Rudens bubulis – depresija. Galvenie iemesli un veidi cīņai ar to 0

Otrdiena, 11 okt 2016, 10:52 Versija drukāšanai

Rudens bubulis – depresija. Galvenie iemesli un veidi cīņai ar to
Iespējams, kamēr vēl koku lapas koši rotā apkārtni, tikmēr vēl zināmu dzīvesprieku rast spējam, tomēr pavisam drīz arī pēdējais krāsas izzudīs un klāt būs pelēcīgi drūma ikdiena. Lai stātos pretī rudenīgajai depresijai, kas mēdz "pielipt" teju ikvienam, kam vienkārši nav pārāk labs garastāvoklis, būtiski zināt galvenos depresiju cēloņus kopumā. Vienlaikus piedāvājam noskaidrot, kā ar grūtsirdību tikt galā, un iepazīties ar depresijas skarto cilvēku patiesi nepatīkamajām pieredzēm.


Laikapstākļi

 

Protams, viens no lielajiem garastāvokļa ietekmētājiem ir laikapstākļi. Piemēram, katru rudeni vai ziemu cilvēks var justies ļoti nomākts – saule lutina mazāk, cilvēks šķietami ir izlicis visas enerģijas rezerves, bet jaunas vietā vienkārši nespēj atgūt, uzsver "Elite Daily".

 

Tomēr tas neizslēdz faktu, ka nomākts var justies arī vasarā vai pavasarī. Respektīvi, mūsu ķermeņi ir ļoti jutīgi uz sezonālajām pārmaiņām, kas pieļauj iespēju justies kā ne sev pašam.

 

Miega traucējumi

 

Neomā un neapmierināta ar dzīvi vari justies arī tad, ja neesi kārtīgi izgulējusies. Ikvienai no mums vajadzīgs pelnītais miegs un tas, cik ilgi guļam, būtiski ietekmē mūsu pašsajūtu.

 

Vairāki pētījumi liecina, ka miegs ir būtisks cilvēka radošumam, atmiņai, koncentrēšanās spējām un vienkārši laimei. Tāpēc, ja regulāri laupi saldā miega stundas, nebrīnies, ka pašsajūta nebūs tā patīkamākā. Tomēr pastāv arī variants, ka vienkārši nespēj aizmigt. Ja esi izmēģinājusi jau, šķiet, visas iespējamās metodes miega peles atvilināšanai, bet tas tāpat nelīdz, laiks meklēt palīdzību pie speciālistiem.

 

Alkohols

 

Protams, glāze vīna pirms miega šķietami mazina dienas gaitā sakrājušos stresu un alkohols mazās devās nenodara sevišķu ļaunumu. Tomēr, ja regulāri pieķer sevi, atkorķējot vīna pudeli dienas beigās, iespējams, tas var kļūt par ne pārāk labu ieradumu.

 

Ja redzēsi sevi laimīgu tikai tajos mirkļos, kad būsi ar vīna glāzi rokās, par to vien sāksi domāt. Tomēr būtiski atminēties, ka alkohols neatrisina nekādas problēmas, un, ja arī uz kādu brīdi jūties laimīgāka, atceries par nākamā rīta slikto pašsajūtu, kas sekos pēc tam.

 

Rudens bubulis – depresija. Galvenie iemesli un veidi cīņai ar to

 

Soctīkli

 

Nesen tika veikts pētījums, kurā tika šķetināti feisbuka lietošanas ieradumi un tas, kā cilvēki sevi soctīklos salīdzina. Pētījuma autore Meilaja Stīra savā pētījumā atklāja, ka sociālo tīklu galvenais mehānisms ir sociālā salīdzināšana. "Jo vairāk laika mēs pavadīsim feisbukā, jo depresīvāki mēs kļūsim," viņa atzinusi.

 

Un, iespējams, viņai ir taisnība – mēs skatāmies modeļu bildes un viņu it kā greznās dzīves, prātojot, kāpēc tā nedzīvojam mēs. Atceries, visi šie cilvēki ir brangi papūlējušies, lai atrādītu savu"perfekto" dzīvi, kura droši vien tik perfekta nemaz nav. Nelielai iedvesmai, iespējams, vērts iepazīties ar stāstu par sociālo iepauzēšanu.

 

Pārāk daudz laika sev

 

Lai arī ik pa laikam veltīts brīdis sev pašai ir vajadzīgs, būtiski, ka tas nepārvēršas par visu tava brīvā laika pavadīšanas rituālu. Ja saproti, ka tas jau kļuvis par traku, un ja tavi draugi tevi jau sāk meklēt – piekrīti visiem piedāvājumiem pavadīt laiku viņu kompānijā. Īsti cilvēki un īstas emocijas ir neatņemama ikdienas sastāvdaļa.

 

Protams, šīs ir tikai dažas no būtiskākajām depresiju raisošām un neomas ieperināšanās saknēm, tomēr ir vēl ļoti daudz lietu, kas spēj ietekmēt cilvēku pašsajūtu, un tas vairāk atkarīgs no konkrētās situācijas, notikumiem un cilvēka.

 

0
Autors:DELFI
Foto:pexels.com

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

27. martā, 17:47 Daugavpils Inovāciju centrā aizritēja STEAM dienas
19. martā, 19:32 Stilīgas sarunas Daugavpilī
11. martā, 12:08 Izglītojoša izstāde “Kosmoss ikdienā”
6. martā, 10:16 Paziņojums par lokālplānojuma redakcijas nodošanu sabiedriskajai apspriešanai
5. martā, 10:06 AADSO aicina uz semināru par atkritumu apsaimniekošanu
20. februārī, 12:43 Iedzīvotāji var samazināt maksu par atkritumu izvešanu
31. janvārī, 09:46 Ja savlaicīgi neapmaksā apkures rēķinu, to sedz no priekšapmaksas
26. janvārī, 12:55 Tīrot katlus šķeldas katlumājā, sekmē to darbības efektivitāti
19. janvārī, 13:14 Renovēto māju iedzīvotāji par apkuri maksā krietni mazāk
1. janvārī, 00:00 Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa apsveikums Jaunajā gadā
27. novembrī, 14:18 “Daugavpils satiksme”: viena pasažiera pārvadājuma pašizmaksa pieaug līdz 1,56 eiro
10. novembrī, 12:57 Šogad oktobrī par apkuri maksāsim mazāk, pat bez valsts atbalsta
2. novembrī, 13:47 Informācija mājokļa pabalsta saņēmējiem
30. oktobrī, 09:45 Budžeta izveide: padomi un rīki
26. oktobrī, 14:51 “Lidl” akcija – viens no labākajiem veidiem, kā gudri iepirkties

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti