Mežos atcelts ugunsnedrošais periods 0

Pirmdiena, 12 sep 2016, 07:37 Versija drukāšanai

Mežos atcelts ugunsnedrošais periods
No pirmdienas, 12.septembra, Valsts meža dienests (VMD) atceļ 2.maijā izsludināto ugunsnedrošo laikposmu mežā, jo iestājies vēsāks un lietaināks laiks, kad ugunsgrēka izcelšanās un izplatīšanās iespēja mežā būtiski samazinās, aģentūru BNS informēja VMD pārstāvji.


Tāpat VMD norāda, ka augusta otrajā pusē un septembrī strauji samazinājās reģistrēto meža ugunsgrēku skaits. Šogad Latvijā dzēsti aptuveni 600 meža ugunsgrēki salīdzinājumā ar 669 ugunsnelaimēm pagājušajā sezonā. Šogad kopējā uguns skartā platība meža zemēs ir 309 hektāri.

 

Šajā gadā lielākais meža ugunsgrēku skaits, līdzīgi kā iepriekšējos gados, reģistrēts Rīgas reģionālajā virsmežniecībā - 282 gadījumi, kas veido 47,4% no kopējā meža ugunsgrēku skaita valstī, savukārt kopējā uguns skartā platība Pierīgā ir 127 hektāri. Otrajā vietā meža ugunsgrēku skaita ziņā ir Dienvidlatgales virsmežniecība, kur tikuši dzēsti 113 meža ugunsgrēki ar kopējo platību 32 hektāri.

 

Lielākais šī gada meža ugunsgrēks bija Sēlijas virsmežniecībā, kur, domājams kūlas dedzināšanas rezultātā, izcēlās ugunsgrēks 17,81 hektāru platībā, no tiem 13,93 hektāri bija jaunaudzes.

 

Kā norāda Meža un vides aizsardzības daļas vadītāja vietnieks Zigmunds Jaunķiķis, visbiežākais meža ugunsgrēku izcelšanās iemesls ir cilvēku neuzmanīga rīcība ar uguni. Meža ugunsgrēku ikgadējā dinamika pēdējos divos gados saistīta ar agru sniega segas pazušanu pavasarī, kas veicina kūlas ugunsgrēku izplatības pieaugumu, un samērā siltu laiku vasarā.

 

VMD pateicas sadarbības partneriem - Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestam, Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem, AS "Latvijas Valsts meži", SIA "Rīgas meži", kā arī ikvienam apzinīgam meža apmeklētājam par atsaucību un atbalstu meža ugunsgrēku atklāšanā, dzēšanā un uzraudzībā.

 

Vienlaikus VMD Meža un vides aizsardzības daļas speciālisti atgādina, ka, neskatoties uz meža ugunsnedrošā laikposma beigšanos, mežā ir aizliegts dedzināt atkritumus, ciršana atlikumus vai kurināt ugunskuru tuvāk par diviem metriem no augošiem kokiem, dedzināt vai kurināt ugunskuru, ja kūdras slānis ir biezāks par 0,5 metriem.

 

Saskaņā ar Zemkopības ministrijas aplēsēm Latvijā vienā meža ugunsgrēkā ik gadu uguns skar vidēji 1,3 hektārus meža platības. Savukārt ugunsgrēku dēļ mežam tiek nodarīti zaudējumi vidēji ap 425 000 eiro gadā.

0
Autors:BNS
Foto:BNS foto

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

17. aprīlī, 17:58 Ar darbnīcām #DrošaLatvija viesojas reģionos, lai veicinātu noturību pret manipulācijām informatīvajā telpā
16. aprīlī, 14:24 “INŽENIERU ARSENĀLA” PIRMĀ GADADIENA - "1 GADS KĀ 1 DIENA"
3. aprīlī, 13:43 Nākamo apkures sezonu Daugavpils uzsāks ar zemāku tarifu
27. martā, 17:47 Daugavpils Inovāciju centrā aizritēja STEAM dienas
19. martā, 19:32 Stilīgas sarunas Daugavpilī
11. martā, 12:08 Izglītojoša izstāde “Kosmoss ikdienā”
6. martā, 10:16 Paziņojums par lokālplānojuma redakcijas nodošanu sabiedriskajai apspriešanai
5. martā, 10:06 AADSO aicina uz semināru par atkritumu apsaimniekošanu
20. februārī, 12:43 Iedzīvotāji var samazināt maksu par atkritumu izvešanu
31. janvārī, 09:46 Ja savlaicīgi neapmaksā apkures rēķinu, to sedz no priekšapmaksas
26. janvārī, 12:55 Tīrot katlus šķeldas katlumājā, sekmē to darbības efektivitāti
19. janvārī, 13:14 Renovēto māju iedzīvotāji par apkuri maksā krietni mazāk
1. janvārī, 00:00 Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa apsveikums Jaunajā gadā
27. novembrī, 14:18 “Daugavpils satiksme”: viena pasažiera pārvadājuma pašizmaksa pieaug līdz 1,56 eiro
10. novembrī, 12:57 Šogad oktobrī par apkuri maksāsim mazāk, pat bez valsts atbalsta

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti