Atskurbināšanas pakalpojumus plāno kā brīvprātīgu pašvaldības iniciatīvu 0

Pirmdiena, 22 feb 2016, 10:49 Versija drukāšanai

Atskurbināšanas pakalpojumus plāno kā brīvprātīgu pašvaldības iniciatīvu
Ministru kabineta komiteja (MKK) pirmdien apstiprināja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) ziņojumu par atskurbtuvēm pašvaldībās, kas paredz atskurbināšanas pakalpojumu saglabāšanu kā brīvprātīgu pašvaldību iniciatīvu, aģentūra BNS uzzināja valdībā.


Ziņojums tiek virzīts izskatīšanai valdībā.

 

Atskurbšanas pakalpojumu sniegšanā pērn bija iesaistījušās 23 pašvaldības, - kuras organizē atskurbtuves darbību vai noslēgušas sadarbības līgumu ar citiem.

 

Atskurbtuves izveidošana nav obligāta. Apkopojot informāciju, VARAM secina, ka atskurbšanas pakalpojumu pašvaldībās attīstījies ar atšķirīgām pieejām, izmaksām un veicamo darbu apjomu. Pērn no valsts budžeta pašvaldībām piešķīra 153 735 eiro, daļējai atskurbtuvju uzturēšanas izdevumus segšanai.

 

Ministrija norāda, ka atskurbtuvju jautājuma risināšanā ir vairāki būtiski trūkumi un nepilnības. Nav izstrādāts un pieņemts attiecīgs normatīvais regulējums atskurbināšanas pakalpojuma sniegšanai, nav atrisināts jautājums par finansēšanas kārtību, atskurbināšanas pakalpojums tiek nodrošināts kā pašvaldības brīvprātīga iniciatīva tikai atsevišķās pašvaldību teritorijās, vietās, kur nav izveidotas atskurbtuves, šī pakalpojuma sniegšanai tiek noslogotas slimnīcas. "Lai šos jautājumus atrisinātu un lemtu par turpmāko rīcību, būtiski ir apzināt ar kuru valsts politikas nozari atskurbtuvju darbība pamatā būtu saistāma," ziņojumā klāsta ministrija.

 

Likums paredz policijas pienākumu sniegt neatliekamo palīdzību personām, kuras atrodas bezpalīdzības stāvoklī, arī tad, ja tās reibuma stāvoklī zaudējušas spēju patstāvīgi pārvietoties vai var nodarīt kaitējumu apkārtējiem vai pašas sev. Taču policijas darbinieku kompetencē nav personu veselības stāvokļa un atkarību izvērtēšana, un policijas darbinieki nevar noteikt, vai personas uzvedības izmaiņas radušās apreibinošu vielu lietošanas dēļ vai, iespējams, personai ir citas saslimšanas izpausmes.

 

Policijas darbinieka tiesības ir personas nogādāt ārstniecības iestādē vai mājoklī, bet ja tas nav iespējams, - nogādāt tās policijas iestādē un turēt tur speciāli iekārtotās telpās līdz atskurbšanai, bet ne ilgāk par 12 stundām.

 

Ņemot vērā valsts budžeta iespējas, arī šobrīd atskurbšanas pakalpojuma organizēšana varētu tikt saglabāta kā pašvaldību brīvprātīga iniciatīva, ņemot vērā aspektus, ka pašvaldības pietiekami aktīvi turpina veidot atskurbšanas telpas un sadarbojas atskurbšanas pakalpojuma sniegšanas nodrošināšanā. Nebūtu lietderīgi noteikt pašvaldībām juridisko formu kā atskurbšanas pakalpojums tai organizējams, - vai pašvaldība to organizē sadarbībā ar slimnīcu, Latvijas Sarkano krustu, pašvaldības policiju, rosina VARAM.

0
Autors:BNS
Foto:freeimages.com

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

Vakar, 17:47 Daugavpils Inovāciju centrā aizritēja STEAM dienas
19. martā, 19:32 Stilīgas sarunas Daugavpilī
11. martā, 12:08 Izglītojoša izstāde “Kosmoss ikdienā”
6. martā, 10:16 Paziņojums par lokālplānojuma redakcijas nodošanu sabiedriskajai apspriešanai
5. martā, 10:06 AADSO aicina uz semināru par atkritumu apsaimniekošanu
20. februārī, 12:43 Iedzīvotāji var samazināt maksu par atkritumu izvešanu
31. janvārī, 09:46 Ja savlaicīgi neapmaksā apkures rēķinu, to sedz no priekšapmaksas
26. janvārī, 12:55 Tīrot katlus šķeldas katlumājā, sekmē to darbības efektivitāti
19. janvārī, 13:14 Renovēto māju iedzīvotāji par apkuri maksā krietni mazāk
1. janvārī, 00:00 Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa apsveikums Jaunajā gadā
27. novembrī, 14:18 “Daugavpils satiksme”: viena pasažiera pārvadājuma pašizmaksa pieaug līdz 1,56 eiro
10. novembrī, 12:57 Šogad oktobrī par apkuri maksāsim mazāk, pat bez valsts atbalsta
2. novembrī, 13:47 Informācija mājokļa pabalsta saņēmējiem
30. oktobrī, 09:45 Budžeta izveide: padomi un rīki
26. oktobrī, 14:51 “Lidl” akcija – viens no labākajiem veidiem, kā gudri iepirkties

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti