīces ļauj mērīt virsmu temperatūras no attāluma un palīdz noteikt zonas, kur notiek siltuma zudumi.

 

● Alokatoru uzstādīšana radiatoriem palīdz noteikt, cik daudz siltuma katrs dzīvoklis patērējis, un šo informāciju izmanto, lai aprēķinātu katram dzīvoklim atbilstošu siltumenerģijas patēriņa daļu.

 

● Apziniet, kuras no jūsu sadzīves tehnikas iekārtām patērē visvairāk elektroenerģijas, un apsveriet iespēju iegādāties jaunākas un energoefektīvākas alternatīvas. Labi kandidāti aizvietošanai parasti ir pavecāki ledusskapji, elektriskie sildītāji, trauku mazgājamās mašīnas, elektriskās tējkannas, kafijas aparāti un jebkas cits, kas satur sildelementus. Tos nomainot, jūs samazināsiet savus komunālos maksājumus.

 

Mājas efektīva apsilde


Lai uzlabotu energoefektivitāti, reizēm pietiek ar gudrāku siltumenerģijas patēriņu. Tā vietā, lai apsildītu visu mājokli vienmērīgi, uzstādiet termostatus un samaziniet apsildi tajās telpās, kuras izmantojat mazāk.

 

Siltumizolācijas uzlabošana

 

Ja jūs vēlaties ietaupīt uz apkures izdevumiem, viens no labākajiem risinājumiem ir siltumizolācijas uzlabošana. Ja jūs nosiltināsiet savas durvis un logus, tad jūsu mājoklī būs mazāk spraugu, pa kurām siltums varēs izkļūt ārā.

 

Bez šaubām, vislielāko efektu uz jūsu apsildes rēķiniem atstās visas fasādes, jumta un pagraba nosiltināšana ar jauniem materiāliem. Neskatoties uz to, pozitīvas izmaiņas var panākt, arī netērējot lielas summas.

 

Piemēram, logu un durvju spraugu nosiltināšana nemaksā tikpat kā neko. Ja jūsu siltumefektivitātes uzlabošanas darbiem ir vidusmēra budžets, jūs varētu nosiltināt tikai griestus vai pagrabu, atkarībā no tā, kur tas ir vairāk nepieciešams.

 

Spuldžu nomaiņa

 

Apgaismojums veido būtisku daļu no jūsu mājas elektropatēriņa. Ja jūs to jau neesat izdarījuši, nomainiet tradicionālās kvēlspuldzes pret energoefektīvākajām LED spuldzēm. LED spuldzes patērē līdz pat 90% mazāk enerģijas, ļaujot ietaupīt lielāko daļu no apgaismojuma izdevumiem.

Turklāt, LED spuldzes var kalpot līdz pat 25 reizēm ilgāk par parastajām kvēlspuldzēm, tādēļ tās sevi atpelna vairākos veidos. Lai arī tās ir dārgākas, kvēlspuldžu nomainīšana pret LED spuldzēm neprasīs milzīgus sākotnējos tēriņus, pretēji vairākiem citiem padomiem šajā rakstā.

 

Raksts tapis sadarbībā ar Bigbank

0

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

Vakar, 08:02 BJC “Jaunība” aicina 8. klašu skolēnus piedalīties STEM jomas reģionālajā konkursā “STEMo!”
Vakar, 07:03 Kāpēc veikalos olas vairs nestāv ledusskapjos? Skaidro eksperts
Vakar, 06:04 Komunālās saimniecības pārvalde aicina pieteikties Ziemassvētku tirdzniecībai Vienības laukumā
Vakar, 05:48 Ādas kopšana rudenī: ieteikumi no Yoko - Korejas kosmētikas veikala
15. oktobrī, 09:58 Ieslodzījuma vietas atvērtas brīvprātīgajam darbam
15. oktobrī, 07:52 SIA "DDzKSU" turpina modernizēt un remontēt liftus Daugavpils dzīvojamās mājās
14. oktobrī, 08:33 NVA aicina darba devējus pieteikties dalībai Vakanču gadatirgū Daugavpils Olimpiskajā centrā
14. oktobrī, 07:29 Kā rīkoties, ja saņemta vēstule no VID? Skaidro VID ģenerāldirektore
14. oktobrī, 06:23 Pilsētas un novada pašvaldības lemj par valsts līdzdalību Daugavpils reģionālajā slimnīcā
11. oktobrī, 08:08 Leģendārais vārtsargu treneris Edgars Masaļskis pievienojas Daugavpils sporta skolas un HK Dinaburga treneru kolektīvam
10. oktobrī, 08:28 Strādājošie vecāki tiks pie lielāka pabalsta
10. oktobrī, 07:26 Ikšķiles iedzīvotājus pārsteidz redzētais – bedres uz grants ceļa “lāpa” ar asfalta klucīšiem
10. oktobrī, 06:22 Nodarbinātības valsts aģentūra aicina darba devējus pieteikties dalībai Vakanču gadatirgū Daugavpilī
9. oktobrī, 15:34 Kāda veida papildus izmaksas var būt hipotekārajam kredītam?
9. oktobrī, 13:23 ’’Rosme’’ atvēr jaunu šūšanas cehu Daugavpilī un aicina pievienoties šuvējus

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti