Valsts sākusi atmaksāt velti iekasētās brīvprātīgās 'veselības iemaksas' 0

Svētdiena, 10 feb 2019, 15:46 Versija drukāšanai

Valsts sākusi atmaksāt velti iekasētās brīvprātīgās 'veselības iemaksas'

Aicinot atmaksāt viņu veiktās brīvprātīgās veselības apdrošināšanas iemaksas, Nacionālajā Veselības dienestā (NVD) vērsušies 180 iedzīvotāji. Portālam "Delfi" iestāde skaidro, ka atmaksu veic mēneša laikā, un naudu atguvuši 30 cilvēki. No 1. janvāra iecerētā iedzīvotāju dalīšana pilna un pamata veselības aprūpes pakalpojumu grozu saņēmējos neizdevās – sistēmu neizdevās "palaist," un Saeima tās ieviešanu atlika līdz jūlijam.


Kopumā brīvprātīgo apdrošināšanas iemaksu veicējiem atmaksāti 5,5 tūkstoši eiro.

 

Tiesa, notiek ne tikai atmaksas process, bet arī turpinās brīvprātīgo iemaksu veikšana, "Delfi" noskaidroja NVD.

 

"Iedzīvotāji turpina veikt brīvprātīgās veselības apdrošināšanas iemaksas, bet mazākā skaitā nekā iepriekš," stāstīja NVD sabiedrisko attiecību pārstāve Evija Štālberga.

 

Kopumā NVD ir saņēmis brīvprātīgās veselības apdrošināšanas iemaksas vairāk nekā 805 tūkstošu eiro apmērā. Šīs iemaksas veikuši vairāk nekā 5500 iedzīvotāji.

 

Jau vēstīts – lai tie iedzīvotāji, kuri nestrādā vispārējā nodokļu režīmā un kurus automātiski neapdrošina valsts, varētu šogad varētu saņemt pilnu medicīnas pakalpojumu grozu, bija jāsamaksā kopumā par diviem gadiem 206,40 eiro jeb 51, 60 eiro par pērno gadu un 154,80 eiro par 2019. gadu.

 

Ko nozīmē pilnais un ko pamata veselības aprūpes grozs, un kuras ir valsts automātiski apdrošinātās iedzīvotāju grupas, var lasīt šeit.

 

"Delfi" jau rakstīja, ka dienu pirms divu veselības aprūpes pakalpojumu grozu ieviešanas 1. janvārī atklājās kļūdas informācijas tehnoloģiju infrastruktūrā, un visi, neatkarīgi no nodokļu maksāšanas un brīvprātīgo iemeslu veikšanas, turpināja saņemt visus valsts apmaksātos veselības aprūpes pakalpojumus.

 

Kamēr atbildīgā iestāde NVD laboja kļūdas, gada sākumā sarosījās Saeimas Sociālo un darba lietu komisija, kura parlamentā rosināja jautājumu par jaunās kārtības ieviešanas pārcelšanu par pusgadu. Saeima teica jāvārdu.

 

Jautāta par brīvprātīgo iemaksu atmaksas iespējām bijusī veselības ministre Anda Čakša (ZZS), kura šobrīd ir Saeimas deputāte, atzina: "Šobrīd bonuss ir tiem, kas neko nav maksājuši. Tas ir jāatzīst, viņi ir bonusa situācijā, jo turpina saņemt visu veselības aprūpes pakalpojumu apjomu".

 

Tiesa, jānorāda, ka būtisks ir ne tikai jautājums par brīvprātīgi veiktajām apdrošināšanas iemaksām, bet jāņem vērā arī tas, ka vispārējā nodokļu režīmā strādājošie kopš 2018. gada 1. janvāra apdrošināti caur veiktajām sociālajām iemaksām

 

Valsts veselības apdrošināšanas ieviešana 2018. gadā deva papildus 85 miljonus eiro veselības nozarei, kas izmantoti un izmaksāti ārstu un medmāsu atalgojuma palielināšanai. Pēc NVD datiem

 

pērnā gada pirmajā pusgadā atalgojums vidēji audzis par aptuveni 30%. "Tāpēc apdrošināšanas atcelšana nozīmētu finansējuma palielināšanas atcelšanu nozarei par milzīgu summu – 85 miljoniem eiro un par vēl lielākām summām tuvākajos gados – 2019.gadā 99,6 miljoni eiro, 2020.gadā – 105,5," "Delfi" skaidroja Veselības ministrijas pārstāvis Oskars Šneiders.

0
Autors:DELFI
Foto:LETA

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

27. martā, 17:47 Daugavpils Inovāciju centrā aizritēja STEAM dienas
19. martā, 19:32 Stilīgas sarunas Daugavpilī
11. martā, 12:08 Izglītojoša izstāde “Kosmoss ikdienā”
6. martā, 10:16 Paziņojums par lokālplānojuma redakcijas nodošanu sabiedriskajai apspriešanai
5. martā, 10:06 AADSO aicina uz semināru par atkritumu apsaimniekošanu
20. februārī, 12:43 Iedzīvotāji var samazināt maksu par atkritumu izvešanu
31. janvārī, 09:46 Ja savlaicīgi neapmaksā apkures rēķinu, to sedz no priekšapmaksas
26. janvārī, 12:55 Tīrot katlus šķeldas katlumājā, sekmē to darbības efektivitāti
19. janvārī, 13:14 Renovēto māju iedzīvotāji par apkuri maksā krietni mazāk
1. janvārī, 00:00 Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa apsveikums Jaunajā gadā
27. novembrī, 14:18 “Daugavpils satiksme”: viena pasažiera pārvadājuma pašizmaksa pieaug līdz 1,56 eiro
10. novembrī, 12:57 Šogad oktobrī par apkuri maksāsim mazāk, pat bez valsts atbalsta
2. novembrī, 13:47 Informācija mājokļa pabalsta saņēmējiem
30. oktobrī, 09:45 Budžeta izveide: padomi un rīki
26. oktobrī, 14:51 “Lidl” akcija – viens no labākajiem veidiem, kā gudri iepirkties

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti