Nodokļu atmaksa pēc darba ārzemēs – jūsu iekrātie līdzekļi, kurus varat atgriezt 0

Pirmdiena, 25 nov 2019, 13:05 Versija drukāšanai

Nodokļu atmaksa pēc darba ārzemēs – jūsu iekrātie līdzekļi, kurus varat atgriezt
Lai arī kur jūs strādātu un no kuras valsts būtu, jums ir jāmaksā konkrētās valsts nodokļi. Maksājot nodokļus, nereti iekrājas to pārmaksa, kuru iespējams atgūt. Šo iespēju var izmantot uzreiz pēc atgriešanās savā dzimtenē. Tikai neaizmirstiet par to! Katra valsts šim procesam piemēro citādākus noteikumus. Tāpēc šajā rakstā aplūkosim, kas ir nodokļu atmaksa, kā tā notiek un kas to var izmantot.


Kas ir nodokļu atmaksa un kad iespējams to izmantot

 

Svarīgi ir saprast vai valsts, no kuras atgriežaties un kurā strādājāt, ir parakstījusi līgumu par izvairīšanos no aplikšanas ar divkāršo nodokli, jo tieši šī vienošanās sniedz iespēju atgriezt samaksātos nodokļus. Vairākums Eiropas valstu, ASV, Ķīna un citas valstis ir parakstījušas līgumu ar Latviju. Ir pieejams saraksts, kurā varat pārbaudīt, vai jūsu valsts ir parakstījusi šo līgumu ar konkrēto valsti, kurā strādājat, un vai jums tiks sniegta iespēja atgriezt nodokļu pārmaksu.

 

Tiem, kas strādājuši ārzemēs vai vēl tikai izvēlas galamērķi, jāsaprot, ka nodokļu atmaksa pēc atgriešanās ir pielīdzināma dzimšanas dienas dāvanai. Tās izmērs var atšķirties, ņemot vērā nostrādāto laiku un samaksātos nodokļus. Nodokļu noteikumi, kā arī atgriešanas kārtība katrā valstī ir atšķirīga. Ja vēlaties atgriezt nodokļus, ir divi veidi, kā to izdarīt: iedziļināties visās atgriešanas procesa īpatnībās un darīt to pašiem, vai arī vērsties pie starpniekiem, kuri izprot šo procesu un pārņem visas rūpes un atbildību. Šie ir ļoti atšķirīgi ceļi, jo pirmajā gadījumā jums pašiem jāparūpējas par nepieciešamajiem dokumentiem, to aizpildīšanu un iesniegšanu, kā arī var nākties pašiem komunicēt ar nodokļu institūcijām, savukārt otrajā variantā visas šīs rūpes nokrīt no jūsu pleciem, un jums atliek tikai gaidīt procesa beigas.

 

Kā nodokļu atmaksa notiek Holandē?

 

Lai labāk izprastu nodokļu atgriešanas procesu, aplūkosim Holandes piemēru. Ja pēdējo piecu gadu laikā esat strādājuši šajā valstī, par šo periodu varat atgriezt pārmaksātos nodokļus. Ja strādājāt pirms vairāk nekā pieciem gadiem, jūsu nodokļi jau būs aizceļojuši uz valsts budžetu.

 

Holandē spēkā ir progresīvie nodokļi, kas ir atkarīgi no jūsu algas – jo lielāka alga, jo lielāki nodokļi. Nodokļi tiek maksāti katru mēnesi un finanšu gada beigās aprēķināmi no jauna. Samaksātie nodokļi finanšu gada beigās dažādu iemeslu dēļ var būt daudz lielāki, tāpēc iekrājas pārmaksāto nodokļu summa. Savukārt, ja Holandē esat strādājuši tikai dažus mēnešus un maksājuši nodokļus, it kā plānots palikt uz visu gadu, tad, visticamāk, esat tos pārmaksājuši un jums ir iekrājusies atmaksājamā nodokļu summa.

 

Pārmaksātie nodokļi var iekrāties arī citā veidā, piemēram, ja nomainījāt darbu, strādājāt papildu darbā, jūsu dzīves biedrs un bērni bijuši kopā ar jums vai darba devējs jūsu atalgojumam piemēroja līdz 30% ar nodokļiem neapliekamo minimumu. Svarīgi ir noskaidrot visus kritērijus, kas bijuši piemēroti jūsu nodokļu maksāšanas laikā šajā valstī, jo no tā var būt atkarīga atgūstamā summa.

 

2015. gadā stājās spēkā jauna kārtība un nepieciešamie dokumenti

 

Jāpievērš uzmanība, ka no 2015. gada Holandē ir mainījusies nodokļu atgriešanas kārtība. Ja vēlaties izmantot šo procesu, jums Holandē vai citā Eiropas Savienības valstī, Lihtenšteinā, Norvēģijā, Islandē, Šveicē, Bonairē, Sintestatiusā vai Sabā jānodzīvo viss finanšu gads. Ne mazāk nekā 90% ienākumu jābūt no Holandes, un jums jāiesniedz valsts nodokļu institūcijas izdotā izziņa par fiziskās personas ienākumiem.

 

Bez nodokļu institūcijas izziņas par ienākumiem no 2015. gada nepieciešami arī citi dokumenti. Tomēr nodokļu atgriešana no Holandes ar neko īpašu neatšķiras no citām valstīm. Kā ierasts, nepieciešami šie dokumenti: pases vai personu apliecinoša dokumenta kopija, Jaaropgave forma (tajā norādīti dati par samaksātajiem nodokļiem un gūtajiem ienākumiem) vai pēdējās algas lapas no visām darba vietām un BSN/SoFi (sociālās apdrošināšanas numurs).

 

Ja tomēr kāds no šiem dokumentiem iztrūkst, piemēram, Jaaropgave forma, to iespējams iegūt, sazinoties ar darba devēju. Tomēr, ja nevēlaties ar to nodarboties paši, šo procesu varat nodot speciālistiem, kuri ievāks visus nepieciešamos dokumentus un 4-6 mēnešu laikā atgriezīs jūsu pārmaksātos nodokļus. No pārmaksātajiem nodokļiem vidējā atgriežamā summa ir ap 800 Eur. Jāpievērš uzmanība tam, ka speciālisti parūpēsies par visiem nepieciešamajiem dokumentiem un informāciju, kas palīdzēs atgriezt maksimālo pārmaksāto nodokļu summu.

 

Ja vēlaties atgriezt nodokļus, kārtīgi jāizanalizē nosacījumi un darbības. Ja esat rūpīgi iepazinušies ar procesu, tad patstāvīgi atgriežot nodokļus, papildināsiet savu pieredzes bagāžu. Ja tomēr tam nav pietiekoši daudz laika vai entuziasma, uzticiet šo procesu speciālistiem, kas atgriezīs to, kas pieder jums. Tikai neaizmirstiet - ja gaidīsiet vairāk par 5 gadiem, atgriezt nodokļus par darbu Holandē vairs nebūs iespējams, tāpēc nav vērts kavēties.

-1
Autors:preses relze
Foto:publicitātes attēls

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

17. aprīlī, 17:58 Ar darbnīcām #DrošaLatvija viesojas reģionos, lai veicinātu noturību pret manipulācijām informatīvajā telpā
16. aprīlī, 14:24 “INŽENIERU ARSENĀLA” PIRMĀ GADADIENA - "1 GADS KĀ 1 DIENA"
3. aprīlī, 13:43 Nākamo apkures sezonu Daugavpils uzsāks ar zemāku tarifu
27. martā, 17:47 Daugavpils Inovāciju centrā aizritēja STEAM dienas
19. martā, 19:32 Stilīgas sarunas Daugavpilī
11. martā, 12:08 Izglītojoša izstāde “Kosmoss ikdienā”
6. martā, 10:16 Paziņojums par lokālplānojuma redakcijas nodošanu sabiedriskajai apspriešanai
5. martā, 10:06 AADSO aicina uz semināru par atkritumu apsaimniekošanu
20. februārī, 12:43 Iedzīvotāji var samazināt maksu par atkritumu izvešanu
31. janvārī, 09:46 Ja savlaicīgi neapmaksā apkures rēķinu, to sedz no priekšapmaksas
26. janvārī, 12:55 Tīrot katlus šķeldas katlumājā, sekmē to darbības efektivitāti
19. janvārī, 13:14 Renovēto māju iedzīvotāji par apkuri maksā krietni mazāk
1. janvārī, 00:00 Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa apsveikums Jaunajā gadā
27. novembrī, 14:18 “Daugavpils satiksme”: viena pasažiera pārvadājuma pašizmaksa pieaug līdz 1,56 eiro
10. novembrī, 12:57 Šogad oktobrī par apkuri maksāsim mazāk, pat bez valsts atbalsta

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti