Lai automātiski saņemtu iedzīvotāju ienākuma nodokļa atmaksu, līdz 30. septembrim nepieciešams paziņot VID savu konta numuru 0

Ceturtdiena, 19 sep 2024, 09:07 Versija drukāšanai
Lai automātiski saņemtu iedzīvotāju ienākuma nodokļa atmaksu, līdz 30. septembrim nepieciešams paziņot VID savu konta numuru

Ja algai vai pensijai gada laikā nav piemēroti visi iedzīvotāja ienākuma nodokļa atvieglojumi, piemēram, par apgādājamajiem, tad nodokļa pārmaksu var saņemt automātiski, nesniedzot gada ienākumu deklarāciju. Nodokļa maksātājam līdz šī gada 30. septembrim Valsts ieņēmumu dienests jāinformē par to, uz kuru kontu pārmaksāto nodokli pārskaitīt, raksta lvportals.lv.


Līdz šī gada 30. septembrim iedzīvotāji tiek aicināti paziņot Valsts ieņēmumu dienestam (VID), ka vēlas saņemt nodokļa pārmaksu automātiski, bez gada ienākumu deklarācijas iesniegšanas. Iesniegums, kurā norādīts bankas konta numurs, uz kuru pārskaitīt naudu, ir jāiesniedz VID Elektroniskās deklarēšanas sistēmā (EDS), informē VID Sabiedrisko attiecību daļa.

 

Tie iedzīvotāji, kuri līdz šī gada 30. septembrim aizpildīs iesniegumu un norādīs tajā savu bankas kontu, turpmāk iedzīvotāju ienākuma nodokļa pārmaksu varēs saņemt automātiski, neiesniedzot gada ienākumu deklarāciju.

 

VID atkārtoti jāinformē tikai tad, ja mainīts bankas konts

Cilvēkiem, kuri jau pērn pieteicās automātiskai nodokļa atmaksai, šogad iesniegums ir jāraksta tikai tad, ja viņi vēlas, lai aprēķinātā summa tiktu ieskaitīta citā bankas kontā.

 

Ja konta numurs, kas paziņots VID, nav mainījies, tad atkārtoti iesniegums nav jāraksta.

 

Tādējādi, ja iesniegums vienreiz jau ir uzrakstīts, tad pašam jārūpējas vienīgi par to, lai VID rīcībā būtu aktuālais bankas konta numurs, un laikus jāinformē, ja tas ir mainījies.

 

Tāpēc iedzīvotāji, kuri pērn izvēlējās automātisko nodokļa atmaksu, bet šogad vēlas naudu saņemt citā savā kontā, aicināti par to paziņot VID. Ja konta numurs nav mainījies, tad neko darīt nevajag. Ja nodokļa pārmaksa būs izveidojusies, tad tā tiks atmaksāta automātiski.

 

Nodokli atmaksā atbilstoši VID datiem; pašiem nodokļa grāmatiņā jānorāda apgādājamie

Automātiski iedzīvotāju ienākuma nodokļa atmaksā, pamatojoties tikai uz tiem datiem, kuri ir VID rīcībā:

  • ja cilvēka algai vai pensijai gada laikā nav piemēroti visi nodokļa atvieglojumi (piemēram, par apgādājamajiem, invaliditāti vai mazākiem ienākumiem, atvieglojumi politiski represētajiem vai nacionālās pretošanās kustības dalībniekiem);
  • ja cilvēkam iepriekšējā gadā ir bijuši ieguldījumi privātajos pensiju fondos vai uzkrājošā dzīvības apdrošināšana.

 

VID nevar zināt visu. Apgādājamos nodokļa grāmatiņā ieraksta pats nodokļu maksātājs. Tāpat viņš veic atzīmi par invaliditāti. Tā ir sensitīva informācija, kuru darbinieki nodokļa grāmatiņā bieži vien nevēlas norādīt, lai darba devējs to nezinātu.

 

Jautājums. Kas algas nodokļa grāmatiņā ir jānorāda pašam nodokļu maksātājam, kurš vēlas saņemt automātisku nodokļa pārmaksu?

 

Cilvēkam savā algas nodokļa grāmatiņai ir jāatzīmē, vai viņš vēlas piemērot nodokļa atvieglojumus savai darba algai vai pensijai, ja tāda tiek saņemta.

 

Ja algai vai pensijai gada laikā nav piemēroti visi nodokļu atvieglojumi (piemēram, par apgādājamajiem, invaliditāti vai mazākiem ienākumiem, atvieglojumi politiski represētajiem vai nacionālās pretošanās kustības dalībniekiem), tad tos var saņemt, brīvprātīgi iesniedzot gada ienākumu deklarāciju vai piesakoties automātiskai nodokļa atmaksai, skaidro VID sabiedrisko attiecību speciāliste Kristīne Augstkalne-Jaunbērziņa.

 

Informācija par apgādājamajiem algas nodokļa grāmatiņā ir jāievada pašam, savukārt pārējā informācija ir VID rīcībā.

 

Kredītiestādes un apdrošinātāji paši sniedz ziņas VID

Attaisnotajos izdevumos cilvēks var iekļaut gada laikā veiktās iemaksas pensiju fondos un apdrošināšanas prēmiju maksājumus līdz 10% no sava gada apliekamā ienākuma, nepārsniedzot 4000 eiro gadā. Tie, kas veic iemaksas, piemēram, pensiju 3. līmenī, zina, ka, sagatavojot gada ienākumu deklarāciju EDS, iemaksu informācija jau ir iekļauta deklarācijas sagataves D 7. rindā.

 

Jautājums. Cilvēkam iepriekšējā gadā ir bijuši ieguldījumi privātajā pensiju fondā. Vai visas kredītiestādes iesniedz šīs ziņas VID?

 

Latvijā reģistrētie privātie pensiju fondi un arī Latvijā reģistrētās apdrošināšanas sabiedrības Valsts ieņēmumu dienestam līdz pēctaksācijas gada 1. februārim elektroniski nosūta informāciju.

 

Informācija par automātisko nodokļa atmaksu pieejama EDS

Ne visi cilvēki pārzina iespējamo atvieglojumu klāstu, uz ko nodokļa maksātājam ir tiesības, tāpat to, kurā gadījumā nodokļa pārmaksa ir izveidojusies.

 

Jautājums. Ja nodokļa grāmatiņā ir norādīti apgādājamie vai ja ir veiktas iemaksas privātajā pensiju fondā vai apdrošināšanā (ar līdzekļu uzkrāšanu), tad kā nodokļa maksātājs var pārliecināties, kāda pārmaksas summa ir automātiski aprēķināta?

 

Ar VID sagatavoto un automātiski iesniegto gada ienākumu deklarāciju var iepazīties Elektroniskās deklarēšanas sistēmas sadaļā “Gada ienākumu deklarācija” vai “Dokumenti”.

 

Par attaisnotajiem izdevumiem automātiskas atmaksas nav, jāiesniedz deklarācija

VID norāda, ka čeki par attaisnotajiem izdevumiem (medicīniskajiem pakalpojumiem, izglītību, bērnu pulciņiem un ziedojumiem) arī turpmāk jāiesniedz kopā ar gada ienākumu deklarāciju. Pārmaksāto nodokli var atgūt par trim iepriekšējiem gadiem.

 

Automātiskās nodokļa atmaksas izvēle neliedz iesniegt arī gada ienākumu deklarāciju.

 

Automātiski pārmaksu jau saņēmuši gandrīz 10 000 nodokļa maksātāju

Pārmaksāto iedzīvotāju ienākuma nodokli VID automātiski apmaksā kopš 2023. gada. Saņemt šādu pakalpojumu ir izvēlējušies jau 9562 cilvēki.

 

Tas ir vienkāršākais veids, kā atgūt pārmaksāto nodokli, jo vienīgā informācija, kura jāiesniedz VID, ir bankas konta numurs, uz kuru tiek pārskaitīta aprēķinātā summa.

 

Kā iesniegt iesniegumu VID

VID aicina izmantot Elektroniskās deklarēšanas sistēmu. Iesniegums ir pieejams EDS sadaļā “Sagatavot dokumentu no veidlapas” >> “Iedzīvotāju ienākuma nodokļa dokumenti” >> “Iesniegums automātiskai nodokļa atmaksas saņemšanai, neiesniedzot gada ienākumu deklarāciju”.

 

Iesniegumu automātiskai nodokļa atmaksai var aizpildīt un iesniegt arī tuvākajā VID klientu apkalpošanas centrā. VID klātienē klientus pieņem pirmdienās un ceturtdienās pēc iepriekšēja pieraksta. Lai pierakstītos, jāzvana uz tālruņa numuru +371 67120005.

 

Informācija par VID klientu apkalpošanas centru adresēm un darba laiku pieejama VID tīmekļvietnes www.vid.gov.lv sadaļā “Kontakti”. Savukārt Valsts un pašvaldību vienoto klientu apkalpošanas centru adreses un darba laiks norādīts vietnē /www.pakalpojumucentri.lv/vpvkac.

 

Ja radušās neskaidrības, tad iedzīvotāji var zvanīt uz VID konsultatīvo tālruni +371 67120000 vai uzdot savu jautājumu rakstiski EDS sadaļā “Sarakste ar VID”. Zvanot uz VID konsultatīvo tālruni, ikviens var saņemt personificētu konsultāciju, ja zvanot pieslēdzas EDS un nosauc tur redzamo kodu.

 

VID norādītajā dokumentā “Iesniegums automātiskai nodokļa atmaksas saņemšanai neiesniedzot gada ienākumu deklarāciju” (var atvērt un apskatīties EDS) ir uzskaitīts, kādos gadījumos iedzīvotāji var saņemt iedzīvotāju ienākuma nodokļa pārmaksas atmaksu, neiesniedzot gada ienākumu deklarāciju.

 

Ja netiek iesniegta gada ienākumu deklarācija, tad automātiska iedzīvotāju ienākuma nodokļa pārmaksas atmaksa var veidoties no:

  • gada diferencētā neapliekamā minimuma;
  • pensionāra neapliekamā minimuma;
  • papildu atvieglojumiem (personām ar invaliditāti, politiski represētajiem un nacionālās pretošanās kustības dalībniekiem);
  • progresīvās iedzīvotāju ienākuma nodokļa likmes;
  • atvieglojumiem par apgādībā esošajām personām;
  • pašas personas veiktajām iemaksām (par sevi) privātajos pensiju fondos vai apdrošināšanas prēmiju maksājumiem (ar līdzekļu uzkrāšanu).
0
Autors:lvportals.lv

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

Šodien, 10:13 Rudens uzņemšana LIAA inkubācijas programmā turpināsies līdz 30. septembrim
Šodien, 09:07 Lai automātiski saņemtu iedzīvotāju ienākuma nodokļa atmaksu, līdz 30. septembrim nepieciešams paziņot VID savu konta numuru
Šodien, 07:31 Nedēļas nogalē Daugavpilī notiks tūrisma orientēšanās auto rallijs Džeimsa Bonda stilā
Vakar, 10:33 Iedzīvotājus aicina paust viedokli par plānoto spēļu zāļu slēgšanu Daugavpilī
Vakar, 09:05 Kas var pieņemt lēmumu par bērnu vakcināciju “antivakseru” ģimenēs
Vakar, 07:35 Līdz 15. oktobrim sporta organizācijas var pieteikties finansējumam sacensību organizēšanai Daugavpils pilsētā
17. septembrī, 10:35 Papildināti Goda ģimenes apliecības programmas noteikumi
17. septembrī, 09:09 Daugavpils valstspilsētas pašvaldība aicina izvirzīt pretendentus apbalvojumam "Gada balva"
17. septembrī, 07:31 Valsts asinsdonoru centram nepieciešamas vairāku grupu asinis: lūdz atsaukties donorus
16. septembrī, 10:27 Daugavpils plāno piedalīties īres dzīvokļu attīstības programmā
16. septembrī, 09:03 Indiešu restorāna īpašniekus Rīgā apsūdz cilvēku tirdzniecībā
16. septembrī, 07:32 Saeima aicina jauniešus piedalīties fotokonkursā “Mana Latvija. Mana atbildība.”
13. septembrī, 14:16 Optisko internetu visām Daugavpils izglītības iestādēm nodrošinās “Bite Latvija”
13. septembrī, 10:16 18. septembrī notiks velo foto orientēšanās Daugavpils Fotoreiss 2024
13. septembrī, 09:13 Covid-19 nekur nepazudīs! Infektoloģe Vīksna par Covid-19 un pērtiķu baku infekcijas izplatību Latvijā

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti