Ērču aktivitāte un saslimstība ar ērču encefalītu šogad augstāka nekā pērn 0

Pirmdiena, 22 aug 2016, 13:44 Versija drukāšanai


Šogad līdz augusta vidum Latvijā ar ērču encefalītu saslimušu 87 cilvēki, kas ir par 30 vairāk nekā pērn šajā laikā, liecina Slimību un profilakses centra (SPKC) dati.


Nedaudz ir samazinājusies saslimstība ar ērču pārnesāto Laimas slimību, ar ko šogad inficējušies 187 cilvēki (pērn šajā laikā – 208). Savukārt ar ērlihiozi inficējušies 22 cilvēki, kas ir par 12 vairāk nekā pērn līdz augusta vidum.

 

Kaut gan jūlijā un augusta sākumā, kā ik gadu, Latvijā novērots ērču aktivitātes samazinājums, kopumā ērču aktivitāte šī gada pirmajā pusē bijusi augstāka nekā pērn.

 

„Augusts un septembris ir ogu un sēņu laiks, kad cilvēki biežāk dodas mežos un var sastapties ar ērcēm. Ņemot vērā, ka ērces šogad ir ļoti aktīvas, nevajadzētu lieki riskēt un doties mežā, nepadomājot par drošu aizsardzību,” iesaka Ārija Stalbova, SIA "Vakcinācijas centrs Bowarin" vadītāja.

 

Jāatgādina, ka ērču encefalīts, atšķirībā no citām ērču pārnēsātām slimībām nav ārstējams. Vienīgā efektīvā profilakse ir vakcinācija, ko droši var veikt augu gadu, arī rudens mēnešos. Savukārt tiem, kas vakcināciju veikuši pirms ilgāka laika vai pavasarī, jāatceras veikt revakcināciju. Parastā vakcinācijas shēma ietver trīs vakcīnas devas. 1 - 3 mēnešus pēc pirmās devas tiek ievadīta otrā vakcīnas deva, kas nodrošina imunitāti vienai sezonai. Trešo devu ievada pēc 6 – 12 mēnešiem, bet ik pēc 3-5 gadiem ir jāveic revakcinācija imunitātes saglabāšanai.

 

Arī nokrišņiem pārbagātais augusts ērču aktivitāti šogad nav samazinājis, to izdzīvošanu nelabvēlīgi ietekmē tieši sausums. Tomēr stipra lietus laikā ērču aktivitāte var tikt ierobežota, jo insektiem ir grūtāk pārvietoties, zina stāstīt SPKC speciālisti. Jāatceras gan, ka lietus laikā ērces uz apģērba ir grūtāk pamanāmas, tāpēc pēc pastaigām mežā jāveic rūpīga ķermeņa pārbaude.

 

Kā liecina SPKC dati, šogad visai ievērojami palielinājies pret ērču encefalītu vakcinēto bērnu skaits.

 

Par valsts līdzekļiem vecumā no 1-17 gadiem vakcināciju pret ērču encefalītu janvārī - jūlijā uzsākuši 2967 bērni, kas ir par 564 bērniem vairāk nekā pērn šajā laikā (2015. gada janvārī-jūlijā – 2531 bērns).

 

Jāatgādina, ka par valsts līdzekļiem bērni Latvijā tiek vakcinēti divējādi. Tā sauktā M saraksta ietvaros Latvijā bērniem līdz 24 mēnešu vecumam vakcinācijai pret ērču encefalītu ir noteikta valsts kompensācija 50% apmērā. Savukārt endēmiskajās teritorijās ar visaugstāko saslimstību – šogad 26 Latvijas novadi - ik gadus tiek nodrošināta vasts apmaksāta bērnu vakcinācija pret ērču encefalītu no viena gada līdz 18 gadu vecumam.

 

Būtiski pieaudzis arī to bērnu skaits, kurus vecāki pret ērču encefalītu vakcinē par saviem līdzekļiem. 2016. gada janvārī- jūlijā vakcināciju pret ērču encefalītu par saviem līdzeļiem uzsākuši 4359 bērni (1 līdz 17 gadi), kas ir par 1171 bērnu vairāk nekā pērn šajā laika (2015. gada janvārī-jūlijā – 3188 bērni).

 

„Acīmredzot vecāki arvien vairāk apzinās ērču encefalīta risku un izvēlas pasargāt savu bērnu veselību no šīs postošās un neprognozējamās nervu slimības. Tā var atstāt nopietnas sekas uz visu mūžu – kustību traucējumus, uztveres grūtības, paralīzes u.c.,” uzsver Ā.Stalbova.

0
Autors:Preses relīze
Foto:freeimages.com

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

27. martā, 17:47 Daugavpils Inovāciju centrā aizritēja STEAM dienas
19. martā, 19:32 Stilīgas sarunas Daugavpilī
11. martā, 12:08 Izglītojoša izstāde “Kosmoss ikdienā”
6. martā, 10:16 Paziņojums par lokālplānojuma redakcijas nodošanu sabiedriskajai apspriešanai
5. martā, 10:06 AADSO aicina uz semināru par atkritumu apsaimniekošanu
20. februārī, 12:43 Iedzīvotāji var samazināt maksu par atkritumu izvešanu
31. janvārī, 09:46 Ja savlaicīgi neapmaksā apkures rēķinu, to sedz no priekšapmaksas
26. janvārī, 12:55 Tīrot katlus šķeldas katlumājā, sekmē to darbības efektivitāti
19. janvārī, 13:14 Renovēto māju iedzīvotāji par apkuri maksā krietni mazāk
1. janvārī, 00:00 Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa apsveikums Jaunajā gadā
27. novembrī, 14:18 “Daugavpils satiksme”: viena pasažiera pārvadājuma pašizmaksa pieaug līdz 1,56 eiro
10. novembrī, 12:57 Šogad oktobrī par apkuri maksāsim mazāk, pat bez valsts atbalsta
2. novembrī, 13:47 Informācija mājokļa pabalsta saņēmējiem
30. oktobrī, 09:45 Budžeta izveide: padomi un rīki
26. oktobrī, 14:51 “Lidl” akcija – viens no labākajiem veidiem, kā gudri iepirkties

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti