Jāņu siers ir viens no tiem latviešu gardumiem, par kuru droši var teikt – katrai saimniecei ir sava īpašā recepte.
Mūsdienu straujajā ritmā ne visiem ir vēlme stundām ilgi darboties virtuvē, tāpēc veikala gatavais siers bieži šķiet ērtākais risinājums. Tomēr gardu mājas sieru var pagatavot arī ātri un bez liekām pūlēm. Turklāt to iespējams papildināt ar dažādām piedevām – gan klasiskajām ķimenēm, gan ko neparastāku – piemēram, žāvētiem augļiem vai zaļumiem. Vienu no pārbaudītām un viegli pagatavojamām receptēm piedāvā "100 labu padomu" recepšu autore Iveta Galēja.
Sastāvdaļas
- 1 l trekna pilnpiena
- 2 ēd. k. jogurta bez piedevām
- 2–3 madaras zariņi
Pagatavošana
- Svaigas madaras rupji sakapā, kaltētas salauzi un iesien marles maisiņā.
- Pienu ielej katlā un sasildi remdenu. Vienmērīgi iemaisi jogurtu.
- Iekarini maisiņu ar madarām. Atstāj pa nakti siltā vietā (vari arī ietīt biezā segā) un nekustini.
- Nākamajā dienā piena maisījumu griez, lai pastiprinātu siera un sūkalu atdalīšanos: ņem garu asu nazi un sagriez vertikāli aptuveni 2 cm platās joslās. Pagaidi 15 minūtes un tad griez horizontāli arī aptuveni 2 cm platās joslās. Atkal nogaidi 15 minūtes.
- Pēc tam šīs joslas atkal vertikāli pārgriez uz pusēm, lai sanāk 1 cm platas. Pagaidi 15 minūtes un tieši tāpat griez horizontāli.
- Beigās ar putu smeļamo karoti izcel siera gabaliņus un liec sietā vai caurdurī, kas izklāts ar dvieli.
- Aizloki un uzliec slogu. Pašu sietu vai caurduri ieliec dziļā šķīvī vai citā piemērotā traukā tā, lai būtu, kur nopilēt sūkalām.