“Skolas piena” programmā tomēr nodrošinās augstāku kvalitāti 0
Izmaiņas izstrādātas, lai turpmāk programmas īstenošanā ņemtu vērā arī vides apsvērumus, kā arī tamdēļ, lai produkti atbilstu īpaši augstiem kvalitātes standartiem.
Izmaiņas nosaka, ka produktam ir jābūt ražotam atbilstoši bioloģiskās lauksaimniecības shēmas vai nacionālās pārtikas kvalitātes shēmas (NPKS) prasībām. Bioloģiski ražotie produkti, kas iegūti, saimniekojot ar dabiskām bioloģiskām metodēm, ir iedzīvotājiem visvairāk piemērotā pārtika. Savukārt NPKS visi produkta ražošanas posmi ir izsekojami un produkta pirmapstrādes un pārstrādes veicējs ir sertificēts atbilstoši prasībām, informē Zemkopības ministrijas sabiedrisko attiecību speciāliste Viktorija Kalniņa.
Tāpat noteikta papildu prasība, ka produkts tiek transportēts ne tālāk par 250 kilometriem no tā ražošanas vietas līdz attiecīgajai mācību iestādei.
Šādi var samazināt arī produkta realizācijas cenu, jo tā ietver arī piegādes izmaksas. Tādējādi vairāk līdzekļu iespējams atvēlēt produktu izdales izmaksām, piemēram, samaksai personālam par glāžu mazgāšanu un piena izdales automātu apkopi.
Jaunās papildu prasības attieksies uz produktiem, par kuru piegādi tiek piešķirts valsts līdzfinansējums, proti, saskaņā ar esošajiem valsts līdzfinansējuma nosacījumiem, šīs papildu prasības attieksies tikai uz pasterizētu pienu, ja tas piegādāts pirmsskolas un 1.-9. klases izglītojamiem.
Autors: | Grani.lv |