Ziemeļkoreja veic divus raķetes izmēģinājumus 0

Trešdiena, 22 jūn 2016, 09:32 Versija drukāšanai

Ziemeļkoreja veic divus raķetes izmēģinājumus
Ziemeļkoreja trešdien veica divus jaunas vidēja darbības rādiusa raķetes izmēģinājumus, no kuriem viens bija neveiksmīgs, bet otrajā raķete nolidoja 400 kilometrus, paziņoja Dienvidkorejas Aizsardzības ministrija.


Tiek uzskatīts, ka tika izmēģināta raķete "Musudan", kura spētu sasniegt ASV bāzes Klusā okeāna salā Guamā.

 

ASV Valsts departaments stingri nosodīja šos izmēģinājumus, paziņojot, ka ar tiem ir skaidri pārkāptas ANO rezolūcijas, kas aizliedz Ziemeļkorejai jebkādi izmantot ballistisko raķešu tehnoloģiju.

 

Pirmais izmēģinājums notika neilgi pirms pulksten 6:00 (pusnakts pēc Latvijas laika) un bija neveiksmīgs, bet otrajā izmēģinājumā pēc divām stundām raķete tika izšauta no tās pašas vietas austrumu piekrastē un nolidoja 400 kilometrus virs Austrumu jūras, kā Korejā tiek saukta Japāņu jūra.

 

"Dienvidkoreja un ASV veic tālāku analīzi," teikts Dienvidkorejas Aizsardzības ministrijas paziņojumā, kurā otrais izmēģinājums gan netika nosaukts par veiksmīgu.

 

Pēc četrām neveiksmīgām 'Musudan" palaišanām, kas notika pirms tam šogad, veiksmīgs šīs raķetes izmēģinājums būtu liels solis uz priekšu Ziemeļkorejas ieroču programmai, kas tiecas attīstīt pierādītas kodoltrieciena spējas pret ASV kontinentālo daļu.

 

ASV Valsts departamenta preses sekretārs Džons Kērbijs sacīja, ka jaunie izmēģinājumi tikai pastiprinās globālos centienus pretoties Ziemeļkorejas nelikumīgo ieroču programmai.

 

Japānas raidsabiedrība NHK citēja šīs valsts premjerministra Sindzo Abes teikto, ka šādi izmēģinājumi "nevar tikt paciesti".

 

"Musudan" darbības rādiuss tiek lēsts no 2500 līdz 4000 kilometriem. Šī diapazona zemākā robeža ietver visu Dienvidkoreju un Japānu, bet augstākā robeža – arī ASV karabāzes Guamā.

 

"Musudan" kā Ziemeļkorejā tapusi raķete pirmoreiz tika atklāta militārā parādē Phenjanā 2010. gada oktobrī, bet nav pilnīgi izmēģināta.

 

Trīs neveiksmīgi šīs raķetes izmēģinājumi aprīlī notika pirms valdošās komunistu partijas kongresa, kurā bija plānots svinēt Ziemeļkorejas sasniegumus. Neveiksmīgs bija arī izmēģinājums maijā.

 

Ziemeļkoreja pēdējos mēnešos ir paziņojusi par vairākiem tehniskiem sasniegumiem starpkontinentālas ballistiskās raķetes izstrādē, kura spētu transportēt kodolgalviņu uz mērķiem ASV kontinentālajā daļā.

 

Starp šiem sasniegumiem esot kodolgalviņas miniaturizācija, lai to pielāgotu raķetei, kaujas galviņas izstrādāšana, kas izturētu atkārtotu ieiešanu atmosfērā, un cietas degvielas dzinēja uzbūvēšana raķetei.

 

Ziemeļkoreja arī apgalvoja, ka veiksmīgi izmēģinājusi dzinēju, kas īpaši paredzēts starpkontinentālajai ballistiskajai raķetei.

 

Eksperti skeptiski uztver vairākus no šiem apgalvojumiem par Ziemeļkorejas sasniegumiem, bet atzīst, ka Ziemeļkoreja guvusi būtiskus panākumus sava kodolarsenāla modernizācijā.

 

0
Autors:BNS
Foto:flickr.com

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

27. martā, 17:47 Daugavpils Inovāciju centrā aizritēja STEAM dienas
19. martā, 19:32 Stilīgas sarunas Daugavpilī
11. martā, 12:08 Izglītojoša izstāde “Kosmoss ikdienā”
6. martā, 10:16 Paziņojums par lokālplānojuma redakcijas nodošanu sabiedriskajai apspriešanai
5. martā, 10:06 AADSO aicina uz semināru par atkritumu apsaimniekošanu
20. februārī, 12:43 Iedzīvotāji var samazināt maksu par atkritumu izvešanu
31. janvārī, 09:46 Ja savlaicīgi neapmaksā apkures rēķinu, to sedz no priekšapmaksas
26. janvārī, 12:55 Tīrot katlus šķeldas katlumājā, sekmē to darbības efektivitāti
19. janvārī, 13:14 Renovēto māju iedzīvotāji par apkuri maksā krietni mazāk
1. janvārī, 00:00 Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa apsveikums Jaunajā gadā
27. novembrī, 14:18 “Daugavpils satiksme”: viena pasažiera pārvadājuma pašizmaksa pieaug līdz 1,56 eiro
10. novembrī, 12:57 Šogad oktobrī par apkuri maksāsim mazāk, pat bez valsts atbalsta
2. novembrī, 13:47 Informācija mājokļa pabalsta saņēmējiem
30. oktobrī, 09:45 Budžeta izveide: padomi un rīki
26. oktobrī, 14:51 “Lidl” akcija – viens no labākajiem veidiem, kā gudri iepirkties

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti