Portugāles futbolisti vēsturiski kļūst par Eiropas čempioniem 0

Pirmdiena, 11 jūl 2016, 07:48 Versija drukāšanai


Par 2016. gada Eiropas futbola čempionvienību svētdien Sendenī kļuva Portugales valstsvienība, kurai tas ir pirmais tituls kādā no lielajiem turnīriem.


Finālā, kurā pirmo reizi EURO vēsturē pamatlaikā neviena komanda nespēja gūt vārtus, portugāļi ar 1:0 (0:0, 0:0) pieveica mājinieci Franciju. Tādējādi Portugāles spēlētāji sarūpēja lielisku pateicību savai lielākajais zvaigznei Krištianu Ronaldu, kurš finālā guva traumu un laukumu atstāja jau 25. minūtē.

 

2004. gadā Portugāle kā mājiniece Eiropas čempionāta finālā ar 0:1 zaudēja sensacionālajai Grieķijai, bet tagad pēc 12 gadiem portugāļi triumfēja finālā, uzvarot mājinieci Franciju.

 

EURO 2016 laikā Portugāles izlase pamatlaikā izcīnīja tikai vienu uzvaru, tomēr tā tika līdz finālam un arī triumfēja visā turnīrā.

 

Portugāles izlase nebija spējusi uzvarēt Franciju kopš 1975.gada, zaudējot iepriekšējās desmit savstarpējās tikšanās reizēs. Zīmīgi, ka Francija uzveica Portugāli pusfinālā gan 1984., gan 2000.gada Eiropas čempionātu pusfinālos, abas reizes vēlāk triumfējot sacensībās. Tāpat Francija pusfinālā apspēlēja Portugāli 2006.gada Pasaules kausā, tomēr toreiz finālā piekāpās Itālijai.

 

Spēles pirmā puslaika pirmā puse pagāja Ronaldu zīmē, turklāt negatīvā nozīmē - jau astotajā minūtē pēc neveiksmīgas sadursmes viņš guva ceļgala traumu. Kaut Portugāles izlases kapteinis vēl centās atgriezties mačā, 25.minūtē viņš laukumu atstāja uz nestuvēm un tika nomainīts.

 

Kopumā pārsvars mačā piederēja mājiniekiem un spēlē vairākkārt nācās iesaistīties Portugāles vārtsargam Ruī Patrīsiu - jau mača ievadā viņš atsita Antuāna Grīzmana raidījumu, bet 34.minūtē glāba arī pēc Musas Sisoko sitiena. Puslaika beigu daļā arvien vairāk uzbrukumus centās veidot arī Portugāle, tomēr jaunus bīstamus momentus nevienai no komandām neizdevās izveidot.

 

Otrā puslaika sākumā Francijai piederēja liels pārsvars, bet bīstamus momentus ilgstoši neizdevās izveidot. Pirmā labā iespēja radās 66.minūtē, kad Grīzmans pēc centrējuma ar galvu raidīja bumbu nedaudz pāri vārtiem. Turpinājumā Francijai bija vēl vairāki labi centrējumi, bet 75.minūtē bīstamu Olivjē Žirū sitienu atkal atvairīja Ruī Patrīsiu.

 

Turpmākajās minūtēs abas izlases sāka uzbrukt arvien aktīvāk un labāk spēlējot arī Portugāle, kas 80.minūtē pat divreiz īsā laikā spēlē nācās iesaistīties Igo Lorī - vispirms Nani centrējums bīstami lidoja zem vārtu pārliktņa, bet uzreiz pēc tam sitienu kritienā izpildīja Rikardu Kvarežma. Pāris minūšu vēlāk vēlreiz tālsitienu izpildīja Sisoko, tomēr pamatlaika izskaņā spēle atkal nedaudz nomierinājās. Tiesa, viss varēja mainīties pamatlaika otrajā minūtē, bet francūža Andrē Pjēra Žiņaka raidījums no tuvas distances lidoja pret vārtu stabu, rezultātam pēc 90 minūtēm saglabājoties 0:0.

 

Šis turnīrs jau iepriekš bija kļuvis par mazrezultatīvāko vēsturē, turklāt pirmoreiz vēsturē Eiropas čempionāta finālmača pamatlaiks noslēdzās bez gūtajiem vārtiem.

 

Pirms papildlaika arī Ronaldu ieradās uzmundrināt savus komandas biedrus, turklāt pirmajās 15 minūtēs bīstamāko momentu pēc Edera sitiena ar galvu izveidoja Portugāle, bet otrā papildlaika puslaika ievadā pēc Rafaela Gerreiras izpildīta soda sitiena bumba lidoja pret Francijas izlases vārtu pārliktni.

 

Rezultātu Portugāle beidzot atklāja 109.minūtē, kad pēc lieliskas individuālās darbības ar tālsitienu atzīmējās Eders. Turpinājumā Francija izmisīgi centās izraut neizšķirtu, tomēr ļoti bīstamus momentus tai izveidot tā arī neizdevās, bet Portugāle atbildēja ar vairākiem pretuzbrukumiem. Līdz ar to Portugāle triumfēja turnīrā.

0
Autors:DELFI
Foto:Stock.XCHNG

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

27. martā, 17:47 Daugavpils Inovāciju centrā aizritēja STEAM dienas
19. martā, 19:32 Stilīgas sarunas Daugavpilī
11. martā, 12:08 Izglītojoša izstāde “Kosmoss ikdienā”
6. martā, 10:16 Paziņojums par lokālplānojuma redakcijas nodošanu sabiedriskajai apspriešanai
5. martā, 10:06 AADSO aicina uz semināru par atkritumu apsaimniekošanu
20. februārī, 12:43 Iedzīvotāji var samazināt maksu par atkritumu izvešanu
31. janvārī, 09:46 Ja savlaicīgi neapmaksā apkures rēķinu, to sedz no priekšapmaksas
26. janvārī, 12:55 Tīrot katlus šķeldas katlumājā, sekmē to darbības efektivitāti
19. janvārī, 13:14 Renovēto māju iedzīvotāji par apkuri maksā krietni mazāk
1. janvārī, 00:00 Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa apsveikums Jaunajā gadā
27. novembrī, 14:18 “Daugavpils satiksme”: viena pasažiera pārvadājuma pašizmaksa pieaug līdz 1,56 eiro
10. novembrī, 12:57 Šogad oktobrī par apkuri maksāsim mazāk, pat bez valsts atbalsta
2. novembrī, 13:47 Informācija mājokļa pabalsta saņēmējiem
30. oktobrī, 09:45 Budžeta izveide: padomi un rīki
26. oktobrī, 14:51 “Lidl” akcija – viens no labākajiem veidiem, kā gudri iepirkties

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti