VID Finanšu policija lūdz uzsākt kriminālvajāšanu pret 33 personām 0

Ceturtdiena, 16 apr 2015, 09:56 Versija drukāšanai

VID Finanšu policija lūdz uzsākt kriminālvajāšanu pret 33 personām
Valsts ieņēmumu dienesta (turpmāk – VID) Finanšu policijas pārvalde Organizētās noziedzības un citu nozaru specializētajai prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai nosūtīja kriminālprocesu par 22 uzņēmumu organizētā grupā veiktu izvairīšanos no pievienotās vērtības nodokļa (PVN) nomaksas (753 808,11 EUR) un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas lielā apmērā (3 601 085,01 EUR). Kriminālvajāšanu lūgts uzsākt pret 33 personām.


Izmeklēšanas laikā tika noskaidrots, ka organizētās noziedzības grupējums nepilna pusotra gada garumā izvairījās no PVN maksājumu nomaksas, izmantojot nepatiesas informācijas saturošus darījumu apliecinošus dokumentus – radīja šķietamu priekšstatu, ka minētie darījumi izmantoti saimnieciskās darbības nodrošināšanai, kā rezultātā tika iegūtas tiesības veikt PVN priekšnodokļa atskaitīšanu, nodarot valstij mantiskus zaudējumus lielā apmērā. Lai naudas līdzekļi nonāktu organizētās noziedzības grupas rīcībā, tika izmantotas fiktīvi noslēgtas vienošanās, aizdevumi, mainot finanšu līdzekļu piederību. Fiktīvo darījumu ķēdē tika iesaistīti vairāk nekā 70 gan reāli strādājošu, gan fiktīvu uzņēmumu, tajā skaitā arī Lietuvā, Ķīnā un Singapūrā reģistrēti uzņēmumi.

 

Kriminālprocesa ietvaros kopumā konfiscēti un atmaksāti valsts budžetā 240 060 EUR un 10 045 USD. Kriminālprocesa ietvaros arestēti arī Latvijas uzņēmumam piederoši naudas līdzekļi 22 000 EUR apmērā, kas atrodas bankas kontā Igaunijā. Lēmums par piespiedu ietekmēšanas līdzekļu piemērošanu juridiskai personai, lai atlīdzinātu zaudējumus valsts budžetam, pieņemts attiecībā uz vairākiem reāli strādājošiem uzņēmumiem.

Kriminālprocesa pirmstiesas izmeklēšanas laikā vairāki uzņēmumi laboja PVN deklarācijas un veica PVN atmaksu, tādējādi sedzot nodarītos zaudējumus valsts budžetam.

 

Organizētais noziedzīgais grupējums bija izveidojis sarežģītu naudas atgūšanas mehānismu – lai mainītu finanšu līdzekļu un preču izcelsmi, tika izmantots Lietuvas Republikā reģistrēts uzņēmums, no kura kontiem naudas līdzekļi tika izņemti skaidrā naudā un izmaksāti Latvijas Republikā patiesajiem labuma guvējiem, vai arī fiktīvu uzņēmumu ķēdē iesaistītie Latvijas Republikā reģistrētie uzņēmumi pārskaitīja naudas līdzekļus uz Polijas Republikā, Ķīnā, Singapūrā un citās valstīs reģistrētu uzņēmumu kontiem par precēm, kuras tika iegādātas Lietuvas Republikā reģistrēto uzņēmumu vajadzībām. Pēc minēto preču realizācijas Lietuvas Republikā divi tās iedzīvotāji ar kurjera palīdzību nodeva skaidru naudu shēmas organizatoram Latvijas Republikā, kā rezultātā skaidro naudu atguva shēmas patiesie labuma guvēji. VID Finanšu policijas pārvaldes amatpersonas minēto kurjeru aizturēja vienā no šādiem naudas līdzekļu nodošanas brīžiem.

 

Reāli strādājošie uzņēmumi darbojās dažādās sfērās, piemēram, reklāmas nozarē, apsardzes pakalpojumu sniegšanā, kafijas biznesā, veica celtniecības un remonta darbus, sniedza noliktavu pakalpojumus, nodarbojās ar medikamentu tirdzniecību, biznesa konsultāciju sniegšanu.

 

Minētā kriminālprocesa izmeklēšana bija īpaši apjomīga, jo tajā bija liels patiesā labuma guvēju jeb shēmas klientu skaits, tāpēc procesuālās darbības tika veiktas arī kaimiņvalstī – Lietuvā. Izmeklēšanas ietvaros tika veikta sadarbība ar Lietuvas un Igaunijas tiesību aizsardzības iestādēm. Kriminālprocesa ietvaros nopratinātas vairāk nekā 150 personas, veiktas aptuveni 50 lietisko pierādījumu apskates un vairākas ekspertīzes (rokraksta, zīmogu, parakstu, DNS, pirkstu nospiedumu, datoru, balss).

 

0
Autors:Valsts ieņēmu dienests
Foto:Stock.XCHNG

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

Vakar, 17:47 Daugavpils Inovāciju centrā aizritēja STEAM dienas
19. martā, 19:32 Stilīgas sarunas Daugavpilī
11. martā, 12:08 Izglītojoša izstāde “Kosmoss ikdienā”
6. martā, 10:16 Paziņojums par lokālplānojuma redakcijas nodošanu sabiedriskajai apspriešanai
5. martā, 10:06 AADSO aicina uz semināru par atkritumu apsaimniekošanu
20. februārī, 12:43 Iedzīvotāji var samazināt maksu par atkritumu izvešanu
31. janvārī, 09:46 Ja savlaicīgi neapmaksā apkures rēķinu, to sedz no priekšapmaksas
26. janvārī, 12:55 Tīrot katlus šķeldas katlumājā, sekmē to darbības efektivitāti
19. janvārī, 13:14 Renovēto māju iedzīvotāji par apkuri maksā krietni mazāk
1. janvārī, 00:00 Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa apsveikums Jaunajā gadā
27. novembrī, 14:18 “Daugavpils satiksme”: viena pasažiera pārvadājuma pašizmaksa pieaug līdz 1,56 eiro
10. novembrī, 12:57 Šogad oktobrī par apkuri maksāsim mazāk, pat bez valsts atbalsta
2. novembrī, 13:47 Informācija mājokļa pabalsta saņēmējiem
30. oktobrī, 09:45 Budžeta izveide: padomi un rīki
26. oktobrī, 14:51 “Lidl” akcija – viens no labākajiem veidiem, kā gudri iepirkties

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti