Visbiežāk Latvijas iedzīvotāji ikdienā pārvietojas ar auto, liecina aptauja 0

Ceturtdiena, 21 jan 2016, 10:08 Versija drukāšanai

Visbiežāk Latvijas iedzīvotāji ikdienā pārvietojas ar auto, liecina aptauja
Visbiežāk Latvijas iedzīvotāji ikdienā pārvietojas ar automašīnu (57%), liecina Jaunākā "DNB Latvijas barometra" pētījuma rezultāti.


Tāpat salīdzinoši bieži aptaujātie ikdienā izmanto arī pilsētas (38%) un starppilsētu (24%) sabiedrisko transportu. Tikmēr ar velosipēdu pārvietojas 16% aptaujāto, bet ar motociklu, skūteri vai mopēdu – vien 2%.

 

Savukārt, izvērtējot, kādās ar transportu saistītās jomās pēdējo piecu gadu laikā ir gūti lielākie panākumi, visbiežāk (32%) respondenti minējuši velo satiksmi. Tikmēr panākumi citās jomās minēti nedaudz retāk - sasniegumus aviācijā (maršrutu no Rīgas skaitu palielināšanu) atzīmēja 20% aptaujāto, autosatiksmē (ceļu un tiltu remonti, būvniecība) – 20%, dzelzceļā (projekta "Rail Baltica" uzsākšana) – 19%, sabiedriskā transporta kustībā (pilsētu un starppilsētu sabiedriskā transporta attīstība, sakārtošana u.c.) – 19%. Visretāk (5%) aptaujātie uzskatīja, ka panākumi gūti jūrniecībā (piem., prāmju satiksmes regularitātes attīstība u.c.). Tikmēr 13% aptaujāto norādīja, ka panākumi nav gūti nevienā ar transportu saistītā jomā.

 

Vaicāti par lielākajām neveiksmēm transporta jomā pēdējo piecu gadu laikā, visbiežāk aptaujātie norādīja uz aviāciju (atbalsts "Air Baltic" u.c.) (36%) un dzelzceļu (vilcienu iepirkumi u.tml.) (31%).

 

Liela daļa aptaujāto minējuši arī autosatiksmi (ceļu stāvokli, sastrēgumus, avārijas u.c.) (27%). Tikmēr 19% aptaujāto saskata neveiksmes sabiedriskā transporta (kvalitātes, cenas u.c.) jomā. Viedokli, ka nevienā ar transportu saistītā jomā pēdējo piecu gadu laikā nav bijušas neveiksmes, pauda vien 7%.

 

Pētījuma rezultāti liecina, ka vairākums iedzīvotāju kā vienu no galvenajām sabiedriskā transporta problēmām atzīmējuši biļešu dārdzību (74%). Tikmēr 30% aptaujāto minējuši nepietiekamu reisu biežumu, bet 21% - nesaskaņotību ar citiem transportlīdzekļiem un 18% - nepārdomātus maršrutus. Līdzīgi kā iepriekšējā jautājumā tikai 7% aptaujāto uzskata, ka sabiedriskā transporta jomā nav problēmu.

 

Savukārt, ņemot vērā, ka jau ilgu laiku sabiedrībā tiek diskutēts par projektu "Rail Baltica", aptaujātie tika aicināti izvērtēt dažādus izteikumus par to. Visbiežāk aptaujātie uzskata, ka, pateicoties "Rail Baltica" projekta attīstībai, būs ērtāka ceļošana starp Baltijas valstīm un uz Eiropas valstīm (40%). Salīdzinoši bieži aptaujātie arī norādījuši, ka tiks veicināta ekonomiskā attīstība (27%) un projekts stiprinās Latvijas integrāciju Eiropā (24%). Tikmēr 23% aptaujāto pauda pārliecību, ka projekts ir liels slogs valsts budžetam. Jāpiebilst, ka 17% neko nezina par "Rail Baltica" projektu un 17% iedzīvotāju bija grūti sniegt viedokli šajā jautājumā.

 

Visbeidzot, lūgti paust viedokli, kāpēc Latvijai ir nepieciešama sava nacionālā aviokompānija, liela daļa aptaujāto norādīja, ka tā nodrošina neatkarību no citu valstu aviokompāniju lēmumiem (37%) un ļauj vairāk ņemt vērā tieši Latvijas iedzīvotāju vajadzības un intereses (30%). Tikmēr daļa aptaujāto ir pārliecināti, ka uzņēmuma darbība nodrošina tiešus (peļņa u.tml.) (21%) un netiešus ienākumus (tūrisms, investīcijām nepieciešamā infrastruktūra u.c.) valsts budžetā (20%), kā arī ļauj nodrošināt zemākas cenas Latvijas iedzīvotājiem (19%). Jāpiebilst, ka 20% respondentu uzskatīja, ka Latvija varētu iztikt arī bez valstij piederošas aviokompānijas.

0
Autors:DELFI
Foto:freeimages.com

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

17. aprīlī, 17:58 Ar darbnīcām #DrošaLatvija viesojas reģionos, lai veicinātu noturību pret manipulācijām informatīvajā telpā
16. aprīlī, 14:24 “INŽENIERU ARSENĀLA” PIRMĀ GADADIENA - "1 GADS KĀ 1 DIENA"
3. aprīlī, 13:43 Nākamo apkures sezonu Daugavpils uzsāks ar zemāku tarifu
27. martā, 17:47 Daugavpils Inovāciju centrā aizritēja STEAM dienas
19. martā, 19:32 Stilīgas sarunas Daugavpilī
11. martā, 12:08 Izglītojoša izstāde “Kosmoss ikdienā”
6. martā, 10:16 Paziņojums par lokālplānojuma redakcijas nodošanu sabiedriskajai apspriešanai
5. martā, 10:06 AADSO aicina uz semināru par atkritumu apsaimniekošanu
20. februārī, 12:43 Iedzīvotāji var samazināt maksu par atkritumu izvešanu
31. janvārī, 09:46 Ja savlaicīgi neapmaksā apkures rēķinu, to sedz no priekšapmaksas
26. janvārī, 12:55 Tīrot katlus šķeldas katlumājā, sekmē to darbības efektivitāti
19. janvārī, 13:14 Renovēto māju iedzīvotāji par apkuri maksā krietni mazāk
1. janvārī, 00:00 Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa apsveikums Jaunajā gadā
27. novembrī, 14:18 “Daugavpils satiksme”: viena pasažiera pārvadājuma pašizmaksa pieaug līdz 1,56 eiro
10. novembrī, 12:57 Šogad oktobrī par apkuri maksāsim mazāk, pat bez valsts atbalsta

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti