Apvienība: finansējuma samazināšana ietekmēs ārstu pieejamību reģionos 0

Pirmdiena, 11 apr 2016, 09:59 Versija drukāšanai

Apvienība: finansējuma samazināšana ietekmēs ārstu pieejamību reģionos
Finansējuma samazinājums reģionālajām slimnīcām būtiski ietekmēs visu ārstu un pakalpojumu pieejamību reģionos, kā arī medicīnas iestāžu darbību kopumā, uzskata Balvu un Gulbenes slimnīcu apvienības valdes priekšsēdētājs Marģers Zeitmanis.


Balvu un Gulbenes slimnīcu apvienības valdes priekšsēdētājs pauž neizpratni par plāniem samazināt reģionālo slimnīcu finansējumu, kā rezultātā ciestu gan iedzīvotāji, gan slimnīcu darbinieki, gan arī tas atstātu būtisku iespaidu uz visa reģiona attīstību kopumā.

 

"2011.gadā mums ir izdevies novērst Balvu un Gulbenes slimnīcu bankrotu, sakārtot finanšu plūsmu un saglabāt darbspējīgu slimnīcu, radot jaunas darba vietas un nodrošinot ārstu un pakalpojumu pieejamību reģionā. Reģionālo slimnīcu pastāvēšana ir ļoti svarīga ne tikai vietējiem iedzīvotājiem, bet visa reģiona attīstībai, turklāt ir arī vērā ņemams ieguvums pašvaldību un valsts budžetā," norāda Zeitmanis.

 

Viņš uzsver, ka līdz ar to nav pieļaujama situācija, kurā reģionālajām slimnīcām tiek samazināts valsts finansējums, kā rezultātā cietīs reģionu iedzīvotāji un slimnīcas darbinieki. "Jau šobrīd faktiski ap 75% finansējums tiek novirzīts ārstu un medicīnas darbinieku algu fondam, tostarp, jaunu ārstu piesaistīšanai un iedzīvotājiem būtisku pakalpojumu nodrošināšanai. Finansējuma samazinājums būtiski ietekmēs visu ārstu un pakalpojumu pieejamību reģionos, kā arī slimnīcu darbību kopumā - visu to, ko mums šo gadu laikā ir izdevis izveidot faktiski no nulles," uzsver Balvu un Gulbenes slimnīcu apvienības valdes priekšsēdētājs.

 

Balvu un Gulbenes slimnīcu apvienības valdes priekšsēdētājs skaidro, ka reģionālās slimnīcas ir viens no attīstības katalizatoriem, kas reģionā nodrošina jaunas darba vietas, piesaista cilvēkus un veicina novadu izaugsmi. Turklāt reģionālās slimnīcas ir pamatīgs atspaids visai veselības aprūpes sistēmai.

 

"Šobrīd notiek pārāk liela veselības aprūpes koncentrēšana uz lielajām pilsētām, līdz ar to iedzīvotājiem ir samērā ierobežota pakalpojumu pieejamība (atrašanās vietas un rindu ziņā), kā rezultātā veidojas mākslīgs pakalpojumu sadārdzinājums, kas pacientam, kā slimnīcas klientam nav izdevīgi. [Tāpat] autobusa biļete Balvi-Rīga-Balvi maksā vidēji 18 eiro. Samazinot valsts finansējumu reģionālajām slimnīcām, tiks smagi iedragāts viss, ko esam pēc krīzes izveidojuši, atjaunojuši un attīstījuši," skaidro Zeitmanis.

 

Priekšsēdētājs atgādina, ka 2011.gadā Balvu un Gulbenes slimnīcas atradās uz bankrota sliekšņa, kas tika novērsts un tika attīstīta abu slimnīcu infrastruktūra, nodrošinot ārstu un pakalpojumu pieejamību reģionā. Piesaistot Eiropas finansējumu, tika veikta abu reģionālo slimnīcu veselības aprūpes infrastruktūras uzlabošanu un slimnīcas ēku rekonstrukcijas darbus. Balvu un Gulbenes slimnīcu apvienības kopējais investīciju apmērs ir vairāk kā 3.5 miljoni eiro.

 

Nākotnes perspektīvā Balvu un Gulbenes slimnīcu apvienība plāno piesaistīt jaunos speciālistus un ieviest jaunus pakalpojumus, lai padarītu slimnīcu vēl pieejamāku ne tikai reģiona iedzīvotājiem, bet arī tuvo pierobežu iedzīvotājiem.

0
Autors:BNS
Foto:freeimages.com

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

27. martā, 17:47 Daugavpils Inovāciju centrā aizritēja STEAM dienas
19. martā, 19:32 Stilīgas sarunas Daugavpilī
11. martā, 12:08 Izglītojoša izstāde “Kosmoss ikdienā”
6. martā, 10:16 Paziņojums par lokālplānojuma redakcijas nodošanu sabiedriskajai apspriešanai
5. martā, 10:06 AADSO aicina uz semināru par atkritumu apsaimniekošanu
20. februārī, 12:43 Iedzīvotāji var samazināt maksu par atkritumu izvešanu
31. janvārī, 09:46 Ja savlaicīgi neapmaksā apkures rēķinu, to sedz no priekšapmaksas
26. janvārī, 12:55 Tīrot katlus šķeldas katlumājā, sekmē to darbības efektivitāti
19. janvārī, 13:14 Renovēto māju iedzīvotāji par apkuri maksā krietni mazāk
1. janvārī, 00:00 Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa apsveikums Jaunajā gadā
27. novembrī, 14:18 “Daugavpils satiksme”: viena pasažiera pārvadājuma pašizmaksa pieaug līdz 1,56 eiro
10. novembrī, 12:57 Šogad oktobrī par apkuri maksāsim mazāk, pat bez valsts atbalsta
2. novembrī, 13:47 Informācija mājokļa pabalsta saņēmējiem
30. oktobrī, 09:45 Budžeta izveide: padomi un rīki
26. oktobrī, 14:51 “Lidl” akcija – viens no labākajiem veidiem, kā gudri iepirkties

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti