Rīdziniekus visvairāk satrauc apkures cenas; citās pilsētās - elektrības 0

Sestdiena, 05 mar 2016, 11:19 Versija drukāšanai

Rīdziniekus visvairāk satrauc apkures cenas; citās pilsētās - elektrības
Rīdziniekus visbiežāk satrauc apkures cenas, bet citu pilsētu un lauku iedzīvotājus – elektrības sadārdzināšanās, aģentūrai BNS pavēstīja "DNB Bankas" korporatīvās komunikācijas vadītāja Anita Irbīte, atsaucoties uz "DNB Latvijas barometra" pētījuma datiem.


Viņa norādīja, ka, izvērtējot, kura enerģētikas galaprodukta sadārdzināšanās iedzīvotājus uztrauc visvairāk, rīdzinieki (42%) ievērojami biežāk nekā citu pilsētu un lauku iedzīvotāji norādījuši uz apkures cenām. Turpretī citu pilsētu (32%) un lauku (58%) iedzīvotāji atzinuši, ka viņiem vislielāko satraukumu rada elektrības sadārdzināšanās. Tāpat 21% pilsētnieku izteicis satraukumu par degvielas cenu kāpumu.

 

"Tikmēr lūgti norādīt svarīgākās ar enerģētiku saistītās problēmas Latvijā kā rīdzinieki (76%), tā arī lauku (83%) un citu pilsētu iedzīvotāji (80%) visbiežāk minējuši enerģijas gala produktu cenas. Jāpiebilst, ka rīdzinieki biežāk nekā citi Latvijas iedzīvotāji pauduši viedokli, ka uzmanības vērtas ir arī tādas enerģētikas problēmas kā atkarība no enerģijas resursu piegādātājiem citās valstīs (50%) un ar enerģijas ražošanas procesu saistītās ekoloģijas problēmas (27%). Tikmēr lauku iedzīvotāji norādījuši, ka, viņuprāt, nopietna problēma ir arī enerģijas nelietderīgs patēriņš (44%)," klāstīja bankā.

 

Atbildot uz jautājumu, kas pašreizējā situācijā būtu jādara Latvijai, lai risinātu ar enerģētiku saistītās problēmas, vislielāko atbalstu guvis viedoklis par alternatīvo enerģijas ieguves avotu (saule, vējš, biomasa u.c.) attīstīšanu. Turklāt biežāk nekā citi respondenti šo viedokli pauduši lauku iedzīvotāji (62%). Kā risinājumu enerģētikas problēmām lauku iedzīvotāji minējuši arī citu naftas produktu piegādātāju izmantošanu (40%).

 

Tikmēr rīdzinieku vidū valda uzskats, ka situācija uzlabotos, ja tiktu uzcelta elektrostacija, kurā kā izejviela tiktu izmantota gāze (36%). Tāpat rīdzinieki (15%) biežāk nekā citu pilsētu un lauku iedzīvotāji uzskata, ka atbildi enerģētikas problēmām varētu sniegt pieslēgšanās zem Baltijas jūras būvētajam gāzes vadam. Savukārt daļa citu pilsētu iedzīvotāju (17%) ar līdzīgi domājošiem rīdziniekiem (17%) vienojušies viedoklī, ka Latvijai būtu jāvienojas ar pārējām Baltijas valstīm un jāsāk jaunas atomelektrostacijas būvniecība.

 

"DNB Latvijas barometrs" ir ikmēneša socioloģiskais pētījums, kurā tiek pētītas konkrētā brīža aktuālās norises sabiedrībai nozīmīgās jomās. Vienlaikus iedzīvotājiem ikreiz tiek uzdots pastāvīgo jautājumu kopums, kas mēnesi pa mēnesim atspoguļo sabiedrības vispārējā noskaņojuma izmaiņas.

0
Autors:BNS
Foto:Flickr.com

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

Vakar, 17:47 Daugavpils Inovāciju centrā aizritēja STEAM dienas
19. martā, 19:32 Stilīgas sarunas Daugavpilī
11. martā, 12:08 Izglītojoša izstāde “Kosmoss ikdienā”
6. martā, 10:16 Paziņojums par lokālplānojuma redakcijas nodošanu sabiedriskajai apspriešanai
5. martā, 10:06 AADSO aicina uz semināru par atkritumu apsaimniekošanu
20. februārī, 12:43 Iedzīvotāji var samazināt maksu par atkritumu izvešanu
31. janvārī, 09:46 Ja savlaicīgi neapmaksā apkures rēķinu, to sedz no priekšapmaksas
26. janvārī, 12:55 Tīrot katlus šķeldas katlumājā, sekmē to darbības efektivitāti
19. janvārī, 13:14 Renovēto māju iedzīvotāji par apkuri maksā krietni mazāk
1. janvārī, 00:00 Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa apsveikums Jaunajā gadā
27. novembrī, 14:18 “Daugavpils satiksme”: viena pasažiera pārvadājuma pašizmaksa pieaug līdz 1,56 eiro
10. novembrī, 12:57 Šogad oktobrī par apkuri maksāsim mazāk, pat bez valsts atbalsta
2. novembrī, 13:47 Informācija mājokļa pabalsta saņēmējiem
30. oktobrī, 09:45 Budžeta izveide: padomi un rīki
26. oktobrī, 14:51 “Lidl” akcija – viens no labākajiem veidiem, kā gudri iepirkties

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti