Šogad, pašā rudens pilnbriedā, Salienas pagasta kultūras namā tika ielikts sākums pasākumam, kas gan pēc tā dalībnieku, gan organizatoru domām kļūs par spēcīgu pagasta tradīciju – te tika svinēta Ievārījuma diena, dodot saimniecēm iespēju satikties, apspriest ievārījuma vārīšanas nianses, dalīties ar receptēm un dot padomus, kāds ievārījums kādam mērķim labāk lietojams. Katrai no ievārījuma vārītājām ir savs stāst par to, kā un kādiem iemesliem ievārījumi top, bet, nepašaubāmi, ievārījuma vārīšana ir neatņemama rudens sagaidīšanas sastāvdaļa.
Salienas pagasta ievārījumu meistares Zofijas Jakovlevas ievārījums pasākumā izcēlās citu starpā ar savu oriģinalitāti, un meistare padalījās ar klātesošajiem arī ar savdabīgo recepti.
Fizāļu ievārījums (autore Zofija Jakovleva)
• 1 kg fizāļu
• 1 kg zaļu tomātu
• 1 kg ābolu
• 2 apelsīni
• 1,5 kg cukura (2kg, ja izmanto skābus ābolus
• 2 tējkarotes malta ingvera
Visus ingredientus apber ar cukuru un atstāj vēsā telpā uz 12 stundām iesūkties. Pēc tam gatavo masu vāra 30 – 40 minūtes, līdz iegūta vēlamā konsistence.
Savukārt ievārījuma meistares Sandras prezentēto ievārījumu vārīt iemācījies viņas vīrs, kas to lieto ārstnieciskos nolūkos, un arī Sandra laipni piedāvāja homeopātiskā priežu pumpuru ievārījuma recepti.
Priežu pumpuru ievārījums (ārstniecisks)
• 1 kg svaigu priežu čiekuru (parasti ievāc maijā)
• 3 litri ūdens
• 2,5 kg cukura
Sākumā čiekurus vāra bez cukura 4 stundas, tad liek glabāties tumšā vietā uz 12 stundām. Kad virums nostāvējies, to caur sietu nokāš, tad atkal liek uz uguns, pievieno cukuru un vāra vēl 2 stundas, kamēr paliek biezs. Interesanti, ka priežu pumpuru ievārījum krāsa galu galā būs tumši sarkana.
Pasākuma dalībnieces Ievārījuma dienas gaitā apsprieda arī citu ievārījumu ārstnieciskās īpašības, atklājot, ka ļoti enerģētisks un veselību veicinošs auglis Latvijā ir ābols, jo tā šķērsgriezumā ir zvaigzne, kas jau izsenis ir bijis aizsardzības un labklājības simbols. Taču bez pieredzes apmaiņas un ievārījumu degustācijas šādi pasākumi lauku apvidos ir svarīgi tādēļ, ka tie dod iespēju iedzīvotājiem iznākt no mājām un komunicēt.
Visas Ievārījuma dienā apkopotās receptes kopā ar ievārījumu attēliem tiks apkopotas grāmatā, un tā kā Salienas pagasta šī brīža kultūras nama vadītāja Jūlija Keviša pati ir dizainere, nākotnē tiek plānots strādāt ne vien pie ievārījum garšas, bet arī pie dizaina, kura kvalitatīvai izstrādei varētu tikt rīkotas meistardarbnīcas ne vien ievārījuma vārītājām pašām, bet iesaistot arī to bērnus un mazbērnus.