ZM apzinātikropļo informāciju saistībā ar suņu reģistrāciju? 0

Piektdiena, 05 aug 2016, 12:54 Versija drukāšanai

ZM apzinātikropļo informāciju saistībā ar suņu reģistrāciju?
Zemkopības ministrija (ZM) apzināti izplata izkropļotu informāciju, lai maldinātu sabiedrību un attaisnotu suņu reģistrācijas likumprojekta izstrādi šauras grupas interešu realizācijas nolūkā, uzskata Latvijas Veterinārārstu biedrība (LVB).


Biedrības valdes priekšsēdētāja Māra Viduža norādīja, ka suņa īpašnieks pats var veikt dzīvnieka reģistrāciju, neiesaistot veterinārārstu. Informācijas izplatīšana, ka procesā obligāti jāiesaista veterinārārsts, kura pakalpojums ir dārgs, pēc viņas teiktā, ir ZM pārdomāta taktika sabiedrības maldināšanā.

 

LVB arī noraida ZM pārmetumus veterinārārstiem par suņu reģistrācijas maksas dārdzību un norāda, ka reģistrācijas maksa pilda pašas ministrijas pakļautības iestādes - Lauksaimniecības datu centra (LDC) kasi. Iekasētā summa pie valstī reģistrētā suņu skaita, pēc LVB aplēsēm, varētu būt pārsniegusi 300 tūkstošus eiro.

 

Viduža stāstīja, ka prasītos 7,11 eiro suņa īpašnieks var pats ar pārskaitījumu samaksāt LDC norādītajā kontā. Pēc tam viņš personīgi var doties reģistrēt savu suni ZM Klientu apkalpošanas centros vai vietējā pašvaldībā, ja tai ir noslēgts līgums par tiesībām reģistrēt dzīvnieku datu bāzē. Savukārt, ja suņa īpašnieks vēlas komfortu, visu augstākminēto var uzticēt veikt veterinārārstam, pie kura šis pakalpojums izmaksātu aptuveni divus līdz piecus eiro. Pēc LVB sniegtās informācijas, jāņem vērā, ka gandrīz visi veterinārārsti ir pievienotās vērtības nodokļa maksātāji.

 

Aģentūra BNS jau rakstīja, ka, pēc ZM paustā, Veterinārmedicīnas likuma grozījumu mērķis saistībā ar suņu reģistrāciju ir paplašināt to personu loku, kuras var veikt suņu apzīmēšanu ar mikroshēmu un reģistrēšanu Lauksaimniecības datu centra datubāzē, kā arī samazināt ar suņu apzīmēšanu un reģistrāciju saistītās izmaksas. Tādējādi suņu īpašniekiem būšot iespēja izvēlēties sev pieejamāko un izdevīgāko pakalpojumu, un arī suņu īpašniekiem lauku teritorijā tiks nodrošināts tikpat pieejams pakalpojums kā pilsētās esošiem suņu īpašniekiem.

 

Pašlaik mājas (istabas) dzīvnieku apzīmēšana ir atļauta tikai praktizējošiem veterinārārstiem, turklāt praktizējošs veterinārārsts ir vienīgais, kas var pilnībā nodrošināt istabas dzīvnieka apzīmēšanas un reģistrācijas pakalpojumu. Turpretī likumprojekts paredz, ka ar suņu apzīmēšanu varēs nodarboties ne tikai praktizējoši veterinārārsti, bet arī Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) valsts vecākie inspektori un valsts inspektori, kā arī normatīvajos aktos noteiktā kārtībā apmācītas personas.

 

Jau ziņots, ka Konkurences padome (KP) neatbalsta ZM likumprojekta turpmāku virzību. KP secinājusi, ka PVD iesaistīšanās veterinārmedicīnas tirgū, piedāvājot suņu čipēšanas maksas pakalpojumu, potenciāli radītu tirgus kropļojuma riskus un negatīvas sekas gan uzņēmējdarbības videi, gan arī ilgtermiņā patērētāju interesēm, tādējādi tā nav atbalstāma.

 

Arī LVB aicina ZM atsaukt korupcijas riskus un iespējamu interešu konfliktu saturošus grozījumus Veterinārmedicīnas likumā, jo KP un Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) sniegtajos atzinumos konstatēts, ka likumprojekts "Grozījumi Veterinārmedicīnas likumā" var radīt interešu konflikta un korupcijas riskus.

 

Valdība 28.jūnijā atbalstīja suņu obligātās čipēšanas termiņa pagarināšanu par pusgadu un atļāva to veikt arī PVD pārstāvjiem. Valdības sēdē nebija iebildumu par to, ka termiņu nepieciešams par pusgadu pagarināt, pat vairāk - tika uzdots jautājums vai pusgada laikā varēs paspēt reģistrēt visus Latvijas suņus. Taču norisinājās diskusija par to vai čipēšanu atļaut veikt arī PVD inspektoriem vai pilnvarot veterinārārstiem. Mērķis šādai rīcībai būtu samazināt izmaksas laukos dzīvojošajiem. PVD pārstāve valdības sēdē norādīja, ka viena suņa čipēšana varētu izmaksāt aptuveni 15 eiro.

 

Vairāku organizāciju pārstāves sēdē iebilda pret čipēšanas funkcijas uzticēšanu PVD, minot argumentus kā "tas ir politisks lēmums" un " čipēšana jāveic tikai profesionāļiem", kā arī norādot uz to, ka PVD ir kontroles institūcija, nevis izpildvara.

 

Uz to gan sēdes vadītāja, finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS) atbildēja, ka visi lēmumi, kas tiek pieņemti Ministru kabinetā, ir politiskas dabas, un ka viņa nesaredz iemeslus, lai PVD nevarētu uzticēt vienreizēju funkciju veikt čipēšanu. Viņa arī atgādināja, ka mērķis ir samazināt izmaksas un atvieglot procesu iedzīvotājiem.

0
Autors:BNS
Foto:pexels.com

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

Vakar, 17:47 Daugavpils Inovāciju centrā aizritēja STEAM dienas
19. martā, 19:32 Stilīgas sarunas Daugavpilī
11. martā, 12:08 Izglītojoša izstāde “Kosmoss ikdienā”
6. martā, 10:16 Paziņojums par lokālplānojuma redakcijas nodošanu sabiedriskajai apspriešanai
5. martā, 10:06 AADSO aicina uz semināru par atkritumu apsaimniekošanu
20. februārī, 12:43 Iedzīvotāji var samazināt maksu par atkritumu izvešanu
31. janvārī, 09:46 Ja savlaicīgi neapmaksā apkures rēķinu, to sedz no priekšapmaksas
26. janvārī, 12:55 Tīrot katlus šķeldas katlumājā, sekmē to darbības efektivitāti
19. janvārī, 13:14 Renovēto māju iedzīvotāji par apkuri maksā krietni mazāk
1. janvārī, 00:00 Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa apsveikums Jaunajā gadā
27. novembrī, 14:18 “Daugavpils satiksme”: viena pasažiera pārvadājuma pašizmaksa pieaug līdz 1,56 eiro
10. novembrī, 12:57 Šogad oktobrī par apkuri maksāsim mazāk, pat bez valsts atbalsta
2. novembrī, 13:47 Informācija mājokļa pabalsta saņēmējiem
30. oktobrī, 09:45 Budžeta izveide: padomi un rīki
26. oktobrī, 14:51 “Lidl” akcija – viens no labākajiem veidiem, kā gudri iepirkties

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti