Kas jāzina par pacienta līdzmaksājumiem un kā rīkoties, ja gada laikā tie sasniedz 570 eiro 0

Otrdiena, 24 sep 2024, 10:44 Versija drukāšanai
Kas jāzina par pacienta līdzmaksājumiem un kā rīkoties, ja gada laikā tie sasniedz 570 eiro

Valstī tiek noteikts pacientu līdzmaksājumu apmērs, personas, kuras ir atbrīvotas no šo maksājumu veikšanas, kā arī noteikti gada līdzmaksājumu griesti — summa, kuru sasniedzot, turpmākie maksājumi vairs nav jāveic. Portālā latvija.gov.lv pieejams ērts e-pakalpojums, kurā var pārskatīt pēdējo 12 mēnešu laikā saņemtos valsts apmaksātos veselības aprūpes pakalpojumus un veikto līdzmaksājumu apjomu, raksta lvportals.lv.


“Pacienta līdzmaksājums ir maksājums, kuru pacients veic, saņemot valsts apmaksātus veselības aprūpes pakalpojumus,” paskaidro Nacionālajā veselības dienestā (NVD). Dienests atgādina, ka par pacienta līdzmaksājumu ārstniecības iestādei jāizsniedz maksājumu apliecinošs dokuments – čeks vai stingrās uzskaites kvīts.

 

Pacienta līdzmaksājuma apmērs ir noteikts Ministru kabineta (MK) noteikumu Nr. 555 “Veselības aprūpes pakalpojumu organizēšanas un samaksas kārtība” 13. pielikumā. Piemēram, par ģimenes ārsta apmeklējumu personai līdz 65 gadu vecumam ir jāveic pacienta līdzmaksājums divu eiro apmērā, bet par ārstēšanos diennakts stacionārā, sākot ar otro dienu, – septiņi vai desmit eiro diennaktī (atkarībā no diagnozes).

 

Savukārt Veselības aprūpes finansēšanas likuma 6. panta otrajā daļā ir nosauktas personu grupas, kas ir atbrīvotas no pacienta līdzmaksājuma. Taču šis atbrīvojums neattiecas uz maksājumu par ambulatorajai ārstēšanai paredzētajām valsts kompensētajām zālēm un medicīniskajām ierīcēm.

 

No pacienta līdzmaksājuma atbrīvotās personu grupas

  • bērni vecumā līdz 18 gadiem;
  • grūtnieces un sievietes pēcdzemdību periodā līdz 70 dienām, ja tiek saņemti veselības aprūpes pakalpojumi, kas saistīti ar grūtniecības un pēcdzemdību novērošanu un grūtniecības norisi;
  • politiski represētās personas, nacionālās pretošanās kustības dalībnieki un Černobiļas atomelektrostacijas avārijas rezultātā cietušās personas, kā arī tās seku likvidācijā cietušās personas;
  • personas, kuras slimo ar tuberkulozi, un personas, kurām veic izmeklējumus tuberkulozes noteikšanai;
  • psihiski slimas personas, saņemot psihiatrisko ārstēšanu;
  • personas, saņemot hroniskās hemodialīzes, hemodiafiltrācijas un peritoneālās dialīzes procedūras visā ārstniecības procesa laikā;
  • personas, kuras saņem veselības aprūpes pakalpojumus Ministru kabineta noteikto infekcijas slimību gadījumos;
  • personas, kurām neatliekamo medicīnisko palīdzību sniedz neatliekamās medicīniskās palīdzības brigāde;
  • personas, kuras saņem pakalpojumus ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcijās, kas reģistrētas sociālo pakalpojumu sniedzēju reģistrā;
  • personas, kurām ģimenes ārsts veic vispārējo veselības pārbaudi un imūnprofilaksi atbilstoši vakcinācijas kalendāram, kā arī veic profilaktiskās apskates un izmeklējumus valsts organizētā vēža skrīninga ietvaros;
  • personas, kurām veic vakcināciju ar Nacionālā veselības dienesta centralizēti iepirktām vai ziedojuma veidā saņemtām vakcīnām, stinguma krampju neatliekamo profilaksi un pēcekspozīcijas imunizāciju pret trakumsērgu;
  • personas, kuras saņem ilgstošu plaušu mākslīgo ventilāciju mājas apstākļos;
  • orgānu donori;
  • personas, kuras saņem veselības aprūpi mājās vai paliatīvo aprūpi stacionārajā ārstniecības iestādē Ministru kabineta noteiktajā apjomā, kā arī paliatīvo aprūpi, ko sniedz ģimenes ārsts mājas vizītes laikā;
  • personas, kurām ir noteikta I grupas invaliditāte;
  • personas, kurām ir noteikta II grupas invaliditāte;
  • trūcīgās personas, kas par tādām atzītas saskaņā ar normatīvajiem aktiem par kārtību, kādā ģimene vai atsevišķi dzīvojoša persona atzīstama par trūcīgu;
  • Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta darbinieki;
  • patvēruma meklētāji.

 

No 2025. gada 1. janvāra no pacienta iemaksas veikšanas tiks atbrīvotas arī personas, kuras slimo ar alkohola, narkotisko, psihotropo vai toksisko vielu atkarību un saņem narkoloģisko ārstēšanu.

 

Ja līdzmaksājuma summa kalendārajā gadā pārsniedz 570 eiro

MK noteikumu Nr. 555 161. punktā paredzēts, ka pacienta līdzmaksājumu summa par kalendāra gadā saņemtajiem ambulatorajiem un stacionārajiem veselības aprūpes pakalpojumiem nedrīkst pārsniegt 570 eiro.

 

Tas nozīmē – ja veikto pacienta līdzmaksājumu kopsumma kalendāra gada laikā ir sasniegusi 570 eiro, tad iedzīvotājs var saņemt atbrīvojumu no turpmāko pacienta līdzmaksājumu veikšanas attiecīgajā gadā.

 

NVD norāda, ka pacienta līdzmaksājumu kopsummā tiek ņemti vērā veiktie līdzmaksājumi par valsts apmaksātajiem veselības aprūpes pakalpojumiem, kas saņemti ārstu praksēs, veselības centros un slimnīcās, ieskaitot līdzmaksājumus par diagnostiskajiem izmeklējumiem ambulatori un dienas stacionārā, kā arī apdrošinātāja segtos pacienta līdzmaksājumus.

 

Sasniedzot līdzmaksājuma griestus, jāvēršas NVD

Ja pacienta līdzmaksājumu kopsumma ir sasniegusi 570 eiro, tad pacientam jāvēršas NVD ar iesniegumu. Iesnieguma veidlapas paraugs pieejams NVD tīmekļvietnē.

 

Iesniegumam jāpievieno arī pacientu līdzmaksājumu apliecinošu dokumentu oriģināli: kases čeki, stingrās uzskaites kvītis, izdruka no internetbankas ar bankas apliecinātu zīmogu.

 

NVD uzsver, ka derīgi ir tikai tie maksājuma dokumenti, kuros uzrādīts, ka veikts līdzmaksājums par valsts apmaksāto veselības aprūpes pakalpojumu.

 

Aprēķinot pacienta līdzmaksājumu kopsummu, netiek ņemti vērā līdzmaksājumi par operācijām un maksājumi par maksas pakalpojumiem.

 

Savukārt uz maksājumu apliecinošajiem dokumentiem obligāti ir jābūt norādītam pacienta vārdam un uzvārdam, personas kodam un ārstniecības iestādei, kurā saņemts valsts apmaksātais pakalpojums.

 

Ja maksājums par pacienta līdzmaksājumiem ir veikts internetbankā, tad maksājuma uzdevumā jābūt norādītam precīzam maksājuma mērķim, rēķina numuram un informācijai par to, ka tiek apmaksāts līdzmaksājums.

 

Pēc iesnieguma un līdzmaksājumu apliecinošu dokumentu oriģinālu saņemšanas NVD pārbauda dokumentus un izsniedz izziņu par atbrīvojumu no pacienta līdzmaksājumu veikšanas līdz kalendārā gada beigām.

 

Lai līdz kalendārā gada beigām saņemtu valsts apmaksātus veselības aprūpes pakalpojumus bez pacienta līdzmaksājuma, pacientam pirms pakalpojuma saņemšanas ārstniecības iestādē jāuzrāda NVD izsniegtā izziņa.

 

Saņemtos valsts apmaksātos veselības aprūpes pakalpojumus var apskatīt portālā latvija.gov.lv

Valsts pārvaldes pakalpojumu portālā latvija.gov.lv pieejams e-pakalpojums “Valsts apmaksātie veselības aprūpes pakalpojumi”.

 

Tajā ir iespējams noskaidrot informāciju par saņemtajiem valsts apmaksātajiem veselības aprūpes pakalpojumiem (ambulatorajiem, stacionārajiem, zobārstniecības pakalpojumiem bērniem, kā arī kompensējamām zālēm un medicīnas ierīcēm) un to izmaksām, t. i., kādu summu par saņemtajiem pakalpojumiem ir samaksājusi valsts un kādu – pacients.

 

“Piemēram, iegādājoties aptiekā kompensējamās zāles, ne vienmēr pirkuma čekā ir saprotami redzams, kā veidojas valsts kompensācijas apjoms. Izmantojot e-pakalpojumu, var ērti apskatīt gan kompensācijas apjomu, gan valsts apmaksāto summu. Tāpat, ja iedzīvotājs ir saņēmis ārstēšanu slimnīcā, var iepazīties ar uzturēšanās laikā saņemto pakalpojumu sarakstu un izmaksām, kuras ir segtas no valsts budžeta un pacienta līdzmaksājumiem, ja tādi bija jāveic,” paskaidro NVD.

 

Pakalpojuma izmantošanas ietvaros lietotājam ir pieejami dati, sākot no 2023. gada 1. janvāra.

 

Datu atlases periods nevar būt lielāks par vienu gadu, un datus var atlasīt tikai par iepriekšējo kalendāro gadu vai arī šo gadu.

 

Lai izmantotu e-pakalpojumu, jāautorizējas valsts pārvaldes pakalpojumu portālā latvija.lv un jāizvēlas e-pakalpojums vai meklētājā jāieraksta “Valsts apmaksātie veselības aprūpes pakalpojumi”. Tad jāatzīmē attiecīgie pakalpojumi un laika periods, par kādu vēlas iegūt informāciju. Pēc informācijas pieprasīšanas atskaite tiks sagatavota diennakts laikā un būs pieejama e-pakalpojuma sadaļā “Pieprasījumu saraksts”. Informāciju var pieprasīt par sevi, saviem bērniem vai apgādībā, aizbildnībā esošiem cilvēkiem.

 

NVD norāda: ja sagatavotajā atskaitē tiek konstatētas neatbilstības faktiskajai situācijai, piemēram, ir uzrādīts pakalpojums, kas nav saņemts, vai ir kādas citas neskaidrības, tad vispirms ar oficiālu iesniegumu jāvēršas konkrētajā ārstniecības iestādē. Savukārt, ja ārstniecības iestādē situācija nav atrisināta, tad ar iesniegumu iespējams vērsties NVD.

 

“Šis e-pakalpojums var būt noderīgs ikvienam, kurš vēlas apskatīt informāciju par pēdējo 12 mēnešu laikā saņemtajiem valsts apmaksātajiem veselības aprūpes pakalpojumiem un to izmaksām. Tie var būt gan pakalpojumi, kas saņemti, piemēram, atrodoties slimnīcas stacionāra nodaļā, vai informācija par saņemtajām kompensējamajām zālēm aptiekā. Šis rīks nodrošina informācijas pieejamību un caurskatāmību,” LV portālam norāda NVD pārstāve Evija Štālberga.

0
Autors:lvportals.lv

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

Šodien, 10:44 Kas jāzina par pacienta līdzmaksājumiem un kā rīkoties, ja gada laikā tie sasniedz 570 eiro
Šodien, 09:18 BJC “Jaunība” uzsāk jauno mācību gadu jaunā statusā
Šodien, 07:31 Ir novērsta pēdējo gadu lielākās cigarešu kravas nelikumīga pārvietošana
Vakar, 09:07 Daugavpils iedzīvotājus aicina piedalīties aptaujā par veselīga dzīvesveida popularizēšanu
20. septembrī, 09:07 CVK gatavo jauna dizaina vēlēšanu zīmes
20. septembrī, 07:32 Nākamgad plāno ieviest papildu 3% IIN likmi lielo ienākumu saņēmējiem
19. septembrī, 10:13 Rudens uzņemšana LIAA inkubācijas programmā turpināsies līdz 30. septembrim
19. septembrī, 09:07 Lai automātiski saņemtu iedzīvotāju ienākuma nodokļa atmaksu, līdz 30. septembrim nepieciešams paziņot VID savu konta numuru
19. septembrī, 07:31 Nedēļas nogalē Daugavpilī notiks tūrisma orientēšanās auto rallijs Džeimsa Bonda stilā
18. septembrī, 10:33 Iedzīvotājus aicina paust viedokli par plānoto spēļu zāļu slēgšanu Daugavpilī
18. septembrī, 09:05 Kas var pieņemt lēmumu par bērnu vakcināciju “antivakseru” ģimenēs
18. septembrī, 07:35 Līdz 15. oktobrim sporta organizācijas var pieteikties finansējumam sacensību organizēšanai Daugavpils pilsētā
17. septembrī, 10:35 Papildināti Goda ģimenes apliecības programmas noteikumi
17. septembrī, 09:09 Daugavpils valstspilsētas pašvaldība aicina izvirzīt pretendentus apbalvojumam "Gada balva"
17. septembrī, 07:31 Valsts asinsdonoru centram nepieciešamas vairāku grupu asinis: lūdz atsaukties donorus

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti