VARAM sāktais remigrācijas projekts palīdzējis atgriezties Latvijā 399 cilvēkiem 0

Svētdiena, 03 feb 2019, 09:55 Versija drukāšanai

VARAM sāktais remigrācijas projekts palīdzējis atgriezties Latvijā 399 cilvēkiem

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) pērn sāktais remigrācijas projekts palīdzējis atgriezties Latvijā 399 cilvēkiem, aģentūru LETA informēja ministrijā.


Projekta laikā tika izveidots reģionālo remigrācijas koordinatoru tīkls, sniegts finansiāls atbalsts remigrantiem saimnieciskās darbības sākšanai vai īstenošanai Latvijā, kā arī desmit pašvaldībās tika ieviesti specifiski risinājumi, tādējādi stiprinot pašvaldību lomu šajā procesā.

 

Reģionālo remigrācijas koordinatoru tīkls sastāv no pieciem remigrācijas koordinatoriem, kas pārklāj Latvijas reģionus - Kurzemi, Vidzemi, Latgali, Zemgali un Rīgu. Koordinatori darbu sāka 2018.gada martā, un savas darbības laikā sagatavoja 1813 piedāvājumus 831 ģimenei par atgriešanās iespējām Latvijā.

 

Sniedzot dažādu informāciju un pakalpojumus, pērn remigrācijas koordinatori palīdzējuši Latvijā atgriezties 399 cilvēkiem. "Tās bija 163 ģimenes, kas atgriezās, galvenokārt, no Apvienotās Karalistes, Īrijas un Vācijas, kā arī no Norvēģijas, Zviedrijas, Dānijas un citām valstīm. Papildus, vēl 463 cilvēki pēc konsultācijām ar remigrācijas koordinatoriem ir norādījuši, ka plāno atgriezties Latvijā," informē ministrijā.

 

Lai arī lielākā daļa no remigrantiem - 79% - pēc ilgstošas prombūtnes ārvalstīs izvēloties atgriezties pilsētās vai reģionālas nozīmes attīstības centros, daļa atgriežoties arī attālākās teritorijās.

 

Visbiežāk uz dzīvi Latvijā atgriežas ģimenes ar bērniem un izšķirošais brīdis šī lēmuma pieņemšanā ir vecāku izvēle par bērna izglītības gaitām - kurā valstī tās uzsākt. Kā vēl vienu nozīmīgu faktoru, kas sekmē atgriešanos Latvijā, remigranti min ilgas pēc ģimenes un draugiem.

 

VARAM norāda, ka kopējais interesentu skaits par finansiālu atbalstu biznesa idejai visos piecos plānošanas reģionos pārsniedza 170. Lielākais interesentu skaits bijis Kurzemes reģionā.

 

Konkursā biznesa uzsācēji un esošās saimnieciskās darbības īstenotāji savus projektus varēja pieteikt ar noteikumu, ka tie iedzīvotāju reģistrā bija norādījuši savas ārvalsts dzīvesvietas adresi. Finansējumu biznesa idejai saņēma deviņi projekti no 17 iesniegtajiem.

 

Lai sekmētu pašvaldību iesaisti remigrācijas procesā, Demogrāfisko lietu centra vadībā tika izvēlētas arī desmit pilotpašvaldības, kurās 2018.gadā tika nodrošināts remigrācijas projekta vadītājs, lai izstrādātu pašvaldībai specifiskus risinājumus remigrācijas jomā.

 

Ieviesto risinājumu klāstā ietilpa pašvaldības saistošo noteikumu maiņa, grantu programmas nolikuma pilnveidošana ar nosacījumu piešķirt papildu punktus remigrantiem, nekustamo īpašumu datu bāzes un interaktīvas kartes izveide, kā arī pašvaldību pievienošanās kustībai "Latvija strādā".

 

VARAM reģionālo remigrācijas koordinatoru darbu nodrošinās arī šogad.

0
Autors:LETA
Foto:Pixabay

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

17. aprīlī, 17:58 Ar darbnīcām #DrošaLatvija viesojas reģionos, lai veicinātu noturību pret manipulācijām informatīvajā telpā
16. aprīlī, 14:24 “INŽENIERU ARSENĀLA” PIRMĀ GADADIENA - "1 GADS KĀ 1 DIENA"
3. aprīlī, 13:43 Nākamo apkures sezonu Daugavpils uzsāks ar zemāku tarifu
27. martā, 17:47 Daugavpils Inovāciju centrā aizritēja STEAM dienas
19. martā, 19:32 Stilīgas sarunas Daugavpilī
11. martā, 12:08 Izglītojoša izstāde “Kosmoss ikdienā”
6. martā, 10:16 Paziņojums par lokālplānojuma redakcijas nodošanu sabiedriskajai apspriešanai
5. martā, 10:06 AADSO aicina uz semināru par atkritumu apsaimniekošanu
20. februārī, 12:43 Iedzīvotāji var samazināt maksu par atkritumu izvešanu
31. janvārī, 09:46 Ja savlaicīgi neapmaksā apkures rēķinu, to sedz no priekšapmaksas
26. janvārī, 12:55 Tīrot katlus šķeldas katlumājā, sekmē to darbības efektivitāti
19. janvārī, 13:14 Renovēto māju iedzīvotāji par apkuri maksā krietni mazāk
1. janvārī, 00:00 Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa apsveikums Jaunajā gadā
27. novembrī, 14:18 “Daugavpils satiksme”: viena pasažiera pārvadājuma pašizmaksa pieaug līdz 1,56 eiro
10. novembrī, 12:57 Šogad oktobrī par apkuri maksāsim mazāk, pat bez valsts atbalsta

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti