No 2017.gada iedzīvotāji varētu izvēlēties, vai personas kodā iekļaut dzimšanas datumu 0

Ceturtdiena, 03 sep 2015, 10:45 Versija drukāšanai

No 2017.gada iedzīvotāji varētu izvēlēties, vai personas kodā iekļaut dzimšanas datumu
Saeima ceturtdien nodeva izskatīšanai parlamenta komisijām ieceri no 2017.gada ļaut iedzīvotājiem izvēlēties, vai personas kodā iekļaut arī dzimšanas datumu, aģentūra BNS uzzināja Saeimā.


Sagatavotās izmaiņas Iedzīvotāju reģistra likumā paredz, ka no 2017.gada 1.janvāra iedzīvotāji vienu reizi brīvprātīgi varēs lūgt sev piešķirt personas kodu bez dzimšanas datuma norādīšanas jeb tā saukto identifikācijas numuru.

 

Piešķirtais kods būs nemainīgs. Līdz ar to turpmāk personas kodi nebūs sasaistīti ar dzimšanas datumu, un tos varēs mainīt tikai gadījumā, ja persona tiks adoptēta. Personas kodu piešķirs Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde, un tas tiks veidots no vienpadsmit cipariem.

 

Plānots, ka personas koda pirmie cipari būs 32, bet pārējie automātiski sistēmas ģenerētie nejaušie cipari no 0 līdz 9. Pirmie seši cipari no pārējiem pieciem cipariem var tikt atdalīti ar defisi.

 

Lai neierobežotu personu tiesības izdarīt izvēli, kā arī, lai nepamatoti neliegtu atsevišķām personu kategorijām, piemēram, personām, kuras šobrīd ir nepilngadīgas, iespēju izmantot tiesības mainīt personas kodu, termiņš, līdz kuram personai būs tiesības mainīt pirms 2017.gada 1.janvāra piešķirto personas kodu uz personas kodu, kurā netiek norādīts dzimšanas datums, likumprojektā nav noteikts.

 

Jaunās izmaiņas arī paredz, ka no 2017.gada 1.janvāra jaundzimušajiem personas kodi būs bez dzimšanas datiem.

 

Jautājums par personas koda atbilstību fizisko personu datu aizsardzības pamatprincipiem aktualizējās jau 2007.gadā, kad Tiesībsarga birojā tika ierosināta pārbaudes lieta pēc Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas iesnieguma, jo ārstniecības personām ar ārstniecību saistītajā dokumentācijā , kas pieejama trešajām personām, bija pienākums norādīt savu personas kodu.

 

Tādējādi tika aktualizēts jautājums par to, ka ārstniecības personu kā fizisko personu dati nav pietiekami aizsargāti. No cilvēktiesību viedokļa tieši personas koda pirmā daļa satur vislielāko risku ne tikai diskriminācijas elementiem, bet arī no neiejaukšanās personas privātajā dzīvē, teikts likumprojektā.

 

Iekšlietu ministrija norāda, ka, ņemot vērā, ka pašlaik personas kods sniedz plašāku informāciju, nekā tas nepieciešams personas identifikācijai, kā arī tas, ka normatīvajos aktos noteiktā personas datu apstrāde ne vienmēr ir samērīga un atbilstoša personas datu aizsardzības pamatprincipiem, jārada iespēja identificēt fiziskas personas ar citiem paņēmieniem, piemēram, lietojot tādus reģistrācijas vai identifikācijas numurus, kas nesatur dzimšanas datumu.

 

Arī citās valstīs fiziskām personām ir piešķirti ciparu formā veidoti personas kodi, saukti par identifikācijas numuriem vai sociālā nodokļa maksātāja numuriem. Pašreizējo personas kodu ir ļoti viegli atcerēties, bet, to nomainot, tiks labāk aizsargātas personas tiesības uz privātumu, beznozīmes personas kodi jau tiek lietoti tādās attīstītās valstīs kā ASV, Lielbritānija, Nīderlande, Austrija, Beļģija, Vācija un Īrija.

0
Autors:BNS
Foto:skaties.lv

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

17. aprīlī, 17:58 Ar darbnīcām #DrošaLatvija viesojas reģionos, lai veicinātu noturību pret manipulācijām informatīvajā telpā
16. aprīlī, 14:24 “INŽENIERU ARSENĀLA” PIRMĀ GADADIENA - "1 GADS KĀ 1 DIENA"
3. aprīlī, 13:43 Nākamo apkures sezonu Daugavpils uzsāks ar zemāku tarifu
27. martā, 17:47 Daugavpils Inovāciju centrā aizritēja STEAM dienas
19. martā, 19:32 Stilīgas sarunas Daugavpilī
11. martā, 12:08 Izglītojoša izstāde “Kosmoss ikdienā”
6. martā, 10:16 Paziņojums par lokālplānojuma redakcijas nodošanu sabiedriskajai apspriešanai
5. martā, 10:06 AADSO aicina uz semināru par atkritumu apsaimniekošanu
20. februārī, 12:43 Iedzīvotāji var samazināt maksu par atkritumu izvešanu
31. janvārī, 09:46 Ja savlaicīgi neapmaksā apkures rēķinu, to sedz no priekšapmaksas
26. janvārī, 12:55 Tīrot katlus šķeldas katlumājā, sekmē to darbības efektivitāti
19. janvārī, 13:14 Renovēto māju iedzīvotāji par apkuri maksā krietni mazāk
1. janvārī, 00:00 Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa apsveikums Jaunajā gadā
27. novembrī, 14:18 “Daugavpils satiksme”: viena pasažiera pārvadājuma pašizmaksa pieaug līdz 1,56 eiro
10. novembrī, 12:57 Šogad oktobrī par apkuri maksāsim mazāk, pat bez valsts atbalsta

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti