ASV veselības aizsardzības iestādes ziņo, ka ķiršu tomāti tiek saistīti ar globālu salmonellas uzliesmojumu. Kopš 2023. gada ar retu baktērijas paveidu saslimuši simtiem cilvēku 20 valstīs, tostarp ASV, Kanādā un Apvienotajā Karalistē.
Saskaņā ar Eiropas Slimību profilakses un kontroles centra (ECDC) jaunākajiem datiem līdz šim apstiprināti 577 saslimšanas gadījumi ar Salmonella Strathcona ST2559 celmu, kas izraisa potenciāli dzīvībai bīstamu saindēšanos ar pārtiku. Visvairāk inficēšanās gadījumu ziņots Itālijā (123), Vācijā (113) un Austrijā (76), savukārt Apvienotajā Karalistē reģistrēti 73 gadījumi un ASV – 24. Mazāks skaits ziņots Kanādā, Īrijā, Dānijā un citās Eiropas valstīs.
Lielākā daļa jauno saslimšanas gadījumu Apvienotajā Karalistē saistīta ar ceļojumiem uz Itāliju vai Maltu, un tiek uzskatīts, ka Itālija ir galvenā inficēšanās vieta. Lai gan nav ziņots par nāves gadījumiem, Eiropā hospitalizēti desmitiem cilvēku.
Sicīlijas tomāti kā uzliesmojuma avots
Izmeklēšana atklājusi, ka uzliesmojums saistīts ar Sicīlijā, Itālijā, audzētiem ķiršu tomātiem. Apūdeņošanas ūdenī, kas izmantots dārzeņu audzētavās, konstatēts tas pats Salmonella Strathcona ST2559 celms.
Eiropas Pārtikas nekaitīguma iestādes (EFSA) publicētajā novērtējumā norādīts, ka šis retais baktērijas paveids kopš 2011. gada izraisījis atkārtotus uzliesmojumus, kas visi saistīti ar Sicīlijas tomātiem.
Salmonella ir pārtikas baktērija, un Apvienotās Karalistes Veselības drošības aģentūras (UKHSA) dati liecina, ka Anglijā salmonellas infekciju skaits ievērojami pieaudzis. 2024. gadā saslimšanas gadījumu skaits sasniedza desmit gadu rekordu, pieaugot par gandrīz piektdaļu un pārsniedzot 10 000 gadījumu. 2025. gada pirmajā ceturksnī reģistrēti 1588 gadījumi, kas ir vairāk nekā 1541 gadījums tajā pašā periodā 2024. gadā. Īpaši skarti ir bērni līdz 10 gadu vecumam, kas veido 21,5% gadījumu.
No kurienes rodas salmonella?
Salmonella dzīvo dzīvnieku un cilvēku zarnās un izplatās ar piesārņotiem izkārnījumiem. Pārtika var tikt inficēta, ja tā audzēta ar piesārņotu ūdeni, apstrādāta ar netīrām rokām vai nonākusi saskarē ar virsmām, kas ir netīras. Piesārņojums var notikt jebkurā posmā – no lauka līdz galdam, tostarp apūdeņošanas, ražas novākšanas vai iepakošanas laikā.
Svaigi produkti, piemēram, tomāti, ir īpaši jutīgi, jo tos bieži ēd neapstrādātus, atšķirībā no termiski apstrādātiem produktiem, kas iznīcina baktērijas. Pētījumi liecina, ka tomātu tekstūra veicina baktēriju pielipšanu. Salmonella sastopama arī jēlās olās, nepietiekami termiski apstrādātā vistas gaļā un nemazgātās salātu lapās.
Uz virtuves virsmām, griešanas dēļiem vai nažiem tā var izdzīvot līdz četrām stundām, inficējot visu, kam pieskaras.
Kā pasargāties no salmonellas?
Lai samazinātu inficēšanās risku, Apvienotās Karalistes Veselības drošības aģentūra iesaka ievērot pārtikas higiēnas “4” principus:
- Tīrība. Rūpīgi mazgājiet rokas pirms un pēc pieskaršanās pārtikai, īpaši jēlai gaļai. Uzturiet tīras darba virsmas, nažus un virtuves piederumus pirms ēdiena gatavošanas un pēc tās.
- Gatavošana. Baktērijas, kas izraisa salmonellas infekcijas, var inaktivēt, gatavojot pārtiku pareizā temperatūrā. Ēdienam jābūt gatavotam vismaz 65 °C iekšējā temperatūrā vismaz 10 minūtes. Atkārtoti uzsildot ēdienu, tam jābūt 70 °C vai augstākai vismaz divas minūtes, lai iznīcinātu baktērijas.
- Atdzesēšana. Neapstrādātus produktus, īpaši gaļu un piena produktus, uzglabājiet zem 5 °C, jo tas kavē salmonellas augšanu. Pārpalikumus ātri atdzesējiet un uzglabājiet 5 °C vai zemākā temperatūrā.
- Krustveida kontaminācijas novēršana. Lai novērstu salmonellas pārnešanu no jēliem produktiem uz gataviem vai neapstrādātiem ēdieniem (piemēram, dārzeņiem un augļiem), mazgājiet rokas un virsmas pēc jēlas gaļas apstrādes un izmantojiet atsevišķus griešanas dēļus jēlai gaļai un gataviem produktiem.
Lielākā daļa salmonellas infekciju ir vieglas un izzūd dažu dienu laikā. Tomēr pareiza pārtikas uzglabāšana un gatavošana var ievērojami samazināt inficēšanās risku.