Ekonomikas ministrija: mazumtirdzniecības apmēri Latvijā turpinās augt 0

Ceturtdiena, 30 jūl 2015, 23:08 Versija drukāšanai

Ekonomikas ministrija: mazumtirdzniecības apmēri Latvijā turpinās augt
Uzlabojoties iedzīvotāju pirktspējai, sagaidāms, ka arī turpmākajos mēnešos mazumtirdzniecības apmēri turpinās augt, aģentūrai BNS norādīja Ekonomikas ministrijas (EM) Ekonomiskās attīstības un darba tirgus prognozēšanas nodaļas vecākā referente Vita Skuja.


Viņa atzīmēja, ka 2015.gada jūnijā mazumtirdzniecības apgrozījuma temps pieauga straujāk nekā iepriekšējos divos mēnešos.

 

"Pieaugot iedzīvotāju ienākumiem un pirktspējai, turpina uzlaboties arī mazumtirdzniecības rādītāji. Jūnijā lielāko devumu kopējā mazumtirdzniecības apgrozījuma pieaugumā nodrošināja nepārtikas preces. Salīdzinot ar 2014.gada jūniju, mazumtirdzniecības apmēri nepārtikas preču grupā pieauga par 9,3%. Iedzīvotāji biežāk preces iegādājās interneta veikalos un lietoto preču veikalos. Vairāk pirka arī datorus, programmatūru un telekomunikāciju iekārtas, un dažādas elektroiekārtas. Tāpat pieauga apģērba mazumtirdzniecība. Vienlaikus iedzīvotāji retāk iepirkās stendos un tirgos un retāk iegādājās arī grāmatas, avīzes un dažādas kancelejas preces," klāstīja Skuja.

 

Tāpat viņa norādīja, ka 2015.gada aprīlī, pēc auto degvielas mazumtirdzniecības apmēru krituma, maijā un jūnijā auto degvielas mazumtirdzniecības apmēri gada laikā turpināja pieaugt. 2015.gada jūnijā degvielas mazumtirdzniecības apmēri pieauga par 15,7%, salīdzinot ar 2014.gada jūniju un nodrošināta vienu trešdaļu no kopējā mazumtirdzniecības apgrozījuma pieauguma.

 

Pēc pārtikas preču mazumtirdzniecības pieauguma tempu krituma pēdējos mēnešos, šā gada jūnijā, salīdzinot ar 2014.gada jūniju,mazumtirdzniecības apjomi pārtikas preču grupā atkal pieauga (par 2,2%) un nodrošināja vienu desmito daļu no kopējā mazumtirdzniecības apgrozījuma pieauguma, atzīmēja Skuja.

 

Savukārt Latvijas Bankas ekonomiste Agnese Rutkovska centrālās bankas uzturētajā ekonomiskās analīzes vietnē "makroekonomika.lv" norāda, ka mazumtirdzniecības apgrozījums otrajā ceturksnī salīdzinājumā ar pirmo ceturksni ir audzis vien nedaudz - par 0,5%. "Otrā ceturkšņa nozares sniegums pirmajā mirklī šķiet tikpat skumjš kā šīs vasaras laika apstākļi, tomēr tā gluži nav – arī šāds rezultāts vērtējams kā labs, jo ļoti straujās izaugsmes dēļ pirmajā ceturksnī, varēja gaidīt kritumu. Turklāt gada pieauguma temps joprojām ir saglabājies augsts, salīdzinājumā ar 2014.gada otro ceturksni augot par 5,2%," pauž Rutkovska.

 

Tāpat LB ekonomiste atzīmē, ka šogad aprīlī gaidījusi prāvu mazumtirdzniecības apgrozījuma kritumu, jo pērn siltajās Lieldienu brīvdienās pārdošanas apmēri sasniedza ļoti augstu līmeni, un tik labu rezultātu šogad nebija pamata gaidīt.

 

"Siltas un garas Lieldienas brīvdienas nebija tikai Latvijas fenomens, strauju izaugsmi pērnā gada aprīlī varēja novērot arī citviet Eiropā, īpaši mūsu kaimiņvalstīs, lai gan visspilgtāk "pīķis" iezīmējās tieši Latvijā. Savukārt labā pārdošanas apmēru izaugsme šā gada pirmajā ceturksnī bija redzama tikai Latvijā. Tas galvenokārt saistāms ar zemākas bāzes efektu – faktu, ka 2014.gada janvārī-februārī pēc eiro ieviešanas pircēju aktivitāte bija kūtrāka. To noteica prāvāki skaidrās naudas (latos) tēriņi pirms gadu mijas un neliela uzkrājumu atjaunošanas tendence jau eiro valūtā. Uz pērnā gada snieguma fona 2015.gada sākumā mazumtirdzniecības apgrozījuma kāpums izskatās iespaidīgs," klāstīja Rutkovska.

 

Viņa piebilda, ka tirdzniecības apgrozījumu gan ietekmē vēl daudzi citi faktori - pirktspējas pieaugums, ēnu ekonomikas mazināšanās (īpaši degvielas pārdošanas segmentā), laika apstākļi, ārvalstu viesu pirkumi u.c.

 

Aģentūra BNS jau vēstīja, ka Latvijas mazumtirdzniecības uzņēmumu apgrozījums šogad pirmajā pusgadā, pēc kalendāri izlīdzinātiem datiem, salīdzināmās cenās palielinājies par 6,2% salīdzinājumā ar pagājušā gada attiecīgo laika periodu. Tostarp pārtikas preču grupā mazumtirdzniecības uzņēmumu apgrozījums pieaudzis par 2,8%, bet nepārtikas - par 8,6%.

0
Autors:BNS

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

27. martā, 17:47 Daugavpils Inovāciju centrā aizritēja STEAM dienas
19. martā, 19:32 Stilīgas sarunas Daugavpilī
11. martā, 12:08 Izglītojoša izstāde “Kosmoss ikdienā”
6. martā, 10:16 Paziņojums par lokālplānojuma redakcijas nodošanu sabiedriskajai apspriešanai
5. martā, 10:06 AADSO aicina uz semināru par atkritumu apsaimniekošanu
20. februārī, 12:43 Iedzīvotāji var samazināt maksu par atkritumu izvešanu
31. janvārī, 09:46 Ja savlaicīgi neapmaksā apkures rēķinu, to sedz no priekšapmaksas
26. janvārī, 12:55 Tīrot katlus šķeldas katlumājā, sekmē to darbības efektivitāti
19. janvārī, 13:14 Renovēto māju iedzīvotāji par apkuri maksā krietni mazāk
1. janvārī, 00:00 Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa apsveikums Jaunajā gadā
27. novembrī, 14:18 “Daugavpils satiksme”: viena pasažiera pārvadājuma pašizmaksa pieaug līdz 1,56 eiro
10. novembrī, 12:57 Šogad oktobrī par apkuri maksāsim mazāk, pat bez valsts atbalsta
2. novembrī, 13:47 Informācija mājokļa pabalsta saņēmējiem
30. oktobrī, 09:45 Budžeta izveide: padomi un rīki
26. oktobrī, 14:51 “Lidl” akcija – viens no labākajiem veidiem, kā gudri iepirkties

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti