ES brīdina, ka reaģēs uz ASV ieceri atcelt bezvīzu režīmu daļai ES pilsoņu 0

Otrdiena, 15 dec 2015, 09:02 Versija drukāšanai

ES brīdina, ka reaģēs uz ASV ieceri atcelt bezvīzu režīmu daļai ES pilsoņu
Eiropas Savienības (ES) diplomāti pirmdien brīdināja, ka atbilstoši reaģēs, ja ASV īstenos savus plānus atcelt bezvīzu režīmu daļai ES pilsoņu, starp kuriem ir arī Latvijas pilsoņi. Jau ziņots, ka ASV Kongresa apakšpalāta Pārstāvju palāta 8.decembrī nolēma noteikt ierobežojumus, kas apgrūtinās ieceļošanu ASV bez vīzas tiem ASV draudzīgo valstu, tostarp Latvijas, pilsoņiem, kuri apmeklējuši “teroristu droša patvēruma” valstis.


Pārstāvju palāta atbalstīja 2015.gada Vīzu atcelšanas programmas uzlabošanas likumu. Baltais nams atbalsta šo likumu pēc 13.novembra Parīzes teroraktiem, kurus veikušie islāma ekstrēmisti var būt apmeklējuši ASV bez vīzas.

 

Šis likums aizliegs piedalīties bezvīzu programmā cilvēkiem, kuri pēc 2011.gada 1.marta apmeklējuši Irāku, Sīriju, Irānu vai Sudānu, kā arī pieprasīs elektronisko pasu izmantošanu visām programmas dalībvalstīm un aicinās šīs valstis vairāk dalīties ar izlūkošanas datiem par terorismā un kriminālnoziegumos aizdomās turētām personām.

 

“Obligātas biometriskas pārbaudes izcelsmes [valsts] ostā nozīmēs vīzu režīma faktisku ieviešanu,” paziņoja ES vēstnieks ASV Deivids O’Salivens ES dalībvalstu vēstnieku vārdā.

 

"Šāda nekritiska rīcība pret vairāk nekā 13 miljoniem Eiropas [Savienības] pilsoņu, kuri katru gadu ceļo uz ASV, būtu kontrproduktīva, varētu izprovocēt atbildes pasākumus ar likumīgu mandātu, un neizdarītu neko drošības palielināšanai, bet kaitētu ekonomikai abās Atlantijas okeāna pusēs,” brīdināja ES vēstnieks.

 

ASV atzina, ka plānotās pārmaiņas Vīzu atcelšanas programmā (VWP) var radīt saspīlējumu attiecībās ar ES.

 

"Mēs esam kontaktējušies un turpināsim kontaktēties ar Eiropas līderiem saistībā ar viņu bažām par šo programmu. Tā ir svarīga programma, mēs to atzīstam,” sacīja ASV Valsts departamenta preses sekretārs Džons Kērbijs.

 

VWP ir pieejama 38 valstu, tostarp Latvijas, pilsoņiem. Šīs valstis lielākoties ir ASV sabiedrotās ar relatīvi stabilu attīstītu demokrātiju. Baltais nams ir aicinājis izskatīt, vai šīs valstis sadarbojas ar ASV, lai garantētu drošību, kas nozīmē, ka attiecībā uz dažām valstīm bezvīzu režīms varētu arī tikt atcelts.

 

Daudzas no šīs programmas dalībvalstīm atrodas Eiropā, tostarp Beļģija un Francija, kas ir vairāku 13.novembra Parīzes teroraktu rīkotāju mītnes zemes.

 

ASV federālie aģenti sadarbosies ar valstīm, kuru pilsoņi var ASV iebraukt bez vīzas, lai iegūtu ceļotāju biometriskos datus. Tiek plānoti arī sodi lidsabiedrībām, kas nepārbauda ceļotāju pases.

 

VWP tika izveidota 1986.gadā, lai atvieglotu braucienus uz ASV. Tā ļauj programmas dalībvalstu pilsoņiem, kas vēlas apmeklēt ASV, aizpildīt detalizētu veidlapu tiešsaistē un samaksāt nelielu nodevu, atbrīvojot viņus no vajadzības vērsties ASV konsulātos.

 

Šo programmu izmanto vidēji 20 miljoni cilvēku gadā. Tā ļauj viņiem uzturēties ASV uz laiku līdz 90 dienām, kā arī dod labumu ASV ekonomikai.

 

ASV amatpersonas ir paziņojušas, ka apmēram 5000 eiropiešu, tostarp daudzi no VWP valstīm, ir braukuši uz Sīriju vai Irāku, lai cīnītos tādu ekstrēmistu grupējumu kā “Islāma valsts” pusē, un viņi rada risku Savienotajām Valstīm.

 

Pārstāvju palātas atbalstītais likums stāsies spēkā, kad to pieņems arī Kongresa augšpalāta Senāts un parakstīs ASV prezidents Baraks Obama.

0
Autors:BNS
Foto:freeimages.com

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

Vakar, 17:47 Daugavpils Inovāciju centrā aizritēja STEAM dienas
19. martā, 19:32 Stilīgas sarunas Daugavpilī
11. martā, 12:08 Izglītojoša izstāde “Kosmoss ikdienā”
6. martā, 10:16 Paziņojums par lokālplānojuma redakcijas nodošanu sabiedriskajai apspriešanai
5. martā, 10:06 AADSO aicina uz semināru par atkritumu apsaimniekošanu
20. februārī, 12:43 Iedzīvotāji var samazināt maksu par atkritumu izvešanu
31. janvārī, 09:46 Ja savlaicīgi neapmaksā apkures rēķinu, to sedz no priekšapmaksas
26. janvārī, 12:55 Tīrot katlus šķeldas katlumājā, sekmē to darbības efektivitāti
19. janvārī, 13:14 Renovēto māju iedzīvotāji par apkuri maksā krietni mazāk
1. janvārī, 00:00 Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa apsveikums Jaunajā gadā
27. novembrī, 14:18 “Daugavpils satiksme”: viena pasažiera pārvadājuma pašizmaksa pieaug līdz 1,56 eiro
10. novembrī, 12:57 Šogad oktobrī par apkuri maksāsim mazāk, pat bez valsts atbalsta
2. novembrī, 13:47 Informācija mājokļa pabalsta saņēmējiem
30. oktobrī, 09:45 Budžeta izveide: padomi un rīki
26. oktobrī, 14:51 “Lidl” akcija – viens no labākajiem veidiem, kā gudri iepirkties

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti