Kā pareizi uzglabāt šokolādi: trīs noderīgi padomi

Kā pareizi uzglabāt šokolādi: trīs noderīgi padomi
Visiem skaidri zināms, ka piena produktus nepieciešams glabāt ledusskapī, bet kartupeļus – tumšā un vēsā vietā. Produkts, par kura uzglabāšanu bieži vien aizmirstam, ir šokolāde. Arī šim saldajam kakao pupiņu izstrādājumam labpatīk, ja tas tiek nolikts atbilstošā vietā, lai priekšlaicīgi nesabojātos.

Lai šokolāde sniegtu patiesu garšas baudījumu ar savu īsteno smaržu un izsmalcinātajām garšas niansēm, tai nepieciešami atbilstoši uzglabāšanas apstākļi. Lai gaisinātu mītus par šokolādes dzīves ilgumu un piemērotāko uzglabāšanas vidi, vērtīgus padomus piedāvā Fazer speciālisti. Ievērojot dažus vienkāršus principus, šokolādi varēsi izlietot ilgākā laika posmā.

 

Svarīgs faktors – šokolādes sastāvs

 

Jo mazāk piedevu un tauku, kā arī lielāks kakao sastāvs, jo ilgāks ir šokolādes uzglabāšanas laiks. Tumšo šokolādi bez piedevām var glabāt pat gadu. Trīs mēnešus var glabāt šokolādi ar riekstiem un rozīnēm. Savukārt balto šokolādi neiesaka glabāt ilgāk par mēnesi, jo tā ir vistreknākā šokolāde, kuras sastāvā vispār nav kakao masas. Taču šokolādes konfektes ar pildījumu nav ieteicams glabāt ilgāk par divām nedēļām.

 

Ledusskapim – nē

 

Šokolādi nav ieteicams glabāt ledusskapī. Straujas temperatūras maiņas ietekmē veidojas tā sauktā sarma uz šokolādes – no tās atdalās kakao sviesta kristāli, paaugstinās ūdens saturs, un izšķīdušais cukurs pēc iztvaikošanas veido cukura kristālus, kas izskatās pēc sarmas. Šāda šokolāde ir mainījusi savu garšu un smaržu, taču cilvēka organismam nav bīstama. Šokolādi nedrīkst uzglabāt ilgāk par uz paciņas norādīto derīguma termiņu. Tad gan tā var kļūt kaitīga veselībai. Tāpat šokolādi nav ieteicams novietot blakus radiatoriem vai citiem siltuma avotiem, kā arī pakļaut tiešai saules staru ietekmei.

 

Pareiza šokolādes uzglabāšana

 

Vislabāk šokolāde jūtas vēsā, tumšā vietā 18-20 grādos un ar mitruma līmeni zem 50 procentiem. Šokolāde viegli uzsūc smaržas, tāpēc ieteicams to glabāt slēgtā iepakojumā un tālāk no spēcīgi smaržojošām garšvielām. Parasti uz iepakojuma ir norādīti ieteicamie uzglabāšanas apstākļi – ja tie ir ievēroti gan veikalā, gan mājās, šokolāde nemainīs ne savu garšu, ne izskatu.