Pāvesta Franciska vizīte Aglonā 0

Otrdiena, 25 sep 2018, 14:43 Versija drukāšanai

Pāvesta Franciska vizīte Aglonā

Nupat noslēgusies pāvesta Franciska vizīte Latvijā, viens no kuras centrālajiem punktiem bija viesošanās Aglonas bazilikā 24. septembrī, kas par godu šim notikumam bija pasludināts par valsts oficiālo brīvdienu. Jau dienu pirms pāvesta vizītes Aglonā pulcējās ticīgie un garīdznieki – kopumā Aglonā sveicināt pāvestu ieradušies ap 240 garīdzniekiem un 40 000 svētceļnieku no dažādām pasaules valstīm. Aglonas sakrālajā laukumā īpašā procesijā pāvesta vizītei par godu tika iznesta arī Aglonas Dievmātes svētglezna. Iepriekš to iznesa 25 gadus atpakaļ, kad Aglonā viesojās Pāvests Jānis Pāvils II, un kopumā svētglezna ārpus bazilikas iznesta vien 6 reizes.


Pāvests savā uzrunā lika uzsvaru uz Aglonu un Latgali kā Māras jeb Marijas zemi, atgādinot visiem klātesošajiem par dievmātes Marijas rādīto piemēru tam, kāda nostāja arī šobrīd cilvēkiem jāieņem attieksmē pret sabiedrības atraidītajiem un cietējiem.

 

Citāts no Pāvesta Franciska homīlijas:

 

“(..) Marija “stingri stāv uz kājām” līdzās savam Dēlam. Nav viegli tur stāvēt, bet viņa neizvairās un nekādā gadījumā nav mazdūšīga. (..) Ar to Marija rāda vispirms jau to, ka viņa ir līdzās tiem, kuri cieš, līdzās tiem, no kuriem visa pasaule bēg, un līdzās tiem, kas tiek tiesāti, visu nosodīti un izsūtīti. Nav runa par to, ka viņi ir apspiesti vai izmantoti, bet gan par to, ka viņi vispār ir “ārpus sistēmas”. (..) Ir taisnība, ka reizēm, kad esam atvērušies citiem, tas mums ir bijis sāpīgi. Tāpat ir taisnība, ka šī laika politiskajās realitātēs mums atmiņā vēl sāpīgi svaigas palikušas sadursmes nesenajā vēsturē. (..) Laikmetā, kad, šķiet, atgriežas tādas mentalitātes, kas mūs aicina neuzticēties citiem kuras ar statistikas datiem grib mums pierādīt, ka mums klātos labāk un būtu drošāk, ja mēs būtu tikai paši vien, Marija un šo zemju mācekļi aicina mūs pieņemt otru un no jauna uzticēties brāļiem, universālajai brālībai.”

 

Bez pašvaldību un valdības pārstāvjiem, kas arī pulcējās Aglonas bazilikā, lai piedalītos pāvesta Franciska dievkalpojumā, pāvesta homīliju jeb vispārējo ticīgo lūgšanu latviski lasīja aktrise Olga Dreģe, bet latgaliski – režisors Jānis Streičs. Klātesošie Aglonā atzina, ka šis ir vēsturisks notikums, kurā jūtama arī īpaša miera un saticības gaisotne.

 

Lai gan klātesošajiem Aglonā un citiem katoļticīgajiem Latvijā pāvesta atbraukšana tiešām bijis liels notikums, sociālo mediju vidē netrūka arī izsmejošu komentāru par pāvesta vizītes dienai piešķirto valsts līmeņa brīvdienu, kā arī par finansējumu gandrīz miljona eiro apmērā, kas piešķirts ar vizīti saistīto pasākumu nodrošināšanai. Ticīgie Aglonā gan norādīja, ka šis ir vēsturisks notikums, kam šādi tēriņi šķiet normāli, lai gan pirms 25 gadiem, sagaidot pāvestu, viss esot bijis daudz vienkāršāk un arī izdevies labi.

 

Šobrīd mediju vidē tiek aktualizēts jautājums, vai arī atbraucot citu konfesiju vai uzskatu līderiem, valstī būs oficiālas brīvdienas, jo Latvijā katoļticīgo skaits pagājušajā gadā sastādījis vien 17,46 procentus no kopējā valsts iedzīvotāju skaita. Arī lielie naudas ieguldījumi drošības un mediju darba nodrošināšanā, kā arī pārmērīgajās organizatoriskajās pasākuma izmaksās, kurās, piemēram, ietilpst pāvesta vizītes darbinieku speciālu jaku izšūšana, lielai sabiedrības daļai nešķiet līdz galam racionāls ieguldījums starptautiskā Latvijas tēla veidošanā, ņemot vērā valsts ekonomisko situāciju un citas valsts līmeņa problēmas, kurām finansējumu nevar atrast jau vairāku gadu garumā.

0
Autors:Grani.lv
Foto:LETA

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

27. martā, 17:47 Daugavpils Inovāciju centrā aizritēja STEAM dienas
19. martā, 19:32 Stilīgas sarunas Daugavpilī
11. martā, 12:08 Izglītojoša izstāde “Kosmoss ikdienā”
6. martā, 10:16 Paziņojums par lokālplānojuma redakcijas nodošanu sabiedriskajai apspriešanai
5. martā, 10:06 AADSO aicina uz semināru par atkritumu apsaimniekošanu
20. februārī, 12:43 Iedzīvotāji var samazināt maksu par atkritumu izvešanu
31. janvārī, 09:46 Ja savlaicīgi neapmaksā apkures rēķinu, to sedz no priekšapmaksas
26. janvārī, 12:55 Tīrot katlus šķeldas katlumājā, sekmē to darbības efektivitāti
19. janvārī, 13:14 Renovēto māju iedzīvotāji par apkuri maksā krietni mazāk
1. janvārī, 00:00 Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa apsveikums Jaunajā gadā
27. novembrī, 14:18 “Daugavpils satiksme”: viena pasažiera pārvadājuma pašizmaksa pieaug līdz 1,56 eiro
10. novembrī, 12:57 Šogad oktobrī par apkuri maksāsim mazāk, pat bez valsts atbalsta
2. novembrī, 13:47 Informācija mājokļa pabalsta saņēmējiem
30. oktobrī, 09:45 Budžeta izveide: padomi un rīki
26. oktobrī, 14:51 “Lidl” akcija – viens no labākajiem veidiem, kā gudri iepirkties

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti