Frāzes, kuras nedrīkst teikt bērndārzniekiem 0

Sestdiena, 14 jan 2017, 17:04 Versija drukāšanai

Frāzes, kuras nedrīkst teikt bērndārzniekiem
Ja bērns ir nesen kā sācis apmeklēt bērnudārzu vai arī kādu laiku jau turp ik rītu dodas, bet joprojām viņam tur īsti nepatīk, nereti vecāki mēdz izteikt dažādas frāzes, domājot, ka mazais ar tām gūs uzmundrinājumu. Tomēr ir gluži pretēji, ja tu bērnu mānīsi vai biedēsi, sekas var būt vēl nopietnākas nekā vienkārši negribēšana iet uz dārziņu.


Lūk, "Ihappymama" piedāvā iepazīties ar 10 frāzēm, kuras visai bieži lieto vecāki, bet tās var kaitēt ātrai un nesāpīgai adaptācijai bērnudārzā! Dažas no tām bērnu biedē, citas – māna, bet tās visas kavē normāli iekļauties grupiņā un bērnudārza dzīves ritmā. Ja vēlies, lai bērns uz turieni dotos ar patiku, mēģini no šīm frāzēm atbrīvoties.

 

Mācies būt patstāvīgs, jo bērnudārzā neviens tevi nebaros. Šādā veidā vecāki bērnam veido negatīvu priekšstatu par dārziņu. Labāk saki: "Tu jau proti pats ēst. Tu jau tik liels esi! Man tā patīk skatīties, kā tu pats ēd!"

 

Tā, tā, nu, padalies ar mantiņu – dārziņā tev nāksies dalīties ar citiem! Tur visas mantas ir kopīgas. Bērnam šis nav arguments, bet, lai bērns spētu sadarboties ar citiem bērniem, viņam tas ir jāiemācās. Labāk saki: "Skaties, puisītis grib tavu rotaļlietu, iedosim viņam nedaudz paspēlēties. Viņš parotaļāsies un atdos tev to".

 

Neraudi, ja neapklusīsi – atdošu bērnudārzā! Tā vecāki biedē bērnu, radot par bērnudārzu sliktu iespaidu. Bērns var izdomāt, ka dārziņā ir slikti un tur viņu apbižos.

 

Nomierinies, citādāk atstāšu tevi pa nakti bērnudārzā! Atkal jau – bērns tiek biedēts vēl arī ar to, ka mamma vai tētis grib tikt vaļā no viņa, tātad, nemīl…

 

Tur nav nekā briesmīga! Nebaidies! Audzinātāja tev nedarīs pāri! "Ne" bērns nepieņem. Viņš dzird: "Ir jābaidās, dārziņā ir briesmīgi, bet audzinātāja var nodarīt pāri".

 

Es ar tevi pasēdēšu grupiņā! (ja vien patiešām nedomā to darīt). Tas ir apmāns. Mānot bērnu, vecāki paši sev rok bedri, jo ar laiku bērns viņiem pārstās ticēt, sākot mānīt pašu. Tādēļ, ja esi apsolījis pabūt ar bērnu grupiņā, paliec un neej prom, kamēr vien bērns tam nepiekritīs.

 

Es tev nopirkšu…, ja tu iesi uz dārziņu! Bērns pierod pie tā, ka katru reizi mamma kaut ko nopērk, bet ar laiku viņš sāk manipulēt un pieprasīt arvien vairāk un vairāk.

 

Jebkura kritika par audzinātājām, auklītēm vai par dārziņu kopumā, pat intonācija, bērna klātbūtnē nav pieļaujama. Ja bērns to dzird, viņam veidojas savs priekšstats par audzinātājām, kas balstīts uz vecāku teikto. Ja tu negatīvi atsaucies – tātad audzinātājas ir sliktas, tāpēc ar viņām palikt ir bīstami.

 

Neraudi! Skaties, citi bērni gan neraud! Bet tu… Nav vērts savu bērnu salīdzināt ar citiem. Nekad un nekādā gadījumā! Labāk pasaki: "Tev ir bēdīgi, ka nākas palikt bez mammas. Es arī pēc tevis skumšu!"

 

Bērnudārzā ir tik jautri! Tur ir tik daudz mantiņu! Tik daudz bērnu! Visi rotaļājas, priecājas! Šīs frāzes bērnā var raisīt paaugstinātas gaidas un radīt priekšstatu, ka dārziņš – tā ir izklaide, un tur no pirmās dienas būs tik lieliski. Tādēļ labāk sacīt taisnību, daudz "maigāk". Pabrīdini, ka ar visiem bērniem sākumā vajadzēs iepazīties, ka tur būs arī nodarbības un audzinātāja, kurā vajadzēs uzmanīgi klausīties.

0
Autors:DELFI
Foto:flickr.com

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

17. aprīlī, 17:58 Ar darbnīcām #DrošaLatvija viesojas reģionos, lai veicinātu noturību pret manipulācijām informatīvajā telpā
16. aprīlī, 14:24 “INŽENIERU ARSENĀLA” PIRMĀ GADADIENA - "1 GADS KĀ 1 DIENA"
3. aprīlī, 13:43 Nākamo apkures sezonu Daugavpils uzsāks ar zemāku tarifu
27. martā, 17:47 Daugavpils Inovāciju centrā aizritēja STEAM dienas
19. martā, 19:32 Stilīgas sarunas Daugavpilī
11. martā, 12:08 Izglītojoša izstāde “Kosmoss ikdienā”
6. martā, 10:16 Paziņojums par lokālplānojuma redakcijas nodošanu sabiedriskajai apspriešanai
5. martā, 10:06 AADSO aicina uz semināru par atkritumu apsaimniekošanu
20. februārī, 12:43 Iedzīvotāji var samazināt maksu par atkritumu izvešanu
31. janvārī, 09:46 Ja savlaicīgi neapmaksā apkures rēķinu, to sedz no priekšapmaksas
26. janvārī, 12:55 Tīrot katlus šķeldas katlumājā, sekmē to darbības efektivitāti
19. janvārī, 13:14 Renovēto māju iedzīvotāji par apkuri maksā krietni mazāk
1. janvārī, 00:00 Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa apsveikums Jaunajā gadā
27. novembrī, 14:18 “Daugavpils satiksme”: viena pasažiera pārvadājuma pašizmaksa pieaug līdz 1,56 eiro
10. novembrī, 12:57 Šogad oktobrī par apkuri maksāsim mazāk, pat bez valsts atbalsta

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti