Vēl šogad plāno izsludināt iepirkumu Liepājas cietuma būvniecībai 0

Pirmdiena, 12 dec 2016, 15:23 Versija drukāšanai

Vēl šogad plāno izsludināt iepirkumu Liepājas cietuma būvniecībai
Līdz 2016. gada beigām tiks izsludināts būvniecības iepirkums jaunajam cietuma kompleksam Liepājā, bet būvniecību plānots sākt līdz 2017. gada nogalei, informēja Tieslietu ministrija (TM).


Liepājas cietums ir viens no svarīgākajiem sabiedriski nozīmīgajiem būvniecības objektiem pēdējā desmitgadē, sacījis TM valsts sekretārs Raivis Kronbergs, uzsverot, ka tā būvniecība iezīmē atbildīgas sociālās politikas īstenošanu Latvijā, ilgtermiņā rūpējoties par drošāku sabiedrību.

 

"Tā būs mūsdienu prasībām atbilstoša ieslodzījuma vieta, kas nodrošinās maksimālu drošību gan darbiniekiem, gan sabiedrībai, gan arī pašiem ieslodzītajiem. Ir svarīgi ne tikai sodīt, bet arī nodrošināt šo cilvēku sekmīgu un visiem drošu atgriešanos sabiedrībā. Arī finansiāli ilgtermiņā valsts iegūs, jo tiks slēgti trīs novecojuši cietumi, kuru uzturēšanai un drošības nodrošināšanai ik gadu tērējam milzīgus līdzekļus," situāciju izklāstījis TM valsts sekretārs.

 

Liepājas cietuma projekta būvniecību uzraudzīs Tiesu namu aģentūra (TNA). Aģentūras valdes locekle Santa Sausiņa apstiprinājusi, ka "TNA ir veikusi visus nepieciešamos priekšdarbus, lai pārņemtu projekta īstenošanu un uzsāktu organizēt Liepājas cietuma būvniecības procesu". Līdz 2016. gada beigām plānots izsludināt būvniecības projekta iepirkumu. Sausiņa norādījusi, ka Liepājas cietums būs lielākais un līdz šim nozīmīgākais nekustamo īpašumu projekts, ko īstenojusi TNA.

 

TNA sadarbosies gan ar igauņu kolēģiem, kuri īstenojuši līdzīgus ieslodzījuma vietu projektus, gan ar Ieslodzījuma vietu pārvaldi, gan ar valsts un nevalstiskajām organizācijām, kuras ir saistītas ar Latvijas ieslodzījuma vietu sistēmas uzturēšanu un resocializācijas īstenošanu ilgtermiņā.

 

Resocializācijas projektu īstenošanas nozīmi Latvijā uzsvērusi arī Ieslodzījuma vietu pārvaldes priekšniece Ilona Spure, piebilstot, ka "Latvijā ir salīdzinoši augsts to ieslodzīto īpatsvars, kas pēc nokļūšanas brīvībā izdara atkārtotus noziegumus, nodarot kaitējumu sabiedrībai". Viņa skaidrojusi, ka no cietumos ieslodzītajiem regulāri tiek saņemtas sūdzības par nepieņemamiem dzīvošanas apstākļiem, pieprasot naudas kompensācijas no valsts. "Tas norāda uz nepieciešamību īstenot gan ieslodzījuma vietu atjaunošanas projektus, gan ieguldīt vairāk resursus resocializācijā, veicinot ieslodzīto izglītības līmeņa celšanu un sekmīgāku integrēšanos sabiedrībā un darba tirgū. Tādēļ ir svarīgi piebilst, ka Liepājas cietumā ir īpaši piedomāts par ieslodzīto resocializācijas un nodarbinātības iespējām," klāstījusi Spure.

 

Jau ziņots, ka Liepājas cietumā paredzētas vietas 1200 ieslodzītajiem. Visā kompleksā ietilpst astoņas dažādas ēkas. Kopējā teritorijas platība ir 305 116 kvadrātmetri, bet kopējais apbūves laukums – 64 053,7 kvadrātmetri. Jaunā cietuma kopējā telpu platība būs 51 407,4 kvadrātmetri.

 

Plānots, ka cietuma komplekss atradīsies 5,6 kilometru attālumā no Liepājas centra. Tajā ietilps ieslodzīto dzīvojamie korpusi, plašs nodarbinātības centrs ar darba iespējām ieslodzītajiem, izglītības centrs ar telpām garīgām un sporta nodarbībām, daudzfunkcionāla ēka ieslodzīto pieņemšanai, medicīnas daļa, pastiprināta režīma aizturēšanas telpas, sanāksmju un personāla ēdnīca un citas palīgtelpas.

 

Jaunā cietuma kompleksa projektētājs ir SIA "Rem Pro". Uzņēmums projekta izstrādē sadarbojies ar Igaunijas Valsts nekustamo īpašumu aģentūru, pārņemot viņu pieredzi jaunu cietumu būvniecībā. Igaunija pēc neatkarības atgūšanas šobrīd būvē jau trešo jauno ieslodzījuma vietu, informē TM.

0
Autors:Delfi.lv
Foto:BNS

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

Vakar, 17:47 Daugavpils Inovāciju centrā aizritēja STEAM dienas
19. martā, 19:32 Stilīgas sarunas Daugavpilī
11. martā, 12:08 Izglītojoša izstāde “Kosmoss ikdienā”
6. martā, 10:16 Paziņojums par lokālplānojuma redakcijas nodošanu sabiedriskajai apspriešanai
5. martā, 10:06 AADSO aicina uz semināru par atkritumu apsaimniekošanu
20. februārī, 12:43 Iedzīvotāji var samazināt maksu par atkritumu izvešanu
31. janvārī, 09:46 Ja savlaicīgi neapmaksā apkures rēķinu, to sedz no priekšapmaksas
26. janvārī, 12:55 Tīrot katlus šķeldas katlumājā, sekmē to darbības efektivitāti
19. janvārī, 13:14 Renovēto māju iedzīvotāji par apkuri maksā krietni mazāk
1. janvārī, 00:00 Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa apsveikums Jaunajā gadā
27. novembrī, 14:18 “Daugavpils satiksme”: viena pasažiera pārvadājuma pašizmaksa pieaug līdz 1,56 eiro
10. novembrī, 12:57 Šogad oktobrī par apkuri maksāsim mazāk, pat bez valsts atbalsta
2. novembrī, 13:47 Informācija mājokļa pabalsta saņēmējiem
30. oktobrī, 09:45 Budžeta izveide: padomi un rīki
26. oktobrī, 14:51 “Lidl” akcija – viens no labākajiem veidiem, kā gudri iepirkties

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti