"Rīgas satiksmes" nanotehnoloģiju lietā aizdomās turētie - Stunžāns, Bezkorovainijs un kāds revidents 0

Pirmdiena, 09 jan 2017, 10:00 Versija drukāšanai

"Rīgas satiksmes" nanotehnoloģiju lietā aizdomās turētie - Stunžāns, Bezkorovainijs un kāds revidents
Valsts policijas (VP) izmeklētajā tā dēvētajā SIA "Rīgas satiksmes" (RS) nanotehnoloģiju lietā aizdomās turamā statusu piemērojusi bijušajam RS darbiniekam Vjačeslavam Stunžānam, nanolīdzekļu piegādātājam Aleksandram Bezkorovainijam un revidentam Valērijam Baškirovam, vēsta TV3 raidījums "Nekā personīga".


Pagaidām paliek neskaidrs, kas saņēma 20% no RS samaksātās naudas, kas tikusi aizskaitīta tā saucamajiem "apdrošinātājiem", tomēr lietas publiskotāja Vita Baurovska iepriekš tika izteikusies, ka "summa tika nodota cilvēkam vārdā Boriss un nauda tika piegādāta uz Antonijas ielu", kur atrodoties "Baltijas apdrošināšanas nama" birojs.

 

Kā ziņots, VP izmeklētajā tā dēvētajā RS nanotehnoloģiju lietā iesaistītas četras personas un izkrāpti aptuveni 400 000 eiro.

 

Kā aģentūrai BNS apliecināja VP preses pārstāve Ilze Jurēvica, policija šajā lietā par aizdomās turētajām atzinusi trīs personas, savukārt vēl vienai personai piemērots statuss persona pret kuru sākts kriminālprocess. Aizdomās turētajiem piemēroti ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi, savukārt ceturtajai personai drošības līdzekļi nav noteikti.

 

Policija neatklāja, vai četrotne ir RS darbinieki, taču apliecināja, ka šīs personas ir Latvijas iedzīvotāji.

 

Izmeklēšanā noskaidrots, ka personu grupa, savstarpēji vienojoties ar iepriekš sarunātiem pretendentiem, noslēgtā līguma laikā par tīrīšanas līdzekļu piegādi organizēja nezināmas izcelsmes un kvalitātes produkcijas piegādi. Krāpšana notikusi, viltojot dokumentus, tādējādi iegūstot aptuveni 400 000 eiro.

 

Ņemot vērā, ka izmeklēšana turpinās, policija šobrīd nekomentē vai lietā RS ir piemērots cietušā statuss.

 

Tāpat lietā joprojām notiek policijas sadarbība ar ārvalstu tiesībsargājošām iestādēm.

 

Ņemot vērā Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldes (ENAP) pieredzi šāda veida lietu izmeklēšanā, kā arī nepieciešamību īstenot starptautisko sadarbību lietas izmeklēšanā, lietu tika nolemts nodot izmeklēšanai ENAP.

 

TV3 raidījums "Nekā personīga" 2015.gada 1.februārī vēstīja, ka RS, iespējams, notikusi krāpšana saistībā ar tīrīšanas līdzekļu iegādi - esot maksāts par ķīmiskajiem līdzekļiem, kuru vietā to iepakojumos piegādāts ūdens.

 

Reaģējot uz televīzijā izskanējušo informāciju par nanotehnoloģisko līdzekļu iegādi sabiedrisko transportlīdzekļu tīrīšanai un apstrādei, RS ierosināja dienesta pārbaudi, kurā mazgāšanas līdzekļu iepirkumos nekādus pārkāpumus nekonstatēja. Visi mazgāšanas līdzekļu iepirkumi notikuši atbilstoši ārējiem un iekšējiem normatīviem, toreiz pārbaudes rezultātiem veltītā preses konferencē sacīja RS Administratīvo resursu pārvaldības direktore Elīna Epalte-Drulle. Tomēr uz laiku, kamēr citās valsts institūcijās - prokuratūrā un Valsts ieņēmumu dienestā (VID) - notika izmeklēšana saistībā ar šo jautājumu, tika lemts atstādināt no darba pienākumu pildīšanas RS Tehniskās kontroles daļas priekšnieka vietnieku Vjačeslavu Stunžānu, kurš, kā ziņoja "Nekā personīga", bijis iesaistīts iespējamā krāpšanas shēmā.

 

"Nekā personīga" atsaucās uz lietā iesaistītā uzņēmuma SIA "Vialeks" valdes locekli Vitu Baurovsku. Pēc raidījuma sižetiem Rīgas mērs Nils Ušakovs (S) sociālajos tīklos publiskoja, pēc viņa apgalvotā, Baurovskas vēstuli un video, kurā viņa noliedza sevis iepriekš teikto. Video bija redzams, kā Baurovska no lapiņas lasa tekstu, apgalvojot, ka "intervijā atspoguļotais nav ne ar ko pamatojams, tie ir tikai mani vārdi emocionālā un psiholoģiskā stāvokļa iespaidā". "Nekā personīga" producenti gan pieļāva, ka pašvaldība varētu būt izdarījusi spiedienu uz Baurovsku, kādēļ arī tapis šāds video. Šis Ušakova gājiens izpelnījās plašu rezonansi sabiedrībā, norādot uz to kā "klaji neveiksmīgu PR gājienu".

 

Tikmēr VID, 2015.gada jūnijā noslēdzot pārbaudi RS nanotehnoloģiju lietā, atzina iepirkumu par nenotikušu. Kā vēstīja "Nekā personīga", VID neviens neesot spējis sniegt ticamus pierādījumus, ka dārgie tīrīšanas līdzekļi pirkti un nogādāti RS, tādēļ uzņēmumam varētu nākties valsts budžetā atmaksāt nodokļus 100 000 eiro apmērā.

0
Autors:BNS
Foto:pexels.com

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

Vakar, 17:47 Daugavpils Inovāciju centrā aizritēja STEAM dienas
19. martā, 19:32 Stilīgas sarunas Daugavpilī
11. martā, 12:08 Izglītojoša izstāde “Kosmoss ikdienā”
6. martā, 10:16 Paziņojums par lokālplānojuma redakcijas nodošanu sabiedriskajai apspriešanai
5. martā, 10:06 AADSO aicina uz semināru par atkritumu apsaimniekošanu
20. februārī, 12:43 Iedzīvotāji var samazināt maksu par atkritumu izvešanu
31. janvārī, 09:46 Ja savlaicīgi neapmaksā apkures rēķinu, to sedz no priekšapmaksas
26. janvārī, 12:55 Tīrot katlus šķeldas katlumājā, sekmē to darbības efektivitāti
19. janvārī, 13:14 Renovēto māju iedzīvotāji par apkuri maksā krietni mazāk
1. janvārī, 00:00 Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa apsveikums Jaunajā gadā
27. novembrī, 14:18 “Daugavpils satiksme”: viena pasažiera pārvadājuma pašizmaksa pieaug līdz 1,56 eiro
10. novembrī, 12:57 Šogad oktobrī par apkuri maksāsim mazāk, pat bez valsts atbalsta
2. novembrī, 13:47 Informācija mājokļa pabalsta saņēmējiem
30. oktobrī, 09:45 Budžeta izveide: padomi un rīki
26. oktobrī, 14:51 “Lidl” akcija – viens no labākajiem veidiem, kā gudri iepirkties

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti