Saeima izdod Belēviču sodīšanai par iespējamu interešu konfliktu 0

Ceturtdiena, 18 feb 2016, 11:36 Versija drukāšanai

Saeima izdod Belēviču sodīšanai par iespējamu interešu konfliktu
Saeima ceturtdien izdeva 12.Saeimas deputātu un veselības ministru Gunti Belēviču (ZZS) saukšanai pie administratīvās atbildības par iespējamu interešu konfliktu, aģentūra BNS uzzināja parlamentā.


Par Belēviča izdošanu sodīšanai balsoja 77 deputāti, tostarp arī Belēvičs. Trīs parlamentārieši - Jānis Klaužs, Andris Siliņš un Jānis Vucāns no Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) - balsojumā atturējās. Savukārt astoņi parlamenta pārstāvji - Valters Dambe, Guntis Kalniņš, Valdis Kalnozols, Ingmārs Līdaka, Juris Vectirāns no ZZS, Romānds Naudiņš no Nacionālās apvienības, Vitālijs Orlovs ("Saskaņa"), Arvīds Platpers ("No sirds Latvijai") - nebalsoja.

 

Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija trešdien ar balsu vairākumu lēma atbalstīt Belēviča izdošanu. Šādu lēmumu atbalstīja seši komisijas deputāti, savukārt trīs - divi no ZZS pārstāvji Andris Siliņš un Jānis Vucāns, kā arī Aldis Adamovičs no "Vienotības" - balsojumā atturējās.

 

Parlamenta atļauju administratīvajai sodīšanai bija lūdzis Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB).

 

Belēvičs ir uzņēmuma "GenEra" dalībnieks ar 166 daļām 1494 eiro vērtībā. Informācija uzņēmuma mājaslapā liecina, ka "GenEra" ir sertificēta klīniski diagnostiskā laboratorija, kas sniedz dažādus ģenētiskās testēšanas pakalpojumus.

 

Komisijas priekšsēdētājs Vitālijs Orlovs ("Saskaņa") aģentūrai BNS pauda, ka viņš uzskata - tā bijusi Belēviča kļūda, un likums ir pārkāpts.

 

"Pārkāpums ir līdzīgs tam, kas bija deputātam Artis Rasmanim, kuram pieder daļa no uzņēmuma, kas piedalās valsts un pašvaldības konkursos. Situācija ar Belēviču ir līdzīga, bet Belēvičs KNAB uzrādījis dokumentu par to, ka kopš novembra viņš uzņēmuma daļas uzdāvinājis savam dēlam," viņš sacīja.

 

Orlovs vērsa uzmanību uz to, ka publiskajā telpā un Valsts ieņēmumu reģistra dati rāda, ka Belēvičs uzņēmuma daļas savam dēlam uzdāvinājis vien 16.janvārī. KNAB norādījis, ka izmaiņām par uzņēmuma daļu īpašniekiem vajadzēja parādīties jau pērn.

 

"Līdz ar to mēs uzskatījām, ka strīdam ir jāturpinās. Belēviča kungs apsolīja, ka pārsūdzēs šo lēmumu un turpinās tiesāties. Par argumentiem, par kuriem ziņo abas puses, ir jālemj tiesai," teica politiķis.

 

Komisijas vadītājs atzīmēja, ka, izdodot Belēviču administratīvajai sodīšanai, viņam būs iespēja pierādīt, ka viņš ir godprātīgs deputāts, kurš izpildījis visas likumā noteiktās prasības, savukārt KNAB varēs pierādīt savu taisnību par to, ka Belēvičs nav izpildījis prasības.

 

KNAB atklājis, ka "GenEra" pērn uzvarējusi Latvijas Biomedicīnas pētījumu un studiju centra izsludinātajā iepirkumā "Fermenu un citu ar ģenētiku un proteomiku saistīto materiālu un reaģentu iegāde", noslēdzot līgumu par 41 999 eiro. Uzņēmums uzvarējis arī Latvijas Universitātes publiskajā iepirkumā par laboratorijas materiāliem projektu vajadzībām par 6 050 eiro, kā arī sešos Rīgas Stradiņa universitātes iepirkumos.

 

Birojs uzskata, ka Belēvičs kā Saeimas deputāts un veselības ministrs, būdams arī "GenEra" dalībnieks, saņemot publiskos iepirkumus, ir pārkāpis likumā noteiktos komercdarbības ierobežojumus.

 

Saskaņā ar likumu Saeimas deputāti, premjers, Valsts prezidents un ministri nedrīkst būt tādas komercsabiedrības dalībnieki, akcionāri, biedri vai tādi individuālie komersanti, kas saņem publisko vai partnerības iepirkumu, sabiedrisko pakalpojumu sniedzēju iepirku vai koncesiju, valsts finanšu līdzekļus vai garantētos līdzekļus.

 

Saeima jau vairākkārt ir izdevusi Belēviču administratīvajai sodīšanai par dažādiem pārkāpumiem.

0
Autors:BNS
Foto:BNS foto

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

27. martā, 17:47 Daugavpils Inovāciju centrā aizritēja STEAM dienas
19. martā, 19:32 Stilīgas sarunas Daugavpilī
11. martā, 12:08 Izglītojoša izstāde “Kosmoss ikdienā”
6. martā, 10:16 Paziņojums par lokālplānojuma redakcijas nodošanu sabiedriskajai apspriešanai
5. martā, 10:06 AADSO aicina uz semināru par atkritumu apsaimniekošanu
20. februārī, 12:43 Iedzīvotāji var samazināt maksu par atkritumu izvešanu
31. janvārī, 09:46 Ja savlaicīgi neapmaksā apkures rēķinu, to sedz no priekšapmaksas
26. janvārī, 12:55 Tīrot katlus šķeldas katlumājā, sekmē to darbības efektivitāti
19. janvārī, 13:14 Renovēto māju iedzīvotāji par apkuri maksā krietni mazāk
1. janvārī, 00:00 Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa apsveikums Jaunajā gadā
27. novembrī, 14:18 “Daugavpils satiksme”: viena pasažiera pārvadājuma pašizmaksa pieaug līdz 1,56 eiro
10. novembrī, 12:57 Šogad oktobrī par apkuri maksāsim mazāk, pat bez valsts atbalsta
2. novembrī, 13:47 Informācija mājokļa pabalsta saņēmējiem
30. oktobrī, 09:45 Budžeta izveide: padomi un rīki
26. oktobrī, 14:51 “Lidl” akcija – viens no labākajiem veidiem, kā gudri iepirkties

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti