Pētījums: Latvijā fizisku vai seksuālu vardarbību piedzīvojuši 39% sieviešu 0

Pirmdiena, 30 apr 2018, 12:00 Versija drukāšanai

Pētījums: Latvijā fizisku vai seksuālu vardarbību piedzīvojuši 39% sieviešu
Kopš 15 gadu vecuma fizisku vai seksuālu vardarbību piedzīvojuši 38,6% sieviešu Latvijā vecumā no 18 līdz 74 gadiem, secinājuši Eiropas Dzimumu līdztiesības institūta (EIGE) Eiropas Dzimumu līdztiesības indeksa veidotāji.


Latvijas rādītājs ir augstāks nekā Eiropas Savienības (ES) valstīs vidēji. ES vidēji kopš 15 gadu vecuma fizisku vai seksuālu vardarbību piedzīvojuši 33% sieviešu.

 

Vienlaikus Latvijā vērojami zemāki rādītāji nekā ES, runājot par sievietēm, kuras piedzīvojušas fizisku vai seksuālu vardarbību pēdējā gada laikā. Latvijā šādu vardarbību pēdējā gada laikā izjutuši 6,3% sieviešu, bet ES dalībvalstīs - vidēji 7,8% sieviešu.

 

Aptaujā Latvijā daudzas sievietes norādījušas, ka cietušas no fiziskas vai seksuālas vardarbības, bet neesot par to nevienu informējušas. Latvijā 32,1% sieviešu esot cietušas no vardarbības, bet neesot par to nevienam teikušas. ES šis rādītājs ir vairāk nekā divas reizes mazāks - 13,4%.

 

Kā aplēsuši indeksa veidotāji, Latvijā vardarbība ir smagāka nekā ES valstīs. Piemēram, 84,1% no sievietēm, kuras cietušas no fiziskas vai seksuālas vardarbības, saskārušās ar veselības problēmām pēc notikušā, bet ES vidēji veselības problēmas piedzīvojuši 68,9% cietušo sieviešu.

 

Vienlaikus Latvijā, salīdzinot ar ES, sievietes retāk piedzīvojušas fizisku vai seksuālu vardarbību no vairāku cilvēku puses, piemēram, Latvijā uz dzīvesbiedru un bijušo dzīvesbiedru vardarbību norādījuši 29,5% respondentu, savukārt ES vidēji par atkārtotu vardarbību ziņojuši 37,4% aptaujāto sieviešu. Latvijā sievietes visbiežāk esot cietušas no dzīvesbiedru puses - 60% cietušo sieviešu, savukārt ES šis rādītājs bijis 43%.

 

Eiropas Dzimumu līdztiesības indeksā 100 punkti nozīmē pilnīgu līdztiesību, bet 1 - nelīdztiesību, savukārt vardarbības pret sievieti analīzē jo augstāks rezultāts, jo augstāka vardarbība sabiedrībā vērojama, proti, 1 punkts nozīmē, ka vardarbība neeksistē, bet 100 punkti - vardarbība pret sievieti ir ārkārtīgi izplatīta. Latvijas rādītājs ir 38,2, bet ES vidēji - 27,5.

 

Latvijai arī visos galvenajos apakšrādītājos rezultāts ir augstāks nekā ES vidēji. Piemēram, vardarbības izplatības aspektā Latvija ieguvusi 23,3 punktus, kas ir par 2,1 punktu vairāk nekā ES vidēji, savukārt, vērtējot vardarbības smagumu, Latvija ieguvusi 58,4 punktus, kas ir par 11,5 punktiem vairāk nekā ES dalībvalstīs vidēji. Tāpat Latvijai augstāks rezultāts nekā vidēji ES vērojams informācijas atklāšanā par vardarbību.

 

Latvija vardarbības pret sievieti sadaļā indeksā vidēji ieguvusi nedaudz augstāku punktu skaitu nekā Lietuva un Igaunija, kas nozīmē, ka, pēc indeksa datiem, Latvijā vardarbība pret sievieti ir izplatītāka nekā kaimiņvalstīs.

 

Kā ziņots, EIGE izveidotajā Eiropas Dzimumu līdztiesības indeksā Latvija ar 57,9 punktiem, ierindojas 17.vietā starp 28 ES dalībvalstīm, aģentūrai LETA pavēstīja Labklājības ministrijas pārstāve Linda Jansone. Tas ir par 17 punktiem augstāks rādītājs nekā 2012.gadā, turklāt Latvija ir viena no četrām dalībvalstīm, kurā rādītāji ir uzlabojušies visās sešās indeksa jomās - zināšanas, nauda, darbs, vara, laiks, veselība.

0
Autors:LETA
Foto:pixabay.com

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

Vakar, 17:47 Daugavpils Inovāciju centrā aizritēja STEAM dienas
19. martā, 19:32 Stilīgas sarunas Daugavpilī
11. martā, 12:08 Izglītojoša izstāde “Kosmoss ikdienā”
6. martā, 10:16 Paziņojums par lokālplānojuma redakcijas nodošanu sabiedriskajai apspriešanai
5. martā, 10:06 AADSO aicina uz semināru par atkritumu apsaimniekošanu
20. februārī, 12:43 Iedzīvotāji var samazināt maksu par atkritumu izvešanu
31. janvārī, 09:46 Ja savlaicīgi neapmaksā apkures rēķinu, to sedz no priekšapmaksas
26. janvārī, 12:55 Tīrot katlus šķeldas katlumājā, sekmē to darbības efektivitāti
19. janvārī, 13:14 Renovēto māju iedzīvotāji par apkuri maksā krietni mazāk
1. janvārī, 00:00 Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa apsveikums Jaunajā gadā
27. novembrī, 14:18 “Daugavpils satiksme”: viena pasažiera pārvadājuma pašizmaksa pieaug līdz 1,56 eiro
10. novembrī, 12:57 Šogad oktobrī par apkuri maksāsim mazāk, pat bez valsts atbalsta
2. novembrī, 13:47 Informācija mājokļa pabalsta saņēmējiem
30. oktobrī, 09:45 Budžeta izveide: padomi un rīki
26. oktobrī, 14:51 “Lidl” akcija – viens no labākajiem veidiem, kā gudri iepirkties

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti