Daugavpils plāno piedalīties īres dzīvokļu attīstības programmā 0

Pirmdiena, 16 sep 2024, 10:27 Versija drukāšanai
Daugavpils plāno piedalīties īres dzīvokļu attīstības programmā

Domes kārtējā sēdē 12. septembrī deputāti skatīja jautājumu par Daugavpils valstspilsētas pašvaldības konceptuālu dalību valsts īstenojamā pieejamu cenu īres dzīvokļu attīstības programmā, kas paredz, ka 2028. gadā Daugavpilī varētu sākt būvēt daudzdzīvokļu dzīvojamo māju, kura mājokļi būs paredzēti izīrēšanai speciālistiem.


VAS “Valsts nekustamie īpašumi” un pašvaldības īstenos programmu lotēs: pirmajā no tām ar kopējām investīcijām ap 100 milj. euro paredzēta vismaz 1000 dzīvokļu izbūve, izvērtējot iespēja īstenot programmu Daugavpilī, Jelgavā, Jēkabpilī, Jūrmalā, Liepājā, Ogrē, Rēzeknē, Rīgā, Valmierā, Ventspilī, kā arī Ādažos, Cēsīs, Ķekavā, Mārupē, Olainē, Salaspilī, Siguldā (kopā – 17 pašvaldības). Pašvaldību saraksts tiks precizēts pēc finanšu un ekonomiskā aprēķina izstrādes.

 

Programma ir vērsta uz pieejamās cenas īres māju izbūvi speciālistiem ar vidējiem un augstiem ienākumiem. Tā paredz pašvaldības un valsts subsīdiju, ja īres maksa, ko ir spējīgs maksāt īrnieks, nenosedz visu pieejamības maksājuma summu.

 

Komentējot Daugavpils pašvaldības konceptuālo lēmumu par dalību Programmā, Pilsētas saimniecības un attīstības komitejas priekšsēdētājs Igors Aleksejevs norāda: “Mēs apzināmies, ka šobrīd Daugavpils, diemžēl, ir viena no tām pilsētām, kur ārkārtīgi kūtri tiek atjaunots dzīvojamais fonds, un mēs meklējam iespējas, kā šo situāciju varētu uzlabot. Pašlaik Finanšu Ministrija gatavo projektu, kura ietvaros tiks būvētas jaunas mājas reģionos. Daugavpils grasās tajā piedalīties, uzbūvējot ap 120 dzīvokļu lielu māju, izīrējot tos speciālistiem un atsevišķām iedzīvotāju grupām. Vieta, kur notiks būvniecība, vel nav akceptēta, taču, visdrīzāk, tā būs Gaismas iela Ruģeļos, kur jau atrodas līdzīga māja. Turklāt, šajā apkaimē drīzumā tiks izbūvēt arī jauns ceļš un liels auto stāvlaukums, līdz ar ko šāds risinājums būtu ļoti loģisks. Starp citu, runājot par māju Gaismas ielā 7, atkarībā no firmu pieprasījuma aizņemto dzīvokļu skaits svārstās, taču varu droši teikt, ka šī māja ir pieprasīta dzīvokļu īres tirgū.”

 

Pašvaldības kā publiskie partneri pievienosies VNĪ sagatavotajam partnerības iepirkuma līgumam, nodos privātajam partnerim lietošanā un apsaimniekošanā augstas gatavības projekta īstenošanas zemi, veiks īrnieku atlasi un līdzfinansēs īres maksas, ievērojot iedzīvotāju maksātspēju un tirgus nepilnības apmēru.

 

Finanšu un ekonomiskā aprēķina izstrāde tiks pabeigta līdz 2025. gada 1. maijam un tas tiks virzīts apstiprināšanai Ministru kabinetā, 2025. gada 1.augustā indikatīvi tiek plānots, ka VNĪ un pašvaldības noslēgs saistošas vienošanās par Programmas īstenošanu, 2025. gada 1. septembrī tiks iesniegts ziņojums Ministru kabinetā par pašvaldību dalību projektā un subsīdijas apmēru, kā arī tās sadalījumu starp valsti un pašvaldību. Pēc pabeigšanas mājokļi pāries pašvaldības īpašumā, pašvaldība būs atbildīga par to izīrēšanu.

 

Mājokļu būvniecību plānots uzsākt 2028. gadā, īrnieku ievākšanās jaunuzbūvētajos mājokļos plānota 2030. gadā.

 

Galīgo lēmumu par dalību projektā pašvaldība pieņems līdz nākamā gada 1. augustam, pēc tam, kad būs veikti visi aprēķini un taps skaidrs, ar kādām izmaksām būs jārēķinās projekta īstenošanas gadījumā.

0
Autors:Grani.lv
Foto:daugavpils.lv

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

Vakar, 10:33 Iedzīvotājus aicina paust viedokli par plānoto spēļu zāļu slēgšanu Daugavpilī
Vakar, 09:05 Kas var pieņemt lēmumu par bērnu vakcināciju “antivakseru” ģimenēs
Vakar, 07:35 Līdz 15. oktobrim sporta organizācijas var pieteikties finansējumam sacensību organizēšanai Daugavpils pilsētā
17. septembrī, 10:35 Papildināti Goda ģimenes apliecības programmas noteikumi
17. septembrī, 09:09 Daugavpils valstspilsētas pašvaldība aicina izvirzīt pretendentus apbalvojumam "Gada balva"
17. septembrī, 07:31 Valsts asinsdonoru centram nepieciešamas vairāku grupu asinis: lūdz atsaukties donorus
16. septembrī, 10:27 Daugavpils plāno piedalīties īres dzīvokļu attīstības programmā
16. septembrī, 09:03 Indiešu restorāna īpašniekus Rīgā apsūdz cilvēku tirdzniecībā
16. septembrī, 07:32 Saeima aicina jauniešus piedalīties fotokonkursā “Mana Latvija. Mana atbildība.”
13. septembrī, 14:16 Optisko internetu visām Daugavpils izglītības iestādēm nodrošinās “Bite Latvija”
13. septembrī, 10:16 18. septembrī notiks velo foto orientēšanās Daugavpils Fotoreiss 2024
13. septembrī, 09:13 Covid-19 nekur nepazudīs! Infektoloģe Vīksna par Covid-19 un pērtiķu baku infekcijas izplatību Latvijā
13. septembrī, 08:09 Rīgas ielas svētku norises vietā ierobežos satiksmi
12. septembrī, 11:41 INFO STUNDA par uzņēmējdarbības iespējām Daugavpilī
12. septembrī, 10:41 Daugavpils teātrī tiek iestudēts jautrs detektīvs visai ģimenei “Sarkanās mājas noslēpums”

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti