Kāpēc padomju laikos veikalos olas tika glabātas ledusskapjos, bet tagad tās atrodas veikalu vienkārši tirdzniecības zālē – vai tiešām olas veikalā nav jāglabā ledusskapī? Šāds jautājums TV24 raidījumā “Uz līnijas” tika uzdots Tomam Auškāpam, AS “Balticovo” valdes loceklim.
Savu atbildi viņš iesāk ar to, ka paskaidro, ka Eiropas Savienībā regulas nosaka, ka olas derīguma termiņš ir 28 dienas no izdēšanas mirkļa. Citur pasaulē – olām ir 90 dienas termiņš, bet tur gan tās obligāti jātur ir dzesētas. Eiropā ir tikai ieteikums, ka olas vēlams turēt atdzesētas.
Kā ir ar uzglabāšanas apstākļu maiņu – nedēļu turu ledusskapī, vai varu nākamo nedēļu turēt uz galda, vai otrādi? Auškāps šādā gadījumā ieteiktu uzmanīties no brīžiem, ja veikalā paņem olu no no ledusskapja un ja ir ārā ļoti karsts, tad ola mēdz norasot un parādās mitrums, mitruma ietekmē varētu rasties pat pelējums uz olas, bet arī tad nekā tur slikta nav.
Viņš atgādina, ka, karam sākoties, pie augstās elektroenerģijas cenas ļoti daudz veikalu tīkla pārslēdzās arī uz olu glabāšanu istabas temperatūrā.