Vēža pacientus var novērot, ja ir iespēja nosūtīt uz izmeklējumiem 0

Svētdiena, 14 feb 2016, 09:30 Versija drukāšanai

Vēža pacientus var novērot, ja ir iespēja nosūtīt uz izmeklējumiem
Ģimenes ārsti būtu gatavi uzņemties vēža pacientu uzraudzību pēc ārstēšanās Onkoloģijas centrā, ja būs iespēja pacientus nosūtīt uz izmeklējumiem, aģentūrai BNS sacīja Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas vadītājs Sarmīte Veide, komentējot Austrumu slimnīcas priekšlikumu.


"Mēs varam uzņemties ļoti daudz ko, neesam pret, bet tas ir jautājums par instrumentiem, kā to paveikt, jo mums ir ierobežoti laboratoriskie izmeklējumi. Mums ir noņemta iespēja nosūtīt uz tiem valsts apmaksātiem izmeklējumiem, ar ko var kontrolēt pacienta veselību. Kā mēs viņus kontrolēsim - apskatot, aptaustot kā Hipokrāta laikos?" retoriski vaicā Veide.

 

Šobrīd pacientiem nozīmējumus varot izrakstīt tikai onkologs. "Šobrīd mums ir noņemta iespēja nosūtīt uz onkomarķieriem, kas ir specifiskie izmeklējumi onkoloģiskajiem pacientiem," norāda Veide.

 

Onkoloģisko pacientu atbalsta biedrība "Dzīvības koks" vadītāja Gunita Berķe vērtēja, ka Austrumu slimnīcas priekšlikums varētu būt vērsts uz sistēmas sakārtošanu.

 

"Jebkurš priekšlikums, kas kaut cik iezīmē ceļu, kā būt, vērtējams pozitīvi. Līdz šim pacientam pēc vēža nebija skaidrs, cik ilgi jābūt uzraudzībā Onkoloģijas centrā, tā drīzāk bija paša iniciatīva. Šobrīd ir minēti trīs gadi. Tas ir mēģinājums sakārtot sistēmu, lai pirmreizējie pie speciālistiem tiek ātrāk, un mazāk ir to, kam tas nav nepieciešams," teica Berķe, vienlaikus norādot, ka cilvēki parasti uzticas vairāk tam ārstam, kas nozīmējis ārstēšanu.

 

"Ja trīs gadus ir pārbaudījies un nekas nav bijis, ja ģimenes ārstam ir skaidri norādījumi, kā tālāk strādāt, domāju, ka par to var diskutēt, bet jautājums par veselību ir tik aktuāls, īpaši pēc onkoloģiskas slimības, varētu būt tā, ka emocionāli neuzticība paliek," min Berķe, uzsverot diskusiju nepieciešamību ar visām ieinteresētām pusēm. Zināmā mērā to varot uzskatīt arī par nabadzības apliecinājumu, kad nav naudas pieteikoši, lai varētu nodrošināt visiem kvalitatīvus izmeklējumus, kad tas nepieciešams.

 

Onkoloģe Dace Baltiņa stāstīja, ka reāli pastāv trīs onkoloģisko pacientu plūsmas slimnīcā, kuriem ir nepieciešami izmeklējumi: cilvēki, kuriem nosaka diagnozi; pacienti, kuri saņem ārstēšanu; visvairāk ir cilvēku, kam ārstēšanās ir pabeigta un kas turpina regulāri novērot savu veselības stāvokli.

 

"Ļoti īpašā ārstniecības iestādē [Onkoloģijas centrā] vēža slimnieks novērojas trīs gadus. Pēc trim gadiem novērošana varētu tikt deleģēta ģimenes ārstiem ar nosacījumu, ka tiks izstrādāts īpašs algoritms, kādi tieši izmeklējumi, cik bieži un kādā kārtībā tie jāveic pacientiem. Tāda pieredze ir gan Amerikā, gan Eiropā. Ja ir zināms, ja pacientam nav nekādu veselības sūdzību, tad izmeklējumi bez speciālas vajadzības netiek organizēti," skaidroja onkoloģe.

 

Priekšlikums trešdien izklāstīts Veselības ministrijā, kura to atbalstīja, norādot, ka Onkoloģijas centrs ir pārslogots. Priekšlikuma apspriešana tiks uzsākta tuvākajā laikā.

 

"Mums ir jāatbrīvojas no nevajadzīgiem izmeklējumiem, tādiem, kas nenāk pacientam par labu un neko nedod, tikai izmaksā valstij un izsmeļ kvotas. Ir runa par mūsu labākā, Onkoloģijas centra atslogošanu pēc noteikta laika no gadījumiem, kad to var veikt citur," teica ministrs Guntis Belēvičs. Ministrs atzina, ka šobrīd "zaļais koridors" strādā tikai vēža skrīningā atklātajos gadījumos.

 

Jau ziņots, ka ik gadu Latvijā no jauna tiek reģistrēti ap 11 tūkstošiem vēža gadījumu.

 

Dati par 2014.gadu liecina, ka Latvijā vēža reģistrā ir 77 tūkstoši cilvēku. Vēža reģistrā iekļauj iedzīvotājus, kuru dzīves laikā kādreiz ir diagnosticēts vēzis.

0
Autors:BNS
Foto:Stock.XCHNG

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

Vakar, 17:47 Daugavpils Inovāciju centrā aizritēja STEAM dienas
19. martā, 19:32 Stilīgas sarunas Daugavpilī
11. martā, 12:08 Izglītojoša izstāde “Kosmoss ikdienā”
6. martā, 10:16 Paziņojums par lokālplānojuma redakcijas nodošanu sabiedriskajai apspriešanai
5. martā, 10:06 AADSO aicina uz semināru par atkritumu apsaimniekošanu
20. februārī, 12:43 Iedzīvotāji var samazināt maksu par atkritumu izvešanu
31. janvārī, 09:46 Ja savlaicīgi neapmaksā apkures rēķinu, to sedz no priekšapmaksas
26. janvārī, 12:55 Tīrot katlus šķeldas katlumājā, sekmē to darbības efektivitāti
19. janvārī, 13:14 Renovēto māju iedzīvotāji par apkuri maksā krietni mazāk
1. janvārī, 00:00 Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa apsveikums Jaunajā gadā
27. novembrī, 14:18 “Daugavpils satiksme”: viena pasažiera pārvadājuma pašizmaksa pieaug līdz 1,56 eiro
10. novembrī, 12:57 Šogad oktobrī par apkuri maksāsim mazāk, pat bez valsts atbalsta
2. novembrī, 13:47 Informācija mājokļa pabalsta saņēmējiem
30. oktobrī, 09:45 Budžeta izveide: padomi un rīki
26. oktobrī, 14:51 “Lidl” akcija – viens no labākajiem veidiem, kā gudri iepirkties

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti