Saeima konceptuāli atbalsta jauno pašvaldību finanšu izlīdzināšanas modeļa likumprojektu 0

Ceturtdiena, 30 apr 2015, 12:20 Versija drukāšanai

Saeima konceptuāli atbalsta jauno pašvaldību finanšu izlīdzināšanas modeļa likumprojektu
Saeima ceturtdien pirmajā lasījumā atbalstīja jauno pašvaldību finanšu izlīdzināšanas (PFI) modeļa likumprojektu. Par likumprojektu balsoja 58 deputāti, pret bija septiņi, bet balsojumā atturējās - 20 tautas kalpi. Deputāti arī likumprojektam noteica steidzamību - to parlaments izskatīs divos lasījumos. Priekšlikumus otrajam lasījumam var iesniegt līdz 15.maijam, bet Saeima galīgajā lasījumā par jauno likumprojektu lems 4.jūnija sēdē.


Finanšu ministrijā (FM) iepriekš atzīmēja, ka jaunais PFI modelis ir vienkāršs un caurskatāms. "Tas ļaus pašvaldībām ilgtermiņā vienkāršāk plānots savas finanses. Tāpat jaunais modelis izmainīs valsts budžeta dotācijas sadales principus – sadalīs to proporcionāli starp pašvaldībām, tuvinot tās pašvaldībai ar vislielākajiem ieņēmumiem uz vienu nosacīto iedzīvotāju. PFI sistēmas ieviešanas gadā tiks arī nodrošināts, ka nevienai pašvaldībai izlīdzinātie ieņēmumi, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, nesamazinās. Vienlaikus tiek būtiski vienkāršota modeļa aprēķina formula," skaidroja ministrijā.

 

Pēc FM paustā, esošā PFI sistēma ir sarežģīta, turklāt PFI aprēķins paredz ekonomiski nepamatotu finanšu nepieciešamības sadalījumu starp republikas pilsētām un novadu pašvaldībām, attiecīgi no kopējās finanšu nepieciešamības 47% attiecas uz republikas pilsētām, bet 53% – uz novadu pašvaldībām, lai arī iedzīvotāju skaits republikas pilsētās un novados ir apgriezti pretējs (52% iedzīvotāju dzīvo republikas pilsētās un 48% iedzīvotāju dzīvo novadu pašvaldībās). Esošā PFI sistēma arī nerisina problēmu, ka lielākai daļai pašvaldību ieņēmumi pēc PFI nav atkarīgi no vērtētiem ieņēmumiem pirms PFI, tāpēc var secināt, ka pašvaldības netiek motivētas veicināt uzņēmējdarbību pašvaldībā.

 

Ņemot vērā esošās PFI sistēmas nepilnības, jaunajai PFI sistēmai būtu jāveicina pašvaldības stimulēt saimniecisko darbību, PFI sistēma jāvienkāršo, pārskatot finanšu nepieciešamības aprēķinu, kā arī nepieciešams atteikties no pašvaldību sadalījuma grupās republikas pilsētas un novadi.

 

Lai ievērotu izvirzītos nosacījumus, jaunā PFI sistēma tiek balstīta uz četriem pamatprincipiem - pārskatīt demogrāfisko kritēriju vērtības un papildināt kritērijus ar teritorijas platību raksturojošu kritēriju; ieviest izlīdzināmo vienību – pašvaldību atšķirību ievērtēšanai aprēķinos; izlīdzināšanu veikt pret pašvaldību vidējiem vērtētiem ieņēmumiem; valsts budžeta dotāciju sadalīt proporcionāli starp pašvaldībām, tuvinot tās pašvaldībai ar vislielākajiem ieņēmumiem uz vienu izlīdzināmo vienību.

 

Jaunas likumprojekts varētu stāties spēkā no 2016.gadā.

0
Autors:saeima.lv
Foto:Jurijs Dunaiskis

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

17. aprīlī, 17:58 Ar darbnīcām #DrošaLatvija viesojas reģionos, lai veicinātu noturību pret manipulācijām informatīvajā telpā
16. aprīlī, 14:24 “INŽENIERU ARSENĀLA” PIRMĀ GADADIENA - "1 GADS KĀ 1 DIENA"
3. aprīlī, 13:43 Nākamo apkures sezonu Daugavpils uzsāks ar zemāku tarifu
27. martā, 17:47 Daugavpils Inovāciju centrā aizritēja STEAM dienas
19. martā, 19:32 Stilīgas sarunas Daugavpilī
11. martā, 12:08 Izglītojoša izstāde “Kosmoss ikdienā”
6. martā, 10:16 Paziņojums par lokālplānojuma redakcijas nodošanu sabiedriskajai apspriešanai
5. martā, 10:06 AADSO aicina uz semināru par atkritumu apsaimniekošanu
20. februārī, 12:43 Iedzīvotāji var samazināt maksu par atkritumu izvešanu
31. janvārī, 09:46 Ja savlaicīgi neapmaksā apkures rēķinu, to sedz no priekšapmaksas
26. janvārī, 12:55 Tīrot katlus šķeldas katlumājā, sekmē to darbības efektivitāti
19. janvārī, 13:14 Renovēto māju iedzīvotāji par apkuri maksā krietni mazāk
1. janvārī, 00:00 Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa apsveikums Jaunajā gadā
27. novembrī, 14:18 “Daugavpils satiksme”: viena pasažiera pārvadājuma pašizmaksa pieaug līdz 1,56 eiro
10. novembrī, 12:57 Šogad oktobrī par apkuri maksāsim mazāk, pat bez valsts atbalsta

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti