Valdība lems par naudas balvas piešķiršanu Ostapenko līdz 28 458 eiro 0

Otrdiena, 20 jūn 2017, 10:22 Versija drukāšanai

Valdība lems par naudas balvas piešķiršanu Ostapenko līdz 28 458 eiro
Ministru kabinets šodien lems par naudas balvas piešķiršanu Latvijas labākajai tenisistei Aļonai Ostapenko par izcīnīto pirmo vietu Francijas atklātajā čempionātā tenisā sieviešu vienspēlēs, iegūstot augstākā līmeņa starptautisko tenisa sacensību (Grand Slam) uzvarētājas titulu.


Līdz šim vēl nevienam Latvijas sportistam profesionālajā tenisā nebija izdevies vienspēlēs iegūt "Grand Slam" uzvarētāja titulu. Ostapenko uzvaru "French Open" atspoguļoja mediji daudzās pasaules valstīs, turklāt finālspēles TV auditorija visā pasaulē bija vismaz 500 miljoni skatītāju. Šis sasniegums ir atzīstams par izcilāko sasniegumu Latvijas tenisa vēsturē, kā arī par vienu no izcilākajiem sasniegumiem Latvijas sporta vēsturē kopumā.

 

Saskaņā ar Sporta likumu Latvijas sportistiem, viņu treneriem, sportistus apkalpojošajiem sporta darbiniekiem, tai skaitā sporta ārstiem, apkalpojošajam personālam un attiecīgajām sporta federācijām Ministru kabinets var piešķirt naudas balvas par izciliem sasniegumiem sportā. Taču Ministru kabineta noteikumi par kārtību, kādā piešķiramas naudas balvas par izciliem sasniegumiem sportā, un naudas balvas apmēru patlaban neparedz naudas balvas piešķiršanu par uzvaru "Grand Slam" sacīkstēs.

 

"Grand Slam" turnīri tiek uzskatīti par augstākā līmeņa starptautiskajām tenisa sacensībām un gada laikā ir tikai četri šādi turnīri - "Australian Open", "French Open", "Wimbledon" un "US Open". Lai gan teniss ir olimpiskais sporta veids, tā starptautiskās specifikas un komercializācijas dēļ tenisā netiek organizēti pasaules čempionāti vai Eiropas čempionāti, kā arī nenotiek pasaules kausa izcīņa. Līdzīga situācija vēl ir arī profesionālajā golfā. Tādejādi, ievērojot patlaban spēkā esošo noteikumu redakciju, valsts naudas balva par Ostapenko izcilo sasniegumu sportā nevar tikt piešķirta. Šādā situācijā starptautiskās sporta veida specifikas dēļ cietējs ir sportists.

 

Par sporta nozari atbildīgās IZM ieskatā šādā situācijā, kura Latvijas sporta vēsturē ir unikāla, ir jārod atbilstošs risinājums, lai, neskatoties uz sporta veida specifiku, ievērojot sportā pastāvošo godīgas spēles principu, visaugstākajā izpildvaras līmenī varētu novērtēt šo Latvijas tenisa un visas Latvijas sporta vēsturē izcilo Ostapenko sasniegumu un izteikt pateicību, piešķirot Ostapneko naudas balvu, vienlaikus neveicot grozījumus noteikumos, lai tos pielāgotu vienam konkrētam gadījumam.

 

Saskaņā ar kārtību, kādā pieprasa un izlieto līdzekļus neparedzētiem gadījumiem tos piešķir valsts pamatbudžeta apropriācijās neparedzētiem izdevumiem katastrofu un dabas stihiju seku novēršanai, to radīto zaudējumu kompensēšanai, citiem neparedzētiem gadījumiem un valstiski īpaši nozīmīgiem pasākumiem. Līdzekļu piešķiršanu valstiski īpaši nozīmīgiem pasākumiem paredz arī likums par budžetu un finanšu vadību.

 

IZM ieskatā Ostapenko sasniegums un tā ietekme uz pozitīva Latvijas arējā tēla veidošanu uzskatāms par valstiski īpaši nozīmīgu pasākumu.

 

Lai ievērotu godīgas spēles un vienlīdzības principus, tostarp arī attiecībā uz naudas balvas piešķiršanu bokserim Mairim Briedim, šajā gadījumā varētu tikt piemērots noteikumos noteiktais naudas balvas par sportista olimpiskajos individuālajos sporta veidos un disciplīnās pasaules čempionātā piešķiramais naudas balvas apmērs - līdz 28 458 eiro. Tāpat šajā gadījumā varētu tikt piemērots noteikumos noteiktais, ka sportista trenerim piešķir naudas balvu līdz 50% apmērā no noteiktā viena sportista naudas balvas apmēra, tādejādi Ostapenko trenerei Jeļenai Jakovļevai piešķiramās naudas balvas apmērs ir līdz 14 229 eiro.

 

Šis jautājums tika izskatīts Latvijas Nacionālās sporta padomes sēdē, kurā tika nolemts aicināt Ministru kabinetu no valsts budžeta programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem" piešķirt IZM 42 687 eiro, lai izmaksātu naudas balvu 28 458 eiro (tostarp. 6218 eiro nodokļu samaksai) Ostapenko un 14 229 eiro (tostarp 2945 eiro nodokļu samaksai) trenerei Jakovļevai par Ostapenko izcilo sasniegumu un tā ietekmi uz pozitīva Latvijas arējā tēla veidošanu.

0
Autors:nra.lv
Foto:flickr.com

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

11. martā, 12:08 Izglītojoša izstāde “Kosmoss ikdienā”
6. martā, 10:16 Paziņojums par lokālplānojuma redakcijas nodošanu sabiedriskajai apspriešanai
5. martā, 10:06 AADSO aicina uz semināru par atkritumu apsaimniekošanu
20. februārī, 12:43 Iedzīvotāji var samazināt maksu par atkritumu izvešanu
31. janvārī, 09:46 Ja savlaicīgi neapmaksā apkures rēķinu, to sedz no priekšapmaksas
26. janvārī, 12:55 Tīrot katlus šķeldas katlumājā, sekmē to darbības efektivitāti
19. janvārī, 13:14 Renovēto māju iedzīvotāji par apkuri maksā krietni mazāk
1. janvārī, 00:00 Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa apsveikums Jaunajā gadā
27. novembrī, 14:18 “Daugavpils satiksme”: viena pasažiera pārvadājuma pašizmaksa pieaug līdz 1,56 eiro
10. novembrī, 12:57 Šogad oktobrī par apkuri maksāsim mazāk, pat bez valsts atbalsta
2. novembrī, 13:47 Informācija mājokļa pabalsta saņēmējiem
30. oktobrī, 09:45 Budžeta izveide: padomi un rīki
26. oktobrī, 14:51 “Lidl” akcija – viens no labākajiem veidiem, kā gudri iepirkties
25. oktobrī, 10:10 Apkures tarifs Daugavpilī saruks par vēl 5%; “apkures grozā” – šķelda un propāna butāna maisījums
18. oktobrī, 15:25 Daugavpilietei Marijai Trošinai apritēja 104 gadi!

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti