LDDK: Lielbritānijas izstāšanās no ES Latvijai nav labs lēmums, taču sadarbība turpināsies 0

Piektdiena, 24 jūn 2016, 13:33 Versija drukāšanai

LDDK: Lielbritānijas izstāšanās no ES Latvijai nav labs lēmums, taču sadarbība turpināsies
Lielbritānijas referenduma rezultāts par izstāšanos no Eiropas Savienības (ES) no Latvijas skatu punkta nav labs lēmums, taču abu valstu uzņēmēji arī turpmāk atradīs savstarpējās sadarbības formas, aģentūrai BNS sacīja Latvijas Darba devēju konfederācijas (LDDK) ģenerāldirektore Līga Meņģelsone.


"No Latvijas skatu punkta raugoties, tas noteikti nav labs lēmums, jo, protams, ka Lielbritānija vienmēr Latvijai ir bijusi labs sadarbības un tirdzniecības partneris - varbūt ne pats lielākais, bet, katrā gadījumā, tāds labs, stabils un paredzams. Šā brīža situācija, protams, daudz ko pamainīs konkrētās loģistikas rutīnā, bet pārsteidzīgi vēl neko negribas vērtēt. [Uzņēmēji] noteikti atradīs tās īstās formās, kādā veidā gan šajā brīdī, gan arī ilgtermiņā sadarboties," teica Meņģelsone, piebilstot, ka par spīti, iespējams, nelielām barjerām abu valstu tirdzniecības sakari turpināsies.

 

Viņa piebilda, ka referendums lielā mērā parāda šā brīža situāciju un noskaņojumu Lielbritānijā. LDDK piektdien pēc referenduma rezultātu publiskošanas sazinājās ar Lielbritānijas Darba devēju konfederāciju, kura šobrīd pārvērtē izstāšanās no ES tālāko ietekmi uz Lielbritānijas mazo un vidējo uzņēmēju biznesa eksportspējīgo pusi. Taču kopumā Lielbritānijas uzņēmēji nākotnē raugās cerīgi un domā, ka spēs adaptēties.

 

Meņģelsone piebilda, ka Lielbritānijas lēmuma par izstāšanos no ES dēļ Latvijas uzņēmējdarbības vidē visvairāk cietīs tās nozares, kuras tiešā veidā sadarbojās ar Lielbritāniju, piemēram, kokrūpniecība. Vienlaikus, zinot visus iespējamos tirdzniecības nolīgumus starp abām valstīm, nekādām lielām problēmām nevajadzētu būt. "Vairāk uztrauc finanšu tirgus stabilitāte, jo Lielbritānijas mārciņa, protams, ir noreaģējusi uz šo lēmumu un sasniegusi savu zemāko punktu kopš 1958.gada," teica LDDK ģenerāldirektore, sacīja Meņģelsone, paužot bažas par Lielbritānijas lēmuma tālāko ietekmi uz ekonomiku kopumā.

 

LDDK ģenerāldirektore piebilda, ka Lielbritānijas izstāšanās no ES ir vēl viens signāls Latvijai, ka nepieciešams mazināt Latvijas atkarību no ES fondiem. "Lielbritānija ir lielais maksātājs ES fondā, Latvija ir saņēmējs. (..) Jau šobrīd Nacionālās trīspusējās sadarbības padomes sēžu ietvaros, runājot par budžetu un nodokļu politiku, mēs esam uzsvēruši, ka Latvijai ir jāskatās ilgtermiņā, ka valsts tik lielā mērā nedrīkst būt atkarīga no fondiem. Ir jāspēj veidot tāda nodokļu politika, kas veicina tautsaimniecību, kurai, ja vajadzīgs, ir nepieciešamas ļoti minimālas ārējās dotācijas," teica Meņģelsone.

 

Aģentūra BNS jau vēstīja, ka Lielbritānijas izstāšanos no ES atbalstījuši 51,9% referenduma dalībnieku. Par izstāšanos nobalsojuši 17,4 miljoni referenduma dalībnieku, bet par palikšanu ES - 16,1 miljons. Līdz ar to izstāšanās piekritēju balsu pārsvars ir nepilni 1,3 miljoni.

 

LDDK ir Latvijas lielākā darba devēju organizācija. Tās biedri nodarbina 43% no visiem Latvijas darbaspējīgajiem iedzīvotājiem.

0
Autors:BNS
Foto:Stock.XCHNG

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

22. aprīlī, 09:16 No 1. jūlija tekstilizstrādājumiem tiks piemērots jauns nodoklis. Kas notiks ar apģērbu cenām?
17. aprīlī, 17:58 Ar darbnīcām #DrošaLatvija viesojas reģionos, lai veicinātu noturību pret manipulācijām informatīvajā telpā
16. aprīlī, 14:24 “INŽENIERU ARSENĀLA” PIRMĀ GADADIENA - "1 GADS KĀ 1 DIENA"
3. aprīlī, 13:43 Nākamo apkures sezonu Daugavpils uzsāks ar zemāku tarifu
27. martā, 17:47 Daugavpils Inovāciju centrā aizritēja STEAM dienas
19. martā, 19:32 Stilīgas sarunas Daugavpilī
11. martā, 12:08 Izglītojoša izstāde “Kosmoss ikdienā”
6. martā, 10:16 Paziņojums par lokālplānojuma redakcijas nodošanu sabiedriskajai apspriešanai
5. martā, 10:06 AADSO aicina uz semināru par atkritumu apsaimniekošanu
20. februārī, 12:43 Iedzīvotāji var samazināt maksu par atkritumu izvešanu
31. janvārī, 09:46 Ja savlaicīgi neapmaksā apkures rēķinu, to sedz no priekšapmaksas
26. janvārī, 12:55 Tīrot katlus šķeldas katlumājā, sekmē to darbības efektivitāti
19. janvārī, 13:14 Renovēto māju iedzīvotāji par apkuri maksā krietni mazāk
1. janvārī, 00:00 Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa apsveikums Jaunajā gadā
27. novembrī, 14:18 “Daugavpils satiksme”: viena pasažiera pārvadājuma pašizmaksa pieaug līdz 1,56 eiro

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti