24.martā Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) informēja, ka pēdējo dienu laikā Latvijā reģistrēti 10 Šiga toksīnu vai verotoksīnu veidojošās Escerichia coli (zarnu nūjiņas) infekcijas gadījumi. Saslimuši astoņi bērni vecumā no trim līdz sešiem gadiem, kā arī divi seniori. Visi pacienti, izņemot vienu senioru, ārstējas slimnīcās. Šobrīd tiek veikta epidemioloģiskā izmeklēšana, taču nedz SPKC, nedz Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) nav sniedzis informāciju par kādu konkrētu produktu iespējamo saistību ar šiem saslimšanas gadījumiem, vēsta la.lv.
“PVD, pamatojoties uz Slimību profilakses un kontroles centra sniegto informāciju, veic pārbaudes vairākās pirmsskolas izglītības iestādēs Rīgā un vienā pirmsskolas izglītības iestādē Ziemeļpierīgā, kurās reģistrēti bērnu saslimšanas gadījumi ar E-Coli.
Sākotnēji sniegtā informācija liecina, ka saslimuši pa vienam bērnam katrā izglītības iestādē, izņemot vienu, kur saslimuši divi bērni, tādēļ pagaidām katrs no šiem gadījumiem tiek izmeklēts atsevišķi. PVD savu pārbaužu ietvaros pārbauda izglītības iestāžu ēdināšanas blokus, skaidro pārtikas produktu piegādātājus un ņem paraugus laboratoriskajiem izmeklējumiem,” informē PVD pārstāvji.
Arī Bērnu klīniskā universitātes slimnīca (BKUS) savā paziņojumā norāda, ka “uz šo brīdi nav pierādīta konkrēta saikne ar zemenēm, augļiem, ogām vai citiem produktiem.”
Kā skaidro SPKC, visiem cilvēkiem un dzīvniekiem zarnās ir baktērijas, ko sauc par Escherichia coli (E. coli) jeb zarnu nūjiņu. Tās ir daļa no mūsu normālās baktēriju floras un parasti nekaitīgas. Tomēr ir īpaši E. coli celmi, kas spēj veidot toksīnus jeb indīgas vielas un izraisīt nopietnu slimību. Tie var izraisīt smagu, asiņainu caureju, kas dažos gadījumos rada akūtu nieru mazspēju, kam nepieciešama intensīva aprūpe.
SPKC atgādina, ka ir ļoti svarīgi pārtiku apstrādāt termiski atbilstoši, zem tekoša ūdens skalot augļus un dārzeņus, un īpaši tos produktus, kas netiks termiski apstrādāti pirms patēriņa.
Kā pareizi mazgāt augļus un dārzeņus?
PVD Pārtikas izplatīšanas uzraudzības daļas vecākā eksperte Svetlana Aļminoviča – Miļjanoviča informē, ka “svaigi augļi un dārzeņi pirms lietošanas uzturā ir jānomazgā tīrā, tekošā ūdenī. Nav nepieciešams pievienot nekādus mazgāšanas līdzekļus vai citas vielas.”
Eksperte uzsver: “Ir jāmazgā visi augļi un dārzeņi – gan tie, kas tiek ēsti ar visu mizu, gan tie, kurus pirms ēšanas nomizo, jo mikroorganismi mizošanas procesā var nokļūt uz nomizotā augļa vai dārzeņa.”
SPKC atgādina, ka:
- gaļa, tostarp maltā gaļa, pietiekami termiski jāapstrādā;
- visi augļi pirms mizošanas jānoskalo zem tekoša dzeramā ūdens;
- visi dārzeņi kārtīgi jānomazgā zem tekoša dzeramā ūdens, īpaši tie, kas netiks termiski apstrādāti pirms patēriņa;
- mizojiet visus sakņu dārzeņus un noskalojiet tos zem tekoša dzeramā ūdens;
- dārzeņu un gaļas pamatīga termiska apstrāde iznīcina slimību izraisošās baktērijas un vīrusus;
- izvairieties no krusteniskās kontaminācijas, t. i., baktēriju izplatīšanas no jēla pārtikas produkta uz ēšanai gatavu vai termiski apstrādātu pārtikas produktu, piemēram, izmantojot atsevišķus dēlīšus jēlas gaļas un termiski apstrādātas gaļas vai svaigu dārzeņu griešanai, un mazgājiet griešanas dēlīti ar ziepēm starp jēlas un ēšanai gatavas pārtikas apstrādi.
- jebkurai personai, kurai ir caureja vai vemšana, jāatturas no pārtikas apstrādes.