Rabarberi ir saldēšanai ļoti pateicīgs dārzenis (jā, tik tiešām dārzenis), tāpēc arī ziemā to var izmantot dažādu gardumu pagatavošanai. Protams, svaigus rabarberus var turēt ledusskapī tāpat, bet tad tie būs lietojami vien dažas dienas. Rabarberu mūžu var pagarināt konservējot, piemēram, gatavojot ievārījumu vai kompotu.
Kas jāzina par rabarberu saldēšanu? Vispirms jāizvēlas saldēšanai piemēroti rabarberu kāti – stingri, vēl kraukšķīgi. Saldēšanai nederēs rabarberu kāti, kas jau ir nedaudz apvītuši. Ja rabarberus plāno saldēt uzreiz pēc noplūkšanas, tiem nogriež lapas, bet, ja tos plānots vēl dienu vai divas turēt ledusskapī un tikai tad saldēt, rabarberu kātiem atstāj lapu aptuveni piecu centimetru augstumā, iesaka portāls RhubarbCentral.com. Tas nepieciešams, lai rabarberu kāti neizžūtu.
Kad rabarberi saplūkti, tiem apgriež galus, lai sagatavotu saldēšanai. Tad tos sagriež 2-4 centimetrus lielos gabaliņos un noskalo zem vēsa, tekoša ūdens. Rabarberu gabaliņus saber caurdurī un ļauj nožūt vismaz 20 minūtes, lai tie būtu sausi, bet tīri.
Pēc tam rabarberu gabaliņus saber saldēšanai paredzētos trauciņos vai maisiņos. Svarīgi – rabarberiem jābūt sausiem, lai neveidotos ledus kristāliņi. Kad rabarberi sapildīti trauciņos vai maisiņos, tos liek saldētavā un strauji sasaldē.
Mizot vai nemizot?
Saldējot rabarberus, var nomākt jautājums – vai tos pirms tam vajag nomizot? Ja ir vēlēšanās, to var darīt, tomēr rabarberu gabaliņi noturēs savu formu labāk tad, ja nebūs mizoti. Nomizoti rabarberu gabaliņi pēc atsaldēšanas mēdz izjukt pa šķiedrām.