Dzemdes mioma – veikt operāciju vai iztikt bez tās? 0

Trešdiena, 16 dec 2015, 10:08 Versija drukāšanai

Dzemdes mioma – veikt operāciju vai iztikt bez tās?
Dzemdes mioma ir visbiežāk sastopamais labdabīgais reproduktīvās sistēmas audzējs sievietēm. Ar to slimo 20 – 40% sieviešu. Neskatoties uz to, ka tas ir labdabīgs audzējs, tas var novest pie nepatīkamām sekām, tādēļ šo audzēju nevar atstāt bez uzmanības.


Ārsts Juris Kļaviņš - Latgales medicīniskā centra ginekologs ar lielu pieredzi – uzskata, ka par operatīvās iejaukšanās nepieciešamību jālemj ārstam, kurš arī lemj par papildizmeklējumiem un sastāda miomas ārstēšanas plānu, jo operācija nav domāta visiem un bieži vien var iztikt ar konservatīvām metodēm. Mēs aprunājāmies ar ārstu par miomas attīstību, simptomiem un ārstēšanu.

 

Kādi simptomi var liecināt par iespējamo dzemdes miomas attīstību?

 

– Miomas sākotnējā stadijā bieži vien nav nekādu simptomu. Tāpēc šī slimība ir bīstama, un agrīnajā stadijā to diagnosticēt ir ļoti grūti, jo pie speciālista parasti vēršas, kad parādās simptomi. Tādēļ ieteicams regulāri apmeklēt ginekologu, lai nepieciešamības gadījumā nekavējoties uzsāktu ārstēšanos. Slimībai attīstoties, parādās dažādi nepatīkami simptomi. Dzemdes miomas simptomi ir smaga dzemdes asiņošana, anēmija jeb būtisks dzelzs trūkums organismā, sāpes, bieža urinēšana vai urīna nesaturēšana un neauglība.

 

Kāpēc rodas mioma?

 

– Miomas veidošanas iemesli līdz galam nav izpētīti, taču, pēc manām domām, pastāv noteikta likumsakarība starp miomas attīstību un dažu faktoru ietekmi. Piemēram, mioma var tikt pārmantota ģenētiski, tās rašanos var ietekmēt liekais svars, pastāvīga fizika slodze (smags darbs, sportošana), stress, olnīcu slimības, vēlas dzemdības, aborti, hroniskās dzimumsistēmas slimības, paaugstināts hormona estrogēna līmenis. Ar šo slimību biežāk slimo sievietes reproduktīvā vecumā. Līdz ar menopauzes sākumu estrogēna līmenis samazinās, tādēļ miomas neveidojas vai pat samazinās. It īpaši riskam ir pakļautas sievietes ar lieko svaru, jo estrogēnu izstrādā ne tikai olnīcas, bet arī tauki. Jo vairāk tauku, jo vairāk estrogēna. Neskatoties uz to, ka smaga fiziska slodze var ietekmēt miomas veidošanos, mazkustīgs dzīvesveids nav risinājums. Jāmeklē zelta vidusceļš. Pēdējā laikā miomas attīstības risks tiek saistīts arī ar sievietes neregulāru dzimumdzīvi. Kad sievietes uzbudinās, notiek asins pieplūde mazā iegurņa orgānos, kas labi ietekmē dzimumorgānus.

 

Vai ķirurģiska iejaukšanās vienmēr ir obligāta?

 

– Ja mioma nav liela, var iztikt ar konservatīvām metodēm. Ārstēšanās ar hormonāliem medikamentiem aptur audzēja attīstību. Ārsts nosaka hormonālo preparātu terapiju vai palīdz izvēlēties iekšdzemdes hormonālo sistēmu. Minētās ārstēšanās uzdevums ir estrogēna līmeņa samazināšana. Tas aptur mezglu attīstību. Savlaicīgi uzsākta ārstēšanās palīdz izvairīties no operācijas. Tādēļ svarīgi ir savlaicīgi apmeklēt ginekologu, lai nekavējoties uzsāktu ārstēšanos un iztiktu bez operācijas. Ja mezgli attīstās ļoti ātri un ir pārāk lieli, tad, visdrīzāk, ķirurģiska iejaukšanās ir neizbēgama. Cenšoties izvairīties no operācijas, sievietes bieži vien pievēršas netradicionālai medicīnai. Šādos gadījumos tiek zaudēts laiks, bet audzējs palielinās un nav zināms, kas ar to notiek. Mūsdienās pastāv iespējas neveikt lielus griezumus, izmantojot laparoskopiju. Atkarībā no miomas izmēra, kā arī ņemot vērā pacientes vecumu un vajadzības, ginekologs pieņem lēmumu par ārstēšanās veidu.

 

Ja sieviete plāno dzemdēt bērnu, mūsdienās pastāv iespēja saglabāt augli, pat, ja mātei ir neliela dzemdes mioma. Šādos gadījumos dzemdību laikā mioma parasti tiek izoperēta. Dažos gadījumos operācija tiek veikta pirms grūtniecības, taču tiek izoperēts tikai mezgls. Dažreiz tiek izņemta dzemdes daļa, bet ar laiku sieviete var palikt stāvoklī un dzemdēt bērnu. Ja mioma ir pārāk liela vai to veido vairāki mezgli, dzemdi izoperē pilnībā. Tas neietekmē normālu sievietes organisma darbību. Ja sieviete nākotnē neplāno bērnus, tas vispār neietekmē viņas dzīvi.

 

Ko jūs varētu novēlēt sievietēm? Kā viņas varētu pasargāt sevi no reproduktīvās sistēmas slimībām?

 

– Iesaku savlaicīgi apmeklēt ginekologu, jo tikai kvalificēts speciālists varēs konstatēt pat nelielu audzēju. Visām sievietēm, kurām ir pāri 30 gadiem, rekomendēju reizi pusgadā pārbaudīt dzimumsistēmas orgānus (dzemdi, olnīcas), lai savlaicīgi konstatētu patoloģiju. Nu un, protams, iesaku patīkamus profilakses veidus – laulības un bērnu radīšanu!

 

Pieteikties konsultācijai pie Jura Kļaviņa var pa tālr.25251010. Juris Kļaviņš pacientus pieņem Latgales medicīnas centrā, Rīgas ielā 20, Daugavpilī.

0
Autors:"Sejčas"

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

27. martā, 17:47 Daugavpils Inovāciju centrā aizritēja STEAM dienas
19. martā, 19:32 Stilīgas sarunas Daugavpilī
11. martā, 12:08 Izglītojoša izstāde “Kosmoss ikdienā”
6. martā, 10:16 Paziņojums par lokālplānojuma redakcijas nodošanu sabiedriskajai apspriešanai
5. martā, 10:06 AADSO aicina uz semināru par atkritumu apsaimniekošanu
20. februārī, 12:43 Iedzīvotāji var samazināt maksu par atkritumu izvešanu
31. janvārī, 09:46 Ja savlaicīgi neapmaksā apkures rēķinu, to sedz no priekšapmaksas
26. janvārī, 12:55 Tīrot katlus šķeldas katlumājā, sekmē to darbības efektivitāti
19. janvārī, 13:14 Renovēto māju iedzīvotāji par apkuri maksā krietni mazāk
1. janvārī, 00:00 Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa apsveikums Jaunajā gadā
27. novembrī, 14:18 “Daugavpils satiksme”: viena pasažiera pārvadājuma pašizmaksa pieaug līdz 1,56 eiro
10. novembrī, 12:57 Šogad oktobrī par apkuri maksāsim mazāk, pat bez valsts atbalsta
2. novembrī, 13:47 Informācija mājokļa pabalsta saņēmējiem
30. oktobrī, 09:45 Budžeta izveide: padomi un rīki
26. oktobrī, 14:51 “Lidl” akcija – viens no labākajiem veidiem, kā gudri iepirkties

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti