"16+1" valstu biznesa forumā Latvija centīsies paplašināt ekonomisko sadarbību ar Ķīnu 0

Ceturtdiena, 03 nov 2016, 15:23 Versija drukāšanai

"16+1" valstu biznesa forumā Latvija centīsies paplašināt ekonomisko sadarbību ar Ķīnu
Šajā nedēļas nogalē Rīgā notiekošajā "16+1" valstu biznesa forumā Latvija centīsies paplašināt ekonomisko sadarbību ar Ķīnu.


Šodien preses konferencē par "16+1" biznesa forumu ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens (V) stāstīja, ka šogad Latvijas un Ķīnas ekonomiskās attiecības piedzīvo augstāko punktu abu valstu sadarbības pastāvēšanas vēsturē. Tāpēc Latvija "16+1" valstu biznesa forumā akcentēs vairākas sadarbības iespējas ar Ķīnu.

 

Pēc ministra teiktā, Latvijai prioritārs jautājums būs par sadarbību transporta jomā. "Tā kā biznesa forumā kā novērotāji piedalīsies Baltkrievijas pārstāvji, Latvijai būs svarīgi runāt par tiem jautājumiem, kas saistīti ar Ķīnas kravu tālāku nogādāšanu no Baltkrievijas loģistikas centra "Lielais akmens" uz Latviju. Tāpat plānots runāt par sadarbības attīstīšanu aviācijas jomā, piemēram, tiešajiem avioreisiem starp Ķīnu un Latviju, tādējādi arī veicinot sadarbību tūrisma jomā," informēja Ašeradens.

 

Pēc ekonomikas ministra teiktā, patlaban Latvijā gadā ierodas aptuveni 13 000-15 000 tūristu no Ķīnas, kas ir neliels skaits, tāpēc, lai to vismaz trīskāršotu, tūristu piesaistē varētu palīdzēt tiešo avioreisu nodrošināšana starp abām valstīm. Sākotnēji tie varētu būt čarterreisi, bet vēlāk arī pastāvīgie reisi. Ašeradens arī norādīja, ka Rīgā varētu panākt vienošanos par "Visa" un "Mastercard" līdzvērtīgās Ķīnas nacionālās maksājumu sistēmas "Union Pay" ieviešanu Latvijā, kas Ķīnas tūristiem ļautu Latvijā norēķināties ar sev zināmās "Union Pay" sistēmas palīdzību.

 

"16+1" valstu biznesa forumā plānots pārrunāt arī sadarbību ar Ķīnas e-komercijas uzņēmuma "Alibaba Group", kas Ķīnā pilda tādas pašas funkcijas kā Eiropā "Amazon" vai "Ebay".

 

Ašeradens piebilda, ka biznesa forumā tiks runāts par investīciju piesaisti no Ķīnas. "Patlaban Ķīnas uzņēmumi meklē iespējas sadarboties ar Rīgas ostu, tāpat ieceru līmenī ir daži citi projekti transporta un loģistikas sektorā. Ķīnas investorus arī varētu interesēt preču ražošana Latvijā, ko piegādāt Eiropas tirgum. Vairākas kompānijas jau paudušas gatavību darboties Latvijā," piebilda ekonomikas ministrs.

 

Biznesa forumā tiks arī parakstīts līgums par "16+1" investīciju fonda izveidi, ko konceptuāli atbalstījusi arī Latvijas valdība. Šis fonds plāno atbalstīt "16+1" valstu iniciatīvas.

 

Pēc ekonomikas ministra teiktā, "16+1" biznesa forumā tiks spriests par sadarbību finanšu sektorā, par eksporta veicināšanu, par sadarbību izglītības jomā utt.

 

Ašeradens arī informēja, ka biznesa foruma laikā tiks paplašināta Latvijas un Ķīnas līgumtiesiskā bāze, jo plānots parakstīt vairākus starpvalstu līgumus, piemēram, tūrisma jomā, mazo un vidējo uzņēmumu atbalsta jomā, par kopējas domnīcas izveidi, par sadarbību jaunā Zīda ceļa iniciatīvā, importa sertifikātu lietošanu, transporta tīklu integrāciju, kā arī tiks parakstīts memorands par ostu industriālo parku sadarbību. "Visi šie līgumi formalizēs abu valstu biznesa sabiedrības attiecības," uzsvēra ekonomikas ministrs.

 

Savukārt Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) direktors Andris Ozols informēja, ka kopumā "16+1" valstu biznesa forumā reģistrējušies 862 cilvēki, no tiem 314 ir no Latvijas, bet 296 no Ķīnas. Tajā pašā laikā Ozols uzsvēra, ka šis nebūs Latvijas un Ķīnas biznesa forums, bet plašāks biznesa forums, kurā piedalīsies arī 278 pārstāvji no citām valstīm.

 

LIAA direktors stāstīja, ka biznesa forumā plānota plašā programma un tajā uzstāsies virkne uzņēmēju - tostarp uzņēmumu "Alibaba Group", "Union Pay", "Huawei" u.c. pārstāvji.

 

Pēc Ozola teiktā, kopumā biznesa foruma rīkošana Latvijai izmaksā 190 000 eiro.

 

BNS jau rakstīja, ka no 4. līdz 6.novembrim Rīgā norisināsies "16+1" valstu biznesa forums, kas pulcēs 17 valstu premjerus un 750 augsta līmeņa valsts un uzņēmējdarbības pārstāvjus.

 

"Foruma atklāšanas ceremonijā uzstāsies Ķīnas un Latvijas premjerministri, un ar savu klātbūtni to pagodinās visu 17 valstu premjerministri ar pavadošajām delegācijām," atzīmēja LIAA.

 

LIAA norāda, ka forums privātajam sektoram un valsts institūcijām ir laba platforma savstarpējās sadarbības un valsts ekonomiku izaugsmes veicināšanai starp Centrāleiropas un Austrumeiropas valstīm un Ķīnu.

 

Centrāleiropas un Austrumeiropas valstu un Ķīnas sadarbības formātā "16+1" notiekošo biznesa forumu rīko Ekonomikas ministrija un LIAA sadarbībā ar Ķīnas Komercministriju.

0
Autors:BNS
Foto:Stock.XCHNG

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

17. aprīlī, 17:58 Ar darbnīcām #DrošaLatvija viesojas reģionos, lai veicinātu noturību pret manipulācijām informatīvajā telpā
16. aprīlī, 14:24 “INŽENIERU ARSENĀLA” PIRMĀ GADADIENA - "1 GADS KĀ 1 DIENA"
3. aprīlī, 13:43 Nākamo apkures sezonu Daugavpils uzsāks ar zemāku tarifu
27. martā, 17:47 Daugavpils Inovāciju centrā aizritēja STEAM dienas
19. martā, 19:32 Stilīgas sarunas Daugavpilī
11. martā, 12:08 Izglītojoša izstāde “Kosmoss ikdienā”
6. martā, 10:16 Paziņojums par lokālplānojuma redakcijas nodošanu sabiedriskajai apspriešanai
5. martā, 10:06 AADSO aicina uz semināru par atkritumu apsaimniekošanu
20. februārī, 12:43 Iedzīvotāji var samazināt maksu par atkritumu izvešanu
31. janvārī, 09:46 Ja savlaicīgi neapmaksā apkures rēķinu, to sedz no priekšapmaksas
26. janvārī, 12:55 Tīrot katlus šķeldas katlumājā, sekmē to darbības efektivitāti
19. janvārī, 13:14 Renovēto māju iedzīvotāji par apkuri maksā krietni mazāk
1. janvārī, 00:00 Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa apsveikums Jaunajā gadā
27. novembrī, 14:18 “Daugavpils satiksme”: viena pasažiera pārvadājuma pašizmaksa pieaug līdz 1,56 eiro
10. novembrī, 12:57 Šogad oktobrī par apkuri maksāsim mazāk, pat bez valsts atbalsta

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti