Muzeju naktī piedalīsies 150 muzeji, durvis vērs arī citas iestādes 0

Sestdiena, 21 maijā 2016, 08:30 Versija drukāšanai

Muzeju naktī piedalīsies 150 muzeji, durvis vērs arī citas iestādes
Šogad "Muzeju naktī" piedalās 150 muzeji, aģentūra BNS uzzināja Kultūras ministrijā (KM).


 

 

No tiem 44 ir Rīgas muzeji, tomēr vairāk nekā simts muzeju savas durvis ver citur Latvijā. No Vidzemes akcijā piedalās 41 muzejs, no Kurzemes - 27 muzeji, no Zemgales - 15, bet no Latgales - 14 institūcijas.

 

Šā gada akcijas tēma Latvijā rosina mirkli pakavēties uz sliekšņa un pavērot, kādas durvis mēs veram – aicinošas, pārsteigumus sološas vai varbūt smagas, bijību raisošas.

 

"Muzeju nakts ir muzeju dāvana sabiedrībai, ziedojot savu laiku, nodrošinot bezmaksas apmeklējumu, kā arī dāvājot šo svētku brīdi Starptautiskajā muzeju dienā," iepriekš KM teica Muzeju nodaļas vadītājs Jānis Garjāns, aicinot izmantot "Muzeju nakti" kā svētku brīdi, zināšanu un nopietnu atziņu iegūšanu atliekot citam brīdim.

 

Taču Muzeju naktī piedalīsies ne tikai muzeji, bet arī citas institūcijas, piemēram, skolas un baznīcas. Rīgā apmeklētājiem būs atvērta arī Saeimas ēka.

 

Rīgā akcijā piedalīsies 44 muzeji. Muzejā "Rīgas birža" akcijas pasākumu tēma šogad būs Venēcijas. Muzejā notiks Dmitrija Gutova "Gondolas" instalācijas audiovizuāla performance, kā arī trīsdimensiju Venēcijas vizualizācijas. Pasākumā skanēs Josifa Brodska dzeja un skanēs Antonio Vivaldi, kā arī Oskara Stroka mūzika.

 

Apmeklētājiem Muzeju naktī būs pieejama arī maija sākumā atvērtā Latvijas Nacionālā mākslas muzeja galvenās ēkas ekspozīcija. Pie muzeja parka pusē norisināsies arī Kristas Oses veidota interaktīva instalācija "Rituāls Ēst". Tāpat 21.maija vakarā apmeklētājus gaidīs Latvijas Nacionālā vēstures muzeja pabeigtā pamatekspozīcija Brīvības bulvārī 32.

 

Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā būs skatāma mākslinieka Arta Nīmaņa stikla izstrādājumu izstāde, kā arī starpdisciplināro mākslu studijas "Ideagnosis" performance.

 

Vairākos muzejos - Kino muzejā, Sporta muzejā, Tautas frontes muzejā un Fotogrāfijas muzejā - norisināsies izzinošā orientēšanās spēle "Durvis uz brīvību".

 

Tāpat pirmo reizi Barikāžu muzejā apmeklētājiem būs iespējams apskatīt nama trešā stāva gaiteņa un kādreizējā nama īpašnieka kabineta greznos klasicisma griestu un sienu gleznojumus. Savukārt Latvijas Okupācijas muzejā, Raiņa bulvārī 7, varēs atvērt Laura Ērenpreisa Okupācijas muzejam dāvināto seifu, kurā bijušais LPSR milicijas virsnieks Vasīlijs Kononovs (1923–2011) savā dzīves vietā Rīgā glabāja dokumentus un, iespējams, ieročus.

 

Pirmo reizi Muzeju naktī piedalīsies topošais Imanta Ziedoņa muzejs. Tā darbinieki savā birojā, Aldaru ielā 5, tiksies ar interesentiem un informēs par savām iecerēm. Savukārt pēdējo reizi savā līdzšinējā mājvietā, Kronvalda bulvārī 4, akcijā piedalīsies Latvijas Universitātes (LU) muzejs, kuram plānota pārcelšanās uz jaunajām LU telpām Torņakalnā.

 

Visu diennakti laukumā pie kinoteātra "Splendid Palace" būs skatāms īpaši veidots vides objekts - izstāde, kurā apskatāmi Latvijas Arhitektūras gada balvai nominēto pusfinālistu darbi.

 

"Muzeju nakts" apmeklētājus gaidīs arī muzeji Latvijas reģionos.

 

Pagājušā gada populārākais muzejs - Turaidas muzejrezervāts - piedāvās apskatīt ne tikai izstādes un ekskursijas, bet arī deju koncertu, kurā dejos Siguldas deju kolektīvi, un dziesminieka Ulda Kākuļa koncertu.

 

Kokļu koncerts, stāstu vakars un citi pasākumi norisināsies arī Āraišos - Āraišu Arheoloģiskajā muzejparkā, Drabešu muižas amatu mājā un Āraišu vējdzirnavās. Savukārt Cēsu pilī "Muzeju nakts" galvenā tēma būs teātris. Pilī būs iespējams iepazīt mūziku, dziesmu un deju 19.gadsimta beigās un 20.gadsimta sākumā.

 

Zemgalē līdz pat plkst.23 būs atvērts Bauskas pils muzejs. Interesenti varēs aplūkot muzeja interjeru un vēstures ekspozīcijas, dažādās izstādes, tai skaitā Normunda Brasliņa un Pauļa Postaža darbu izstādes „La Primavera”. Savukārt plkst.23 tiek solīta "Noslēpumainā brīnumu pagalma vārtu atvēršana". Viduslaiku vēstures entuziastiem Zemgaļu kultūras biedrība "Upmale" Mežotnes pilskalnā būs sagatavojusi seno amatu demonstrējumus, kā arī 10. - 12.gadsimta apmetni. Mežotnes pilskalnā "Muzeju naktī" norisināsies vakara kaujas un ieroču spēles.

 

Latgalē apmeklētājiem būs atvērta nesen atjaunotā Rēzeknes Zaļā sinagoga, kurā norisināsies Klezmera mūzikas koncerts. Interesentiem būs iespējams doties ekskursijās sinagogā, kā arī iepazīt izstādi "Ebreju Rēzekne". Plaša programma mūzikas mīļotājus gaida arī nesen atklātajā Lūznavas muižā. "Muzeju naktī" tur norisināsies akustiskais latgaliešu mūzikas koncerts. Noskaņu koncertā muižas bēniņos piedalīsies mūziķi "Skonai", "Sovvaļņīks", Guntis Rasims, Kārlis Kazāks, Laura Bicāne, Kristaps Višs, Klezmeru ansamblis, grupa "Kaneva Cold" un citi. Pirms tam Lūznavas muižā uzstāsies arī ansamblis „Manta". Muižā gaidāms arī teksta grupas „Orbīta” priekšnesums – dzejas performance, kas balstās uz pašizgudrotu un pašdarinātu „mūzikas” instrumentu radītajām skaņām un dzejnieku balsi lasījumā.

 

Savukārt Kurzemē vērienīga programma paredzēta Liepājas muzejā. "Muzeju naktī" tur norisināsies ēnu teātra izrāde „Vēja dāvana” un ēnu teātra darbnīca, deju priekšnesumi, modes paraugdemonstrējumi, kā arī viduslaiku bruņinieku kopas „Rodenpoys” demonstrējumi. Vakarā paredzēta arī Grupas Coco’nuts koncerts, Instalācija „Uzmanību – vējš!”, uguns šovs un dzejas lasījumi. Koncerts un citas "Muzeju nakts" aktivitātes gaidāmas arī Tukuma muzeja Durbes pilī. Koncertā ar latviešu mūziku uzstāsies soprāns Evija Hilmane, Latvijas Nacionālās operas un baleta solists, tenors Juris Vizbulis, kā arī pianiste Santa Jākobsone. Pusnaktī pilī norisināsies stāsti nakts ekskursijā lāpu gaismās.

 

Saeima Muzeju naktī parlamenta apmeklētājiem piedāvās audiovizuālu stāstu "Brīvības ceļš", aicinot interaktīvā grāmatā pāršķirstīt valsts jaunāko laiku vēstures lappuses. Grāmatā varēs aplūkot ainas no Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas deklarācijas parakstīšanas un Barikāžu laika, kā arī Latvijas konstitucionālā likuma pieņemšanas foto un video formātā. Tās lappuses varēs aktivizēt ar digitālas pults palīdzību. Saeimas nams sestdien apmeklētājiem būs atvērts no pulksten 19 līdz 24.

 

Rīgas Zooloģiskais dārzs Muzeju naktī būs atvērts teju līdz pusnaktij un tās laikā interesenti varēs izzināt zoodārza vēsturiskās vietas. Rīgas Zooloģiskā dārza kases 21. maijā strādās līdz plkst.22, bet uzturēties dārzā varēs līdz plkst.23.30. No plkst.18 līdz 22 ikviena ieejas biļete maksās divus eiro. Bērniem, kas nav sasnieguši četru gadu vecumu, kā arī senioriem, kam jau 70 gadi, ieeja ir bez maksas.

 

Piekto gadu pēc kārtas būs atvērts Rīgas Rātsnams. No pulksten sešiem vakarā līdz divpadsmitiem naktī apmeklētāji varēs apskatīt Rātsnama telpas, tostarp arī domes priekšsēdētāja kabinetu, Rīgas domes kaķus Muri un Kuzju.

 

Sestdienā Valsts asinsdonoru centrā Sēlpils ielā Muzeju nakts ietvaros norisināsies asins ziedošana, akustiskais koncerts un vēl citas aktualitātes.

 

Akcija Eiropas "Muzeju nakts" vienlaicīgi notiek daudzās Eiropas valstīs. Akcijas iniciators un koordinators ir Francijas Kultūras un komunikāciju ministrija.

 

2005.gadā Muzeju nakti Latvijā apmeklēja 65 tūkstoši cilvēku, tagad Muzeju nakts ir izaugusi par akciju, kuru ik gadu apmeklē aptuveni 200 tūkstoši interesentu.

0
Autors:BNS
Foto:pribalt.info

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

17. aprīlī, 17:58 Ar darbnīcām #DrošaLatvija viesojas reģionos, lai veicinātu noturību pret manipulācijām informatīvajā telpā
16. aprīlī, 14:24 “INŽENIERU ARSENĀLA” PIRMĀ GADADIENA - "1 GADS KĀ 1 DIENA"
3. aprīlī, 13:43 Nākamo apkures sezonu Daugavpils uzsāks ar zemāku tarifu
27. martā, 17:47 Daugavpils Inovāciju centrā aizritēja STEAM dienas
19. martā, 19:32 Stilīgas sarunas Daugavpilī
11. martā, 12:08 Izglītojoša izstāde “Kosmoss ikdienā”
6. martā, 10:16 Paziņojums par lokālplānojuma redakcijas nodošanu sabiedriskajai apspriešanai
5. martā, 10:06 AADSO aicina uz semināru par atkritumu apsaimniekošanu
20. februārī, 12:43 Iedzīvotāji var samazināt maksu par atkritumu izvešanu
31. janvārī, 09:46 Ja savlaicīgi neapmaksā apkures rēķinu, to sedz no priekšapmaksas
26. janvārī, 12:55 Tīrot katlus šķeldas katlumājā, sekmē to darbības efektivitāti
19. janvārī, 13:14 Renovēto māju iedzīvotāji par apkuri maksā krietni mazāk
1. janvārī, 00:00 Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa apsveikums Jaunajā gadā
27. novembrī, 14:18 “Daugavpils satiksme”: viena pasažiera pārvadājuma pašizmaksa pieaug līdz 1,56 eiro
10. novembrī, 12:57 Šogad oktobrī par apkuri maksāsim mazāk, pat bez valsts atbalsta

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti